Bakliyatları saklarken en çok karşılaşılan sorunlardan olan böceklenme, güvelenme ya da kurtlanma problemlerini yaşamamak adına bakliyatları sakladığınız torba ya da kavanozun içine kurutulmuş defne yaprağı veya kabuklu halde sarımsak koyabilirsiniz.
Bakliyatlar, kuru ve serin yerlerde, haşerelerden uzak ortamlarda, cam kavanoz içinde veya bez torbalarda saklanmalıdır. Evimizde bolca bulunan kuru bakliyatın böceklenmemesi için; saklama kaplarının içine bir diş sarımsak koymak yeterlidir.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Plastik kaplarda veya poşetlerde saklamanızı asla önermeyiz. Bu saklama koşulları sağlık açısından olumsuz sonuçlar meydana getirebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ortam nemini azaltması için bir kiloluk bakliyat kavanozuna 1 yemek kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Tuz nemi çekerek küflenmeyi engelleyecektir. Ürünleri böceklerden uzak tutmak amacıyla da kavanozlara 2 diş sarımsak veya kurutulmuş defne yaprağı koyabilirsiniz.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
Genel itibarıyla 10 tane bakliyat saklama kabı kullanılması yeterli olur.
Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Pirinci cam kavanozda saklayacaksanız, ağzını kapatmaya özen gösterin. Ayrıca kavanozun ıslak veya nemli olmadığından emin olun.
Bakliyatların saklanması için saklama kapları pratik bir yöntemdir. Plastik saklama kaplarından uzak kalmalı, cam saklama kavanozlarını tercih etmelisiniz.
Börek, poğaça gibi sıcak pastane ürünlerinin plastik kaplarda saklanması sağlık için uygun değildir. Isıyla beraber plastik kapların içinde yer alan tehlikeli maddeler açığa çıkar.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır.
Diğer türlüde böceklenmesi engellenemiyor bakliyatların. Poşette sağlıklı değil,ancak poşetlerin içinde satılıyor. "Bakliyatın cam kavanozlarda saklanması önerilmez. Pirinç, evde bez torbada saklanmalıdır.
En iyi saklama kabı, besin ile temasında herhangi bir kaptan besine geçişi olmayan nötr kaplardır. Besinleri saklamada kağıt, madeni, plastik, toprak ve cam gibi materyalli araçlar kullanılır.
Eğer erzak için saklama kabı alıyorsanız geniş ve büyük hacimli olması daha doğru olur. Artan yemekler için dışarıyla hava teması bulunmayan cam ve emaye saklama kapları uygun olacaktır. Bunun dışında kahvaltılık ve diğer ürünler için plastik formdaki saklama kapları ideal bir tercih olur.
Bakliyatları saklamak için kullandığınız cam kavanoz, cam saklama kabı veya bez torbaların içerisine defne yaprağı ya da sarımsak koymayı deneyebilirsiniz. Bunun için 1 kg bakliyatın içerisine 1-2 tane kuru defne yaprağı veya kabuklu olacak şekilde birkaç diş sarımsak koyabilirsiniz.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Kuru bakliyatların sınırsız bir kullanım ömrü olabilir. Bunun nedeni, sularını kaybettikleri kurutma işlemidir. Ancak zamanla sertleşebilirler ve bu durumda onları daha uzun süre pişirmeniz yeterli olacaktır. Şekeri ekstrem sıcaklıkların olmadığı kuru bir yerde sakladığımızda oldukça uzun süre dayanabilir.
Antik dönemlerde gıdaların buzdolabı gibi soğuk yerlerde muhafaza edilmesi imkanı olmadığından buğday ambarlarının ve kilerlerin böceklenmemesi için defne yaprağı koydukları bilinmektedir. Bu yöntemin oldukça etkili olduğu günümüzde de denenerek teyit edilmiştir.
Böcek biti pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu nedenle üste çıkan taneleri çöpe atmanızda fayda var. Böceklenen bakliyatı temizlemek istiyorsanız, birkaç diş sarımsak ile iyice karıştırdıktan sonra temizlemeye başlayabilirsiniz. Sarımsak kokusu böceklerin ortaya çıkmasına ve uzaklaşmaya çalışmasına neden olur.
Evdeki güvelerden kurtulmanın yollarından ilki sirkeli su ile tüm dolapları silmek ve elektrikli süpürge ile süpürmektir. Dolabın tüm köşelerini detaylı silmelisiniz. Sirke, dolabınızda tekrar güvelerin ortaya çıkmasını engeller. Bunun için 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırın.
Erzak Saklama Kavanozu
En az 9 adet bulundurmanız gerekmektedir. Kuru bakliyat ve gıdaları saklamak için vakum kapaklı olanlar önerilir.
Vakumlu ambalajı sayesinde toz ve hava ile ilişkisi kesilen ürünler, ilk günkü tazeliğini ve lezzetini 24 ay boyunca koruyabiliyor. Vakum etkisiyle paketlerin içinde bakteri, maya, küf, haşere gelişimini önlenerek, ürünlerin dokusu ve görünüşü uzun süre muhafaza ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri