Herhangi bir olayı belli bir açıdan ya da farklı açılardan ele alarak incelemek bakış açısı şeklinde ifade edilir. Eğitim ve hayatın pek çok alanında, belli bir konuyu daha iyi anlamak için kullanılır.
Bakış açısı; “Bir olay, konu veya düşünce incelenirken izlenen belirli yön, görüş açısı, açılım.” diye tanımlanabilir.
İdeal bakış açısı ise olayı tüm boyutları ile ve tüm açılardan gösterebilen yani mümkün olduğunca geniş ve kapsayıcı olan bakış açısıdır.
Bakış açısını değiştirmek; dünyayı algılama alışkanlıklarımızı değiştirmek, yaşadığınız olaya bakıp farklı şeyler görebilmek ve başka seçeneklere de açık olmaktır.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
İlgili 36 soru bulundu
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
İçten Bakış ya da Sınırlı Bakış Açısı
Okur da her şeyi onun gözüyle görür, onun düşünce ve heyecanlarını paylaşır; onun kadar bilir, III. tekil kişi adılı kullanan bir anlatıcı ile anlatılır (I. tekil kişi adılıyla anlatıldığında, olayları anlatan kişi, anlatının kahramanlarından biri olur).
Anlatı perspektifinin tanımı genellikle hikayenin izleyiciye anlatıldığı bakış açısıdır. Bu nedenle bakış açısıyla eş anlamlıdır.
Bakış açısı kavramı hakkında
Hayata baktığımız pencereler, bakış açısı olarak tanımlanabilir. Sahip olduğumuz ve içerisinde bulunduğumuz yaşam, aslında bakış açımızın bir sonucudur. Çünkü yaşadığımız olaylara ve durumlara verdiğimiz anlamlara bağlı olarak hisseder ve davranırız.
İnsan Ne ile Yaşar kitap özeti; ahlak, inanç ve sevgi konularını gerçekçi bir bakış açısıyla irdeliyor.
Olumlu olmak demek, bilinçli olarak işin parlak, güzel yanına bakmak demektir; dünyaya gerçek dışı şekilde toz pembe gözlerle bakmak değildir. Diğer bir ifadeyle;Olumlu olmak, daha az endişeli ve daha mutlu olmak demektir. Zihninizi endişelerle doldurmak yerine, meselelerin iyi tarafına bakmayı seçmektir.
Bakış açısı öznelliğe saygılı olunduğunda kendiliğinden değişebilir. Ya da kendi vücut sistemine sahip çıkan kişinin bakış açısını değiştirmesine gerek yoktur.
Bakış açısı, anlatma esasına bağlı metinlerde vaka zincirinin ve bu zincirin meydana gelmesinde kullanılan, mekan, zaman şahıs kadrosu gibi unsurların kim tarafından görüldüğü, idrâk edildiği ve kim tarafından, kime nakledil- mekte olduğu sorularına verilen cevaptan başka bir şey değildir (1991:84).
Belirli konuları değişik yönlerden el almak, incelemek, perspektif yaratmak bakış açısıdır. Günlük yaşamda da çok fazla kullanılan bir deyimdir.
Sıkça karıştırılan bu bakış açısını anlamak için anlatıcının metin içinde hangi konumda olduğunu tespit etmek oldukça önemlidir. Kahraman bakış açısı, anlatıcının metin içinde yer almasıdır. Yani anlatıcı metin içindeki kahramanlardan bir tanesidir. Bu durum konuya göre değişiklik gösterebilmektedir.
Anlatıcı, olay esasına dayalı metinlerinde, muhteva, olay örgüsü, kişiler kadrosu, zamanla mekân vb. ögeleri bütünleştiren ara kişidir. Anlatıcının tercih ettiği konuma da bakış açısı adı verilir.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir. Örnek olarak: Sen bunun gibi bir yerde sabahın bu saatinde olacak biri değilsin.
Fransızca'ya perspectif şeklinde geçen bu kelime bakış açısı ve resimde derinlik etkisi yaratma sanatı olmak üzere iki anlam kazanmıştır. Dilimize de bu anlamlarıyla geçen perspektif TDK sözlük anlamına göre bakış açısı, görünge, nesneleri bir yüzey üzerine görüldükleri gibi çizme sanatı manasına gelir.
Birinci şahıs bakış açısı, video oyunlarında oyuncunun yönettiği karakterin gözünden çevreyi görmesine verilen ad. Macera oyunu ile sürüş, yelkencilik ve uçuş simülatörleri gibi birinci şahıs nişancı türündeki birçok oyun bu perspektifi kullanmaktadır.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır.
Çoklu bakış açısı söz konusu romanda kurgunun önemli bir yapı taşı olarak karşımıza çıkar. Metnin içeriğini zenginleştirmenin yanı sıra anlatıma derinlik ve çok boyutluluk kazandırır. Öncelikle romanın yazarı ile merkezi kişisinin aynı ad ve soy ada sahip oluşu metnin gerçekliğine bakış açımızı etkiler.
Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
İnsanların nasıl ve ne düşündükleri, hissettikleri ve hangi doğrultuda davrandıklarının incelenmesinde çeşitli bilimlerden araştırmacılar farklı bakış açılarını kullanırlar. İnsanların ne düşünceleri, hisleri ve davranışları özellikle psikoloji biliminin araştırma konuları içerisinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri