Samsa kelimesi Bulgaristan Türklerince “baklava dilimi-tatlı dilimi” manasında kullanılır. Daha doğrusu şerbetli hamur tatlılarından tabağa konulan her bir dilime “samsa” denmektedir.
Tokat Samsa
Malzemeleri; yufka veya işkefe, ceviz, tereyağı ve sudur. Şurubu İçin ise malzemeleri şeker, su, limon ve beyaz pekmezdir.
Su, şeker ve limon suyunu küçük bir tencerede karıştırarak kaynatıyoruz. Yaklaşık 6 dakika kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. Tatlı sıcak şerbet soğuk olacak.
Senirkent Samsa Tatlısı; un, su ve tuz ile hazırlanan hamurdan elde edilen yufkaların içine kuru yufka, üzüm pekmezi ve ceviz içi ile hazırlanan harç konulduktan sonra muska şeklinde sarılıp kızartılması ve şerbetlenmesi suretiyle üretilen tatlıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Tuzsuz lor peyniri, tarçın ve şekerden oluşan dolgusu, incecik hamuru ve çıtır çıtır kızaran dokusuyla... Bu tatlı kendinden çok konuşturacak cinsten. Kaymak ve file bademle bu lezzeti hafifletmeyi unutmayın.
Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı karışımı süreriz ve kara çörekotu, künçüt serpip önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında 25-30 dakika pişiririz.
Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Zamo, Bursalıları ilk defa Halep tatlısıyla tanıştırdı. Bursa'da ilk defa açılan Halep yöresi tatlılarına vatandaşlar büyük rağbet gösteriyor.
Kocakarı gerdanı; Rize, Samsun ve Trabzon başta olmak üzere Türkiye'nin Karadeniz bölgesine özgü bir tatlı türüdür.
Maraş Cevizli Muska Samsa, Ceviziyle Meşhur olan maraş yöresinde yetişen, gabarcık üzüm bağlarından elde edilen şıra(pekmez) ile yapılan nişasta katılarak, yoğunlaştırma işlemi yapılıp, belli kıvama gelen katı haldeki şerbete hapısa denir. bu hapısalar bez çarşafların üzerine tahta malayla serilerek üzüm pestili elde ...
Samsades bir çeşit şerbetli tatlıdır. İzmir'in Seferihisar ilçesinde yapılmaktadır. Muska biçiminde bir tatlıdır. Lor, tarçın ve şeker hamur içine konulup kızartılması ile yapılır.
En çok beğenilen masterchef tariflerinden biri olan armudiye tatlısı, ismini armut kolyeye benzemesinden alıyor. İçinde yıldız anason, tarçın ve karanfil gibi keskin baharatların kullanıldığı bu tatlı, helva köpüğü ve ceviz krokan eşliğinde sunulur. Tatlıya altın rengi vermek için safran baharatı kullanılır.
Bayram sofralarının vazgeçilmezi haline gelen cennet çamuru ise, kadayıf ve antep fıstığı ile hazırlanan bir tatlıdır. Görünümü ile künefeyi andıran bu tatlı, kaymak eşliğinde servis edilir.
Limon suyu ya da sirke
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Baklava Neden Hamurlaşır? Baklavanın hamurlaşmasının en büyük sebebi, yufkaların yeterince ince açılmış olmamasıdır. Eğer yeterince ince açılmamış yufkalar kullanır ve sıcak tatlıya sıcak şerbeti dökersen baklavan hamurlaşır. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun, kâğıt gibi incecik açılmış yufkaların olmalı.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım. Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır.
Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir.
Malzemeler: 3 su bardağı su, 3 su bardağı toz şeker ve yarım limon suyu.
Samsa hamuru için; yağ, sıvı yağ ve yoğurdu derin bir kaba koyun. Su, tuz ve kabartma tozunu ilave edin. Azar azar un ilavesiyle yoğurun. Hamur kulak memesinden biraz daha sert olduğunda 1 saat kadar bekletin.
sıf. ve i. Kışkırtıcı, ara bozucu, lâf taşıyıcı (kimse), fesatçı: Of!…
Samosalara Nepal'in doğu bölgesinde singada denir; ülkenin geri kalanında ona samosa denilir. Hindistan'da olduğu gibi Nepal mutfağı'nda da oldukça sevilen bir atıştırmalıktır. Satıcılar onu çeşitli pazarlarda ve restoranlarda satarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri