Evet vardır. Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir. Yağların üzerinde son kullanma tarihi yoktur, dolum tarihi vardır.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Işığa ve ısıya maruz kalan badem yağı bozulabilir ve özelliklerini kaybederek faydalı etkilerini göstermeyebilir. Bozulmalar gözle görülmediğinden dolayı kullanırken fark edilmeyebilir. Kendine özgü kokusunu kaybetmiş ve tadı acımsı bir hale gelmişse badem yağının bozulduğundan şüphelenmek gerekir.
Bunu her gün düzenli olarak yaptığınızda, bir süre sonra zaten faydalarını hissetmeye ve hatta gözlemlemeye başlayabileceksiniz. Ama dikkat, her gün badem yağı tükeyecekseniz bile en fazla 2 haftada bir, 4-5 gün tüketmeyi bırakmalı, dilerseniz ardından yeniden devam etmelisiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Renk: Yağın sarı rengi değişmeye başladı veya siyah, kahverengi ya da yeşilimsi küf belirtileri varsa, Kıvam: Her zamankinden farklı, koyu veya daha akışkan bir kıvam almışsa, Tat: Yemeklerin veya salataların lezzetini bozacak şekilde kötü bir tat bırakıyorsa hemen çöpe atın.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
Bu durum ilerleyen zamanlarda kanser ve kalp damar hastalıklarının gelişmesine neden olabilir. Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Bitkisel yağlar genel itibarıyla 20 °C'in altındaki sıcaklıklarda ve güneş ışığına direkt maruz kalmayacak şekilde depolanmalıdır. Ayçiçek yağı bu şartlar sağlandığı zaman en fazla 12 ay bozulma olmadan depolanabilir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Bitkisel yağlar üretim koşullarına göre saklama süreleri farklılık göstermektedir. Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
Motor yağlarının ambalajı açılmadığı taktirde raf ömrü 2yıl kadardır.
Tarihi geçen ürünler de mutlaka çöpe atılmalı ve tekrar kullanımı engellenmelidir. Daha sonra elde edilen yeni ürünler için de mutlaka son kullanma tarihi kontrolleri sağlanarak kullanıma başlanmalıdır.
KULLANIM: Saç ve saç diplerine parmak ucu ile masaj yaparak uygulanır.Yaklaşık 30 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanır.Haftada iki defa uygulanması tavsiye edilir.
Uygun koşullarda açılmadan raf ömrü 5 yıldır. Sorun olmaz daha önce açılmadıysa kullanın gitsin.İçinize sinmeyecek bir durum yok. Tam sentetik yağın üretimden itibaren 5 yıl raf ömrü var.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Süzme işleminden sonra yağı cam bir kavanoza koyun ve ağzını hava almayacak şekilde sıkıcı kapatın. Bu haliyle kavanozu ısı ve ışık ile temas etmeyeceği bir ortamda saklayabilirsiniz. Nem, ısı veya sıcaklık gibi etkenler yağda oksitlenme yaratabilir ve bu da sağlık açısından oldukça zararlıdır.
Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar ve bu su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Yağları mümkünse düşük sıcaklıkta ve hatta buzdolabında saklayın. Yağ sıcaklığını tutarlı tutun. (buzdolabının içine ve dışına hareket eden yağlar yalnızca bu sıcaklığa bağlı reaksiyonlarla oynayacaktır ve bundan kaçınılmalıdır.) Bu nedenle “serin, karanlık bir yer” tercihi en iyisi olacaktır.
Delinip akma ihtimaline karşı atık yağı plastik poşet yerine şişeye koyabilirsiniz. Atık yağı şişeye boşaltmadan önce tamamen soğumuş olmasına dikkat edebilirsiniz. Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır.
Kullandığınız yağın son kullanma tarihine dikkat edin. Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir.
5- Hidroperoksitlerin Bozunması: Yukarıda belirtilen yollarla oluşan hidroperoksitlerin dekompoze olması sonucu oluşan kısa zincirli bileşikler özellikle yapısında yağ içeren gıdaların tadının bozulmasının başlıca nedenidir.
- Ayçiçek yağını yağdanlık içerisinde buzdolabında saklayanların dikkatine! Ayçiçek yağını buzdolabına koymak yerine serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek ayçiçek yağını doğru şekilde saklayabilmek adına yapabileceğiniz en doğru şeylerden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri