Sokak mutfağının bir buluşu olan patates kızartmasının nasıl icat edildiği tam olarak bilinememektedir. Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'nin bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre bu yiyecek Fransız Devrimi'nden bir süre önce Paris'teki Pont Neuf'de sokak satıcıları tarafından icat edilmiştir.
Yaygın bir inanışa göre Belçika'dan geçen Meuse nehri halkın sıklıkla balık tutup yediği bir nehirmiş. Tuttukları balıkları kızartarak tüketen halk, 1680 yılında kış aylarında nehir donduğunda, patatesi kızartarak tüketmeye başlamışlar. Bu şekilde patates kızartması ortaya çıkmış.
1. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerleri kızarmış patatesi tatma şansı buldu ve o lezzete resmen aşık oldular. Güney Belçika'nın baskın dili Fransızca olduğu için onları 'french fries' yani 'fransız kızartması' olarak adlandırdılar ve adı da öyle kaldı.
Fransızlar ve Belçikalılar, bu lezzetli yemeğin kendi icadı olduğunu savunuyor. Çıtır çıtır, yağlı ve de lezzetli… Bu lezzetli yiyeceğin kökeni Belçika ve Fransa arasında uzun süredir tartışma konusu.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
İlgili 38 soru bulundu
Patateslerinizin hepsini 1 kerede atmayın bölün 2 aşamada haşlayın, ve soğuk suya alın. Soğuk suda bir kaç dakika kaldıktan sonra tekrar bir soğuk sudan geçirin, patateslerinizin soğuduğundan emin olun ve süzgece alın. Teflon tavanıza sıvı yağı dökün ve kızgın yağa patateslerinizi yavaş olarak bırakın.
Patates kızartırken çıtır çıtır olmasını sağlayan en kolay yöntemlerden biri de patatesleri dondurmaktır. Patatesleri dilimledikten sonra dondurucuya atın ve donmalarını bekleyin. Daha sonra bol yağın içinde kızartın. Patatesleri kızartacaksanız yıkadıktan sonra mutlaka kağıt havlu yardımı ile kurulayın.
Sokak mutfağının bir buluşu olan patates kızartmasının nasıl icat edildiği tam olarak bilinememektedir. Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'nin bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre bu yiyecek Fransız Devrimi'nden bir süre önce Paris'teki Pont Neuf'de sokak satıcıları tarafından icat edilmiştir.
Kırlı Kızartması Aydın yöresine özgü bir patlıcan yemeğidir. Yemekte zeytinyağı kullanılır ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
Ekmek arası patates yani patso.
Patatesleri soyun, yıkayın ve kurulayın. Yaklaşık 3 cm kalınlığında doğrayın. Fritözünüzdeki veya kızartma tavanızdaki yağı 285 dereceye kadar ısıtın. Fritözün aşırı kalabalıklaşmaması için gruplar halinde kızartın, patatesler delindiğinde yumuşak olana kadar pişirin, sakın tamamen kızartmayın.
Siyahi Kızılderili ünlü bir şef olan George Crum bu istek üzerine "Ona göstereceğim!" der ve patatesleri olabildiğince ince dilimler, ardından çıtır çıtır kızartır ve Vanderbilt'e servis eder. Vanderbilt, Crum'u şaşırtacak şekilde servise bayılır ve patates cipsi doğar.
Bu yumrular antosiyaninler adı verilen aktif moleküller bakımından zengindirler. Antosiyaninler, meyveler, kırmızı üzüm, kırmızılahana ve tabii ki mor patates dâhil olmak üzere birçok meyve ve sebzenin yoğun renginden sorumlu olan fenolik bileşiklerdir.
Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 - 10.000 yıl önce Peru'da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Önce patlıcanlar yıkanır, sapları kesilir ve alacalı soyulur, uzunlamasına dört parça olarak dilimlenir. Hazırlanan patlıcanlar kızartılarak bir tepsiye uzunlamasına yerleştirilir. Ardından sapları kesilen biberler de kızartılır ve patlıcanların üzerine dağınık olarak yerleştirilir.
Aydın'ın yöresel tatlılarından biri de oldukça hafif bir lezzet olan pelvize tatlısı.
Yaklaşık 7000 yıl önce Peru'da ekilmeye, 1540 yıllarında Fransa'da ekimine başlanmıştır. 1590 Yılında ilk kez İsviçreli botanist Gaspard Bauhin tarafından, botanik literatürüne ismi geçmiştir. Patatesin Osmanlı mutfağına girişi, 1850 yıllarına rastlar.
Patatesi ilk olarak botanik literatürüne geçiren ise İsviçreli botanik ve anatomi bilgini Gaspard Bauhin. 1591'de Patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait olarak sınıflandırdığı bitkiye Latince “Solanum tuberosum” adını vermiş.
Anadolu'da ise 'patates' anlamında gumpür (Çorum); gumpir (Mersin, Karaman), gostil (Tokat), gucur (Malatya), hazmur ve hüzmün (Kastamonu Cide), patalak (Sinop Ayancık) ve patana (Çankırı, Sinop) kelimeleri tespit edilmiştir.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri