Bakliyatların bozulmaması için ortam sıcaklığının en fazla 20 °C derece olması gerekir. Bu yüzden, bakliyatları asla güneş gören bir yerde muhafaza etmemelisiniz. Aksi takdirde, bakliyatlar çok fazla ısıya maruz kalacağı için yüksek nem ortaya çıkabilir.
Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir. Eğer cam kavanoz yerine bez torba tercih edilecekse bez torbanın da ağzı sıkı sıkı bağlanmalıdır.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyatların kuru ortamda saklanması çok önemlidir. Nem bakliyatta böceklenme, küflenme gibi istenmeyen sorunlara yol açar. Nemli ortamdan uzak tutulmayan bakliyatlar çabuk bozulur. Kuru, karanlık ve serin ortamda saklanması gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Bakliyatların bozulmaması için ortam sıcaklığının en fazla 20 °C derece olması gerekir. Bu yüzden, bakliyatları asla güneş gören bir yerde muhafaza etmemelisiniz. Aksi takdirde, bakliyatlar çok fazla ısıya maruz kalacağı için yüksek nem ortaya çıkabilir.
* Bakliyat paketini açtığınızda ilk olarak koklayın. Hoş olmayan şekilde kokuyorsa, rutubetli, bayat bir kokusu varsa, hemen aldığımız yere iade etmeli, firmasına da tepkimizi bildirmeliyiz.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Bu nedenle bakliyatları kuru, serin, karanlık ve hava almayan kaplarda saklamak gerekir. Cam kavanozlar, metal kutular veya plastik kaplar ideal saklama kaplarıdır. Bakliyatları buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bakliyatların bozulmaması ve böceklenmemesi için püf nokta defne yaprağıdır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Örneğin gıdaları dondurarak saklıyorsanız ilk tercihiniz kesinlikle plastik kaplar olmalıdır. Hem soğutmada hem de çözülmede en hızlı sonucu alabileceğiniz malzeme plastiktir. Kuru bakliyatlarınızı saklamak için de yine plastik kaplar, en iyi tercih olacaktır.
Kuru baklagiller hava geçirmeyen kaplarda saklanırsa hiçbir zaman bozulmuyor. Ancak bu besinler ambalajları açıldıktan sonra ne kadar uzun zaman bekletilirse pişme süreleri de o kadar uzun oluyor.
Pirincin Kurtlanması Nasıl Önlenir? Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Erzak Saklama Kavanozu
En az 9 adet bulundurmanız gerekmektedir. Kuru bakliyat ve gıdaları saklamak için vakum kapaklı olanlar önerilir.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Üstelik bunun için buzdolabına koymanıza bile gerek yoktur.
Suyun içinde, bulgurların üstünde ve kavanozda kalan havada dahi, larvalar, küf mantarları v.s. olabilir. İçine su dökülmesi içeride kalan canlılara yaşam desteği verecektir. Su dökülmese bile, bulgur kavanozunu çok uzun süre bırakmanız durumunda da böceklenme olabilir.
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Kuru fasulyeyi böceklerden uzak tutmak için, kavanozlara kurutulmuş defne yaprağı veya 2 diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Bakliyat kavanozlarını mümkünse 0-5 derece arasında saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz. Bakliyatlar, en fazla 15-18 derece sıcaklıkta, karanlıkta ve güneşten ışık bir alanda saklanmalıdır.
bakliyat ürünleri uygun sıcaklık ve nem oranında anında kurtlanır veya kelebeklenir (güvelenir). bu, hiç açmadığınız paket bakliyat ürününde bile geçerli.
Ancak bakliyatlar kimi zaman ısı değişimleri nedeniyle ya da bazıları çok taze olmaları nedeniyle böceklenebiliyor, çabuk bozulabiliyor. Bu hızlı bozulmaları gösterebilen bakliyatlardan biri de kuru fasulye. Üstelik nohut gibi kuru fasulyenin de bir gece önceden mutlaka bekletilmesi gerekiyor.
Eğer fasulye kolay bir şekilde kırılmıyorsa, tabiri caizse çıtır değilse, esnemiyorsa, bozulmuş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri