Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Hangi Spiral Türü Tercih Edilmeli? Spiral kullanımında iki ayrı tür bulunmaktadır; hormonlu spiral ve normal bakır spiral. Âdet kanamalarını azaltması, ağrıları dindirmesi ve dış gebeliği önlemesi açısından hormonlu spirallerin kullanımı daha çok tavsiye edilir.
Bakırlı RİA kullanımında adet dönemleri daha yoğun ve daha uzun kanama yaşanabilmekte veya adetler daha ağrılı hale gelebilmektedir. Ancak bu durum birkaç ay sonra düzelebilir ve nadir görülmektedir. Hormonlu RİA kullanımında adet kanamaları azalır veya nadiren kesilebilmektedir.
Korunmayı sağlayan bakır spiraller 5 yıl boyunca içeride herhangi bir vücuda başka bir madde vermeden sadece bariyer görevi yaparak korunmayı sağlamakta. Bir diğeri ise hormonlu spiral korunmayı sağlar, 5 yıl boyunca içeride kalabilir, ancak vücuda bir de progesteron hormonu verir.
Hormonlu spiral şu durumlarda kullanılamaz; Kadınlarda pelvik bölge enfeksiyonu olması durumunda. Çok yoğun olarak vajinal enfeksiyon geçiriliyorsa. Rahim ağzı ya da meme kanseri öyküsü bulunuyorsa.
İlgili 42 soru bulundu
Hormonlu spiral yan etkileri olmayan bir ürün değildir. Öncelikle, hormonlu spiral takılırken rahatsızlık hissi, kramp, hafif kanama, bel, alt karın veya eklemlerde ağrı ve baş dönmesi görülebilir. Memelerde hassasiyet, akne miktarında artış, hormonlu spiralin yan etkileri arasında yer alır.
İçerdiği hormonun rahim duvarına olan etkisi sayesinde klasik bakırlı spirallere oranla daha yüksek oranda gebelikten korunma sağlar. Birçok yöntemden daha başarılı olan hormonlu spiral-mirena çıkarıldıktan sonra da doğurganlık hızlı bir şekilde geri döner.
Bakırlı spirallerde genellikle 3 çeşit yan etki görülür. Bunlar ağrı, kanama artışı ve vajinal enfeksiyonlardır. Günümüzde bu doğum kontrol yöntemi yerine daha modern yöntemler olan hormonlu spiraller ve doğum kontrol hapları kullanılmaktadır.
Peki adet azalırsa veya kesilirse bu kadını sinirli ve stresli yapmaz mı ? Adette rahatlamayı sağlayan adet kanamasının dışarıya atılması değil, adet döneminde olan hormonal değişikliklerdir. Hormonlu spiralin etkisi lokal olduğu için vücuttaki hormonal dengeyi değiştirmez.
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir.
Hayır bakırlı normal spiraller herhangi bir hormon veya başka bir ilaç içermediği için kilo alınması veya verilmesi ile hiçbir ilgisi yoktur.
Spiral takıldıktan sonra gebe kalma riski binde bir civarındadır. Bu nedenle gebeliğe karşı korunmak için ek bir yöntem kullanmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli bir şekilde kondom kullanmaya devam edilmesi önerilir.
Rahim içi araç (RİA) veya spiral, hamileliği önlemek için rahme yerleştirilen küçük bir doğum kontrol cihazıdır. Bakır RİA ve hormonal RİA (Mirena) olmak üzere iki tip rahim içi araç bulunmaktadır. Bakır RİA 10 yıla kadar ve hormonal RİA (Mirena) ise 5 yıla kadar yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır.
Spiralin bazı durumlarda istenmeyen etkileri olabilir. Bakırlı spiraller, kişinin adet düzenini etkileyebilir. Kanama miktarını artırabilir.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
Spiral takıldıktan sonraki 10-15. gün boyunca cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Sonrasında ise spiralin veya spiral ipinin hissedilmesi. mümkün değildir.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir. Kişi doğum sonrasında spiral kullanmak isterse doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilir.
Spiral kontrol sıklığı
Hormonlu ve bakırlı spiral rahim içine yerleştirildikten sonra en önemli sorun yerinde olmamasıdır. Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir.
Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Çoğu kadın spiral ile mutludur ancak bir kısmında bu kanamalar spirali çıkarılmasını gerektirecek boyutlara ulaşabilir. Spiral yabancı bir cisimdir, uzun yıllar bakımsız bırakılmış ise vaginal enfeksiyon kaynağı olabilir.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
Hormonlu spiral, yerleştirildikten sonra rahim içinde 5 yıl boyunca kalabilir. Bu, düzenli doğum kontrol yöntemi kullanma gerekliliğini azaltır ve kullanıcılara uzun süreli koruma sağlar.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri