Tedavi. Bakteriyel vajinal enfeksiyon belirti gösteriyorsa, genellikle bakterileri öldüren antibiyotiklerle tedavi edilir. Uygun antibiyotikler tablet olarak ve vajinaya uygulanacak fitil veya kremler şeklinde de olabilir. Yeni enfeksiyonları önleyemeyeceği için partnerin birlikte tedavisi gerekli değildir.
Vajinal enfeksiyonlar genellikle bakteri veya parazit kaynaklı oluştuğundan, tedavide sıklıkla antibiyotiklerden yararlanılır. Antibiyotikler ağızdan tablet ya da kapsül şeklinde alınabileceği gibi, lokal uygulanan formlarda da olabilir. Viral etkenlere bağlı görülen vajinitlerde antiviral ilaçlar kullanılır.
Bakteriyel vajinozis bazen tedavi olmadan da geçebilir. Ama eğer semptomlar varsa doktora görünmeli ve tedavi olunmalıdır.
Hastalık, hastalık yapan mikropların rahim ağzını aşarak bu bölgelere ilerlemeleri ve buraları enfekte etmeleri ile ortaya çıkar. Bu hastalığa sebep olan daha çok cinselle yolla geçen gomore (bel soğukluğu) veya Klamidya gibi mikro organizmalardır.
Bakteriyel vajinozis (BV), vajinada Gardnerella Vaginalis isimli bakterilerin normalden fazla miktarda bulunması durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, vajinadaki normal bakteri dengesini değiştirir ve Bakteriyel Vajinozis hastalığına sebep olur.
İlgili 29 soru bulundu
Tedavi. Bakteriyel vajinal enfeksiyon belirti gösteriyorsa, genellikle bakterileri öldüren antibiyotiklerle tedavi edilir. Uygun antibiyotikler tablet olarak ve vajinaya uygulanacak fitil veya kremler şeklinde de olabilir. Yeni enfeksiyonları önleyemeyeceği için partnerin birlikte tedavisi gerekli değildir.
Bakterial vaginosis tedavisinde genel olarak Metronidazol, Clindamycin veya Ornidazol grubu vajina içine (lokal) ve ağızdan alınan (sistemik etkili) antibiyotikler kullanılmaktadır.
Tedavi. Bakteriyel vajinozu tedavi etmede çeşitli farklı antibiyotikler kullanılabilir, ancak en sık kullanılan iki tane vardır: metronidazol ve klindamisin. Bunlar ağız yoluyla alınabilirler veya tablet, krem veya jel şeklinde vajinaya yerleştirilebilirler.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Bakteriyel Vajinozis Nasıl Teşhis Edilir? Bakteriyel vajinozis teşhisi jinekolojik muayene ve bazen vajinal sürüntü örneklerinin laboratuvar testleriyle konur. Özellikle semptomların belirgin olmadığı durumlarda tanı koymak daha zor olabilir.
Vajinit Varken Cinsel İlişkiye Girilir mi? Vaginal enfeksiyon cinsellikte ağrı, yanma ve kaşınmaya yol açabilir. Bunun ile beraber bazı enfeksiyon türleri cinsel yol ile geçebileceğindne, enfeksiyon ilişki esnasında eşe de bulaşabilir. Bundan dolayı bu durum ile ilgili uzmandan bilgi alınması gerekir.
Bakteriyel Vaginozis Klinik ve Tanı Yöntemleri
Kötü kokulu vajinal akıntı bu enfeksiyonun başlıca bulgusudur. Bunun dışında daha az rahatsız edici olabilmekle birlikte idrarda yanma, vajinal kaşıntı ve yanma, kasık ağrısı da oluşabilmektedir.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir.
Tipik olarak cinsel aktif yaşamı olanlarda görüldüğü bilinmektedir. Ancak, cinsel temasla bulaşan enfeksiyon grubunda kabul edilmemektedir. Ancak, vajinal ilişki ile ilişkilendirilir. Yeni bir partneriniz varsa ya da çok sayıda partneriniz olmuşsa, bakteriyel vaginosis gelişme olasılığı artar.
Vajinal enfeksiyon ilerlerse ne olur? Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse, enfeksiyonun yayılması makata ve kalçalara kadar ilerleyebilir. Tedavinin daha geç başlaması durumunda ise kronik ve tam olarak iyileşmeyen bir enfeksiyon durumu ortaya çıkabilir.
Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Akut Vajinit
Diğer belirtiler kaşıntı, kötü koku, yanma ve batma şeklindeki rahatsız edici semptomlardır. Genellikle ani başlangıçlıdır ve etkin bir tedavi ile iyileşme gözlenmektedir. Eğer doğru tedavi edilmez ise kronik vajinite dönüşebilmektedir.
Gardnerella vaginalis esas olarak kadınları etkiler ancak erkeklere kadınlardan bulaşabilir ve üretrada kolonizasyon olarak bulunabilir. Erkeklerde bakteriyel vajinoz gibi bir hastalık olmadığından Gardnerella vaginalis erkeklerde mutat olarak klinik önemi olan bir bakteri değildir.
Antibiyotik tedavisi: Rahim enfeksiyonu genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır, bu nedenle enfeksiyonu kontrol altına almak ve iyileşmeyi hızlandırmak için antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotikler, enfeksiyonun ciddiyetine ve tipine göre ağızdan veya enjeksiyon yoluyla verilebilir.
Uzun süreli antibiyotik kullanımından hatalı hijyen uygulamalarına kadar birçok etken vajinanın doğal ortamını bozarak enfeksiyon oluşumuna neden oluyor. Kadınların neredeyse üçte biri hayatlarının bir döneminde vajinal enfeksiyon belirtileri ile karşı karşıya kalırken, vajinit en sık üreme yıllarında görülüyor.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Vajinit deyince çoğu kadının ilk aklına gelen isim “mantar” olsa da, bakteriyel vajinoz (BV) aslında üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyondur. Bakteriyel vajinoz genellikle anormal kokulu vajinal akıntıya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri