Baklava şeker oranı çok yüksek şerbetli bir tatlı çeşididir. Bu nedenle tüketiminde çok dikkatli olmak gerekir. 1 büyük dilim baklavanın ortalama olarak 60 – 70 gr glikoz içerdiği hesaplanmıştır. Bu da 20 çay kaşığı toz şekere denk gelmektedir.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
2 dilim baklava 296 kalori 24 küp şeker.
Özellikle de akşam ve gece geç saatlerde baklava tüketmek hızlı bir şekilde kilo almanıza yol açabilir. Bir dilim baklavanın içinde bile ortalama olarak 173 kalori olduğu varsayıldığı zaman iki dilim baklava yemek, günlük kalori ihtiyacınızın çok üsten çıkmanız anlamına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Bayramın olmazsa olmazı baklavadır... Baklava denince ilk akla gelen markalardan biri ise şüphesiz Güllüoğlu. Beşinci kuşak patron Faruk Güllüoğlu, içinde kaymak, süt olan baklavaları maksimum iki gün; diğer çeşitleri ise maksimum altı günde tüketmemiz gerektiğini söylüyor.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Standart bir şeker yükleme testinde yaklaşık 2.5-3 dilim baklavanın içerdiği kadar şeker veriliyor.
Genel olarak kadınlara günlük 5-6 çay kaşığı(25 gram), erkeklere 8-9 çay kaşığı(32 gram) şeker alınması tavsiye ediliyor.
Glikoz şurubu kullanılan ürün kendini belli eder. İçeriğindeki madde sebebiyle alıştığınız baklava görüntüsünden çok daha parlak ve açık renkte olur. Yediğinizde midenizde bir yanma hissi bırakır. Sonrasında eğer baklava kolay kolay şekerlenmiyorsa ve bozulmuyorsa doğal şekerle yapılmamış demektir.
Mor baklava diğer bildiğimiz baklavaya göre bazı farkları var. Mor baklava diğer baklavalara göre daha hafif, şeker (diyabet) hastaları daha rahat tüketebiliyor. Damağa şeker tadı yoğun bir şekilde gelmiyor aksine daha çok fıstığın ve sadeyağın tadı damaklara geliyor.
Baklava gibi şekerli gıdaların bir defada çok fazla tüketilmesi şeker komasına yol açabilir. Mesela, aşırı kalorili bir öğünün ardından yenilecek 3 dilim baklava, bir diyabet hastasını şeker komasına sokabilir.
Baklavanızın yufkaları çok kalınsa içerisine çok fazla şerbet çektiği için şekerlenme olabiliyor. Böyle durumlarda baklavanız hem şekerleniyor hem de hamurlaşıyor. Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık.
Peki, görenleri diyetten vazgeçmesine yol açtığı baklava kilo aldırır mı? Baklava, bol kalorili, bol yağlı ve karbonhidratlı olması nedeniyle kilo almanıza sebep olabilir.
Yediğimiz pek çok besin şeker içerir
Örneğin 5 adet tatlı bisküvi 3 yemek kaşığı, 100 gram patates cipsi 4 gram, bir adet çikolatalı gofret 3 gram, bir adet simit 4,5 yemek kaşığı şeker içerir.
DİYETTE BAKLAVAYI YAKMAK İÇİN NE YAPMALIYIM? Çeşidine göre 2 dilim baklavanın 500 kcale denk gelebileceğini söyleyen Beslenme Uzmanı Gülşen Altın, baklavayı yakmak için etkili bir yöntemin sporda olduğuna değindi. Altın, "2 dilim baklava kişilerin 1 saate yakın tempolu yürüyüş demektir.
6 ay şeker tüketmemek sizi hem daha fit ve sağlıklı hale getirir hem de tip 3 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve erken yaşlanma risklerinden uzaklaştırır. Daha da önemlisi, 6 ay şeker tüketmezseniz artık canınızın hiç şeker istemediğini hatta tüketmeniz durumunda ağız tadını bozduğunu da göreceksiniz.
Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Örneğin 1 adet simit yaklaşık 3-4 gram, 1 dilim ekmek 2-3 gram şeker içerir. Kahverengi şeker beyaz şekerden daha sağlıklı değildir.
Kişinin tokluk kan şekerinin 140 mg/dl'ye kadar olan seviyesi normal kabul edilir. Bu değerin 140-200 mg/dl arasında olması durumunda gizli şeker söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200'ün üzerinde olması ise yüksek değerdir. Doğal olarak tokluk kan şekerinin 300'ün üzerinde olması oldukça yüksek bir seviyedir.
Çoğu zaman, bebeğin doğumuyla beraber gebelik şekeri geçer. Vücudunuzda gebelik şekerine sebep olan nedenler sadece hamileyken oluşur. Bebek doğduktan sonra, vücudunuz normale döner ve hastalık geçer. Özellikle eğer hamileliğinizin başlarında fark ederseniz, gebelik şekeri tedavi edilebilir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Fazla miktarlarda tüketilen tatlı kalorisi yüksek olduğu için yağ dokumuzun artmasına ve kilo almaya sebep olacaktır. 1 dilim baklava yediğinizde 250 kcal aldığınızı ve kan şekerinizi hızlı yükseltmiş olduğunuzu unutmayın.
Kalorisi elbette yüksektir ama tadında bırakıldığı sürece sorun oluşturmaz. Hatta baklavanın yemek üzerine yenmesi kavramı bile tartışılır, zira iki-üç dilim baklava aslında aç karnına daha iyi sonuç verir. Bir kere lezzetini daha iyi hissedersiniz. Beri yandan kan şekerini zıplatıcı bir etki de yapmaz.
Baklava iyi birlikte yiyeceğiniz favori lezzetler arasında yerini alan kaymak, baklava deneyimlerinizde vazgeçilmeziniz olacaktır. Dilerseniz fıstıklı, dilerseniz cevizli baklava ile kaymak tüketebilir, baklavanın yoğun tadını kaymak ile nötrleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri