Gerçek baklavanın özü sade yağ nasıl yapılır? Koyun ve keçi sütü ile yapılmış tereyağındaki su ve yağsız kuru maddelerin uzaklaştırılması sonucu % 99 oranında süt yağı barındırarak ortaya çıkan sade yağ, kullanıldığı tüm yemeklere diğer yağ türlerinden daha fazla lezzet verir.
Baklava için hangi yağ kullanılır? Baklava ve baklavaya lezzetini veren baklava yağı Urfa'da ve o çevrede yapılmaktadır. Bu lezzet Koyun sütü ham maddesidir ve yoğun bir yağdan yapılıp baklava yağı ismini almıştır ama Urfa da halk arasında Sade yağda denmektedir.
Antep baklavası, o eşsiz lezzetini ve çıtır çıtır olmasını sade yağa borçludur. Sade yağ baklava dışında diğer şerbetli tatlıların yapımında da kullanılır.
Baklavanın lezzetinin önemli bir kısmı tereyağından geliyor. Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz. Baklavanın içinde ve üstünde kullanacağınız fıstık ve ceviz gibi ürünlerin taze olmasına dikkat edin.
Anadolu ve Kafkaslar'da “sade yağ” olarak bilinen ghee, inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal halidir. İşlem sonunda %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkar. 1 kilogramlık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ elde edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.
- Ayrıca yapacağınız bazı tatlı tariflerinde hamur ve tatlıların güzel kabarması ve tadının hafif olması için ayçiçek yağını kullanmanız daha doğru olur. - Tereyağı mutfakta en çok tercih edilen yağlar arasında yerini alıyor.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
* Sadeyağ, tereyağından daha konsantredir. Gramı gramına, sadeyağ biraz daha fazla bütirik asit ve kısa-zincir doymuş yağ içerir. Araştırmalar bu yağların, inflamasyonu azalttığını, bağırsak sağlığına katkı sağladığını ve kanser gelişimini önlemeye katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Not: Baklavamızın arasına ve üzerine sadece tereyağı eritmeyelim çünkü tek başına erittiğinizde yanar ve baklavaya kötü tat verir, mutlaka sıvı yağı da ekleyelim.
Vita yağ, açma işlemi gerektiren baklava gibi hamur işlerinde hamurun açılmasını kolaylaştırır. İçeriğindeki tereyağı aroması sayesinde yemeklere, hamur işlerine eşsiz bir lezzet sağlar.
Asya mutfaklarında senelerce kullanılan, Türkiye'de de son 6-7 yıldır bilinen sade yağ fiyat 1 KG miktara 100 TL olarak belirlenmiştir.
% 100 saf bitkisel margarindir, kızartmalarda en yaygın kullanılan ayçiçek yağına göre %25 daha az yağ emilimi sağlar, bu sayede daha hafif ve çıtır kızartmalar yapabilirsiniz, duman, koku ve köpürme yapmaz, diğer yağ çeşitlerine göre daha fazla sayıda kızartma yapabilirsiniz, tortu ve partikül bırakmaz.
Zeytinyağı gibi kaliteli bir yağın kullanıldığı baklava hem kolesterolü yükseltmeyecek hem de zeytinyağının sağladığı sağlık yararlarından istifade etmememizi sağlayacak! Bu mükemmel bir şey olurdu.
1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı süt. Yarım çay kaşığı tuz.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Baklavanın şekerlenmemesi için yufkaların taze ve incecik olmasına özen gösterin. Şerbetini hazırlarken tüm şekerin erimesine dikkat edin. Çok sıvı ya da çok koyu kıvamlı bir şerbet değil, kıvamlı bir şerbet hazırlayın. Şerbetin içerisine limon tuzu ya da limon ilave edin.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Yoğun yağ içeriğine sahip olduğu için çok az miktarda dahi kullanılsa yemeklere tadını fazlasıyla verir. Kolay kolay bozulmayan sade yağ, dış ortamda muhafaza edilebilir. Buzdolabına koyulursa bozulmadan 1 yıl boyunca saklanabilir.
Tereyağının içinde bulunan su, eritme esnasında yoğunluk farkından dışarı çıkar. Bu da tereyağının köpürmesine yol açar. Köpürme testini uygulamak için bir parça tereyağını tavada eritin. Eğer yağ köpürüyorsa ve göz göz oluyorsa, gerçektir.
Sade yağ urfa yöresinde üretilen ve sağlıklı yağlar kategorisinde değerlendirilen yağ çeşitleri içindedir.
Ticari değeri olan sadeyağ ise ülkemizde çoğunlukla büyükbaş hayvan (inek) sütünden üretilmekle birlikte, bazı bölgelerde küçükbaş hayvanların (koyun, keçi veya karışımlarından) sütünden üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri