İş seyahatine çıkan personelin yapmış olduğu seyahat, konaklama ve yemek giderleri belgelendirilmesi durumunda gerçek tutarları üzerinden gider yazılabilir. Yani tüm harcamaların faturalandırılması gerekir.
Değerli okurlar; işle ilgili olmayan, gelir getirici faaliyetinizle doğrudan ilgili olmayan, işle mütenasip olmayan, faaliyetinizle doğrudan ilgili kişilerle ilgili olmayan, seyahat, yemek ve konaklama giderlerinin, işletmenizde/şirketinizde vergi matrahınızdan indirilebilmesi mümkün değildir.
Kanunun 34 üncü maddesinin altıncı fıkrası uyarınca, konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz. Bu vergi, KDV matrahına dâhil edilmez.
Konaklama hizmetini alan müşterinin konaklama vergisi için yapması gereken ayrı bir işlem yoktur. Konaklama vergisi ile birlikte gider hesabına kaydedilir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
İlgili 25 soru bulundu
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Personele yaptırılan tatil masraflarının personelin ücretine yansıtılması ve ücret olarak gereken ver gisel ödevlerin yerine getirilmesi koşuluyla kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
Konaklayan misafire, acente veya şirket adına fatura kesilebilir. Ön büro görevlisi, çıkış esnasında faturanın kimin adına kesileceğini sorar ve fatura için gerekli bilgileri misafirden alır. Alınan bilgiler, fatura ekranında ilgili yerlere yazılır ve misafire fatura kesilir.
Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır. Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir.
Ödenen Konaklama Vergisinin gider yazılıp yazılmayacağı hususu özellikle merak edilmekte olup, gerek kanun gerekse çıkarılan tebliğde, gider yazılamayacağı yönünde bir belirleme yapılmadığından gider yazılmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 25 inci sırasında yer alan; otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde KDV oranı (% 8) olarak uygulanır.
Katma Değer Vergisi'ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Konaklama tesislerinin ödediği KDV tutarı da yüzde 8'den, yüzde 10'a yükseltilmiş oldu. Yüzde 2 oranında konaklama vergisi ödeyen otelciler, alınan yeni karar ile birlikte toplamda yüzde 12 oranında vergi ödeyecek.
Bu itibarla, mesleki faaliyetinizin ifasında kullandığınızı belirttiğiniz akıllı saate ait harcamalar, 193 sayılı Kanunun 68 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Çalışana ödenen yemek bedelleri de gider olarak kabul edilir. Şirketler bu giderleri nakit, yemek kartı vb. çözümlerle muhasebeleştirebilir.
Konaklama vergili satış faturanızın iadesini oluşturabilirsiniz. Henüz gönderilmemiş olan konaklama vergisi bulunan faturalarda, “DÜZENLE” butonuna tıklayarak “İADE OLUŞTUR” seçeneği üzerinden iade oluşturabilirsiniz. İadesi oluşturulan konaklama vergili satış faturalarında, konaklama vergisi oranı değiştirilemez.
Otellerde e-fatura kesilmesi GİB'in aldığı Vergi Usul Kanunu Tebliği'ndeki zorunluluk maddeleri arasında yer alıyor.
Oteller misafirlerine sunduğu rezervasyon, ekstra, tur gibi hizmetlerinin ödeme kolaylığı için birden fazla ödeme yöntemiyle çalışmalıdır. Bu ödeme yöntemleri nakit, kredi kartı, havale, eft, mail order, sanal pos, krediye kaldırma gibi yöntemlerdir. Nakit ödeme otelde yapılabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı yeni bir tebliği yayımlayarak e fatura kapsamına otelleri de dahil etti. Konaklama ve otelcilik hizmeti veren işletmeler, cirolarına bakılmaksızın e faturaya geçmek zorundadır.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil. Burada önemli olan iş hacmi ile uyumlu olması.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 89/2 maddesine göre; gelir vergisi beyannamesi verenler, beyan ettikleri gelirin %10'unu aşmamak şartıyla, Türkiye'de yaptıkları ve tevsik ettikleri, kendilerine, eşlerine ve küçük çocuklarına ait eğitim ve sağlık giderlerini, beyan ettikleri gelirlerinden indirme hakkına sahiptirler.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Şirketler tarafından kiralanan ve çalışanlara tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemeleri, ücret ödemeleri gibi kabul edilir. Dolayısıyla konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajları buna göre hesaplanır. Kira bedelleri de bu koşullar içinde giderleştirilemez.
Yazarkasa fişleri ile bu tür harcamalar kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir. Gider kabul edilmeyen harcamaların KDV tutarları da indirim konusu yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri