Akut ürtiker hastalarında detaylı laboratuvar tetkiklerine gerek olmayıp tam kan sayımı ve sedimantasyon değerlendirmesi yapılabilir.
Bilinenin aksine alerji testlerinin ürtikerin birçok tipinin tanısında yeri yoktur. Zaten alerji sebebiyle aktif olan deriye deri yolu ile alerji testi yapmak uygun değildir. Kandan bakılan alerji testlerinin de tanıda değeri azdır.
Fiziksel ürtikerin en önemli nedenlerinden biri olan dermografizm künt bir cisim (dil basacağı, kalem ya da tırnak ucu) ile derinin basınç uygulanarak çizilmesi ile test edilir. İşlemden 3-15 dakika sonra ödem ve kızarıklık oluşması pozitif olarak kabul edilir.
Ürtikerin ana semptomu, ciltte kabarık, kaşıntılı kaynakların ortaya çıkmasıdır. Lezyonlar küçük veya büyük olabilir ve kırmızı/pembe veya ten renginde olabilir. Genellikle aniden ortaya çıkarlar ve vücudun bir farklı bölgelerinde bulunabilirler.
Alerji testleri, deri prick testi, intradermal cilt testi, yama testi ve kan testi yoluyla yapılır. Deri prick testinde (çizik testi) alerjen damlalar doğrudan cilde uygulanır ve reaksiyon kontrol edilir. İntradermalde cildin dış katmanına alerjen enjekte edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kan Testiyle Alerji Tanısı
Immünoglobülin E (IgE), direkt olarak alerjik reaksiyonlarla ilişkili olan bir proteindir. Normal bir vücutta, kanda çok küçük miktarlarda bulunan IgE antikorlarının, hastanın vücudunda bulunup bulunmadığı araştırılarak alerji tanısı gerçekleştirilmektedir.
Kan testi: Tam kan sayımı, demir eksikliği gibi kaşıntıya neden olan bir durumu ortaya çıkarabilir. Karaciğer ve böbrek fonksiyon ve tiroid testleri: Hipertiroidizm gibi tiroid bozuklukları gibi karaciğer veya böbrek sorunları da kaşıntıya neden olabilir.
Ürtiker geliştiğinde her hastada karakteristik bazı belirtiler ortaya çıkar: Ciltte etrafı kızarık şişkinlikler belirir. Bunlar milimetrik küçük alanlar şeklinde olabileceği gibi daha büyük boyutlarda da olabilir. Şişen cilt alanlarında kaşıntı ve yanma hissi ortaya çıkar.
Ürtiker nedenleri arasında alerjenler (inhalasyon, kontakt,gıdalar) ,Tranfüzyon reaksiyonları, enfeksiyonlar (bakteriyal fungal viral helmitik), böcek sokmaları, romatizmal kollajen doku hastalıkları, Malign hastalıkları (tümörler), otoimmün hastalıklar (Hashimato troiditi) gibi birçok neden sıralanabilir.
Kurdeşen genellikle ciltle temas eden bir alerjen madde tarafından tetiklenerek ortaya çıkar. Alerjik reaksiyonlar sonucunda vücut tarafından üretilen bir protein olan histamin, kılcal damarlardan sıvı sızmasına neden olarak cilt altında sıvı birikimine neden olur ve bunun sonucunda ürtiker lezyonları ortaya çıkar.
Ürtiker Semptom ve Bulgular
Dudaklarda, göz çevresinde ve genital bölgede şişlikler hastaların çoğunda görülebilir. Semptomlar geceleri hastaları daha çok rahatsız eder. Yaşam kaliteleri (okul, iş, sosyal yaşam) olumsuz etkilenir. Ürtiker ile beraber bazı hastalarda ateş, eklem ağrıları gibi bulgular görülebilir.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Akut kurdeşen bazı vakalarda 6 haftadan daha uzun sürebilir. Bu durumda rahatsızlık, kronik kurdeşen olarak tanımlanır. Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir.
Bazı durumlarda kurdeşene başka cilt rahatsızlıkları da eşlik edebilir. Bu durumda, PCP'niz sizi bir dermatoloğa yönlendirebilir. Dermatolog, cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Kurdeşeninize katkıda bulunabilecek altta yatan cilt koşullarını tanımlayabilir ve tedavi edebilirler.
İGE total testi, şüpheli alerjik durumlarının doğru şekilde teşhis edilebilmesi için hastaya yapılmaktadır. Bu test sayesinde hastaya doğru teşhis konulmasında yardımcı oluyor. Yapılan alerji testlerinin avantajları olduğu kadar da dezavantajları mevcuttur.
Kurdeşene iyi gelen tedavi yönteminin başında antihistaminik ilaçlar gelir. Kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerin başında ise cilt kaşıntısının olduğu bölgeye soğuk kompres uygulamak, yulaf ezmesi ve karbonat banyosu da ciltteki tahrişi azaltabilir. Ayrıca aloe vera da kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerdendir.
Strese bağlı ürtiker, stresin bir tetikleyici faktör olarak rol oynadığı kronik ürtiker durumunu ifade eder. Bu durumda, stres, ürtikerin ortaya çıkmasına veya şiddetlenmesine neden olabilir. Ürtiker, deride kızarıklık, şişlik ve kaşıntı ile karakterizedir ve genellikle alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
İki yaklaşım da genellikle doğru değildir. Eğer ürtiker bulguları şiddetli ve deri bulgularının yanında dilde ve boğazda şişme ve solunum bulguları varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Stresten Kaçınma
Stres, kurdeşen semptomlarını tetikler. Düzenli egzersiz, meditasyon, yoga gibi rahatlama teknikleri stresi azaltmaya yardımcıdır.
Alerji kaşıntısı, vücudun bir alerjene tepki olarak meydana gelen ve rahatsızlık hissi uyandıran bir durumdur. Farklı belirtilerle kendini gösteren kaşıntı hali, ciltte kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Alerji kaşıntısı polen, hayvan tüyü, böcek ısırıkları ve bazı gıdalar gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir.
Özellikle ciltte yaygın ve şiddetli kaşıntının asla ihmal edilmemesi gerekiyor, çünkü bu tablo demir eksikliği kansızlığı, kronik böbrek yetmezliği, bazı kan hastalıkları, siroz, enfeksiyonlara bağlı karaciğer iltihaplanması, pankreas tümörü ve kistleri gibi önemli sistemik hastalıkların habercisi olabiliyor.
Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar. Kaşıntı en çok sırasıyla primer biliyer siroz, hepatit C virüsü ve hepatit B virüsü enfeksiyonlarında görülür. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntı; En sık sırt bölgesinde görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri