Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
Çözdürme işlemi
Oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde bekletilerek yapılmamalıdır. Çözdürme işlemi; buzdolabının iç raflarında bekletilerek veya mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır.
Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi.
Ya da buzluktan çıkardığı donmuş bir etin 1 dakikadan kısa süre içinde çözülebilme kolaylığını hiç bir şef inkar edemez. Ancak biraz vakit ayırıp incelendiği takdirde, tüm bilimsel gerekçelerle kanıtlanan gerçek şudur ki; mikrodalga fırın sağlığa zararlıdır.
HAŞLAMAK, BUHARDA YA DA MİKRODALGADA PİŞİRMEK
Ancak nemli ısı denen buharda pişirme, haşlama ve mikrodalgada pişirme metotlarında bu lezzetlenme aşaması söz konusu değildir. O nedenle dondurulmuş sebzelerinizi tavada ya da fırında pişirmenizi tavsiye ederiz.
İlgili 40 soru bulundu
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
En sağlıklı saydığım gıdalar arasında sayılan bu sebze maalesef sadece kış ayında taze olarak bize doğa tarafından sunuluyor, ben de beslenmemde yer alabilmesi için yazın da dondurulmuşunu tercih ediyorum. Brokoli dondurulduğunda; İçindeki birçok vitamin ve mineral donduruldukça artmaktadır! (VİTAMİN A-B2-C)
Radyofrekans radyasyon, hücrelerdeki DNA'ya iyonlaştırıcı radyasyonun yol açtığı şekilde zarar vererek kansere neden olmamasına rağmen, iyonize olmayan radyasyonun bazı formlarının bazı durumlarda kansere yol açabilecek biyolojik etkilere sahip olabileceği iddia edilmektedir.
Mikrodalga fırınlar radyasyondan daha çok korunması gereken insanlara bir zararı yoktur, yüksek radyasyona her zaman maruz kalmak hiçbir zaman doğru değildir. Doğru kullanıldığı takdirde, mikrodalga fırınınızın bozuk olmaması halinde size doğrudan zarar veremez, kanser olmanıza sebep olamazlar.
Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz. Donmuş haldeyken pişirmeye çalışmak delilik, bu yöntemlerin hepsi yanlış.
Eğer sıcak etler dondurucuya alınırsa; besin değeri ve yapısı bozulacağı için etten tat alınmaz. Haşlanan etler bir süre dinlendirilir. Porsiyonluk poşetlere eklenir ve dondurucuda saklanabilir.
Gıda maddeleri uygun koşullarda dondurulduğu ve -18 santigrat derecede muhafaza edildiği durumda dondurma işlemi, su aktivitesini düşürür ve moleküllerinin hareketini yavaşlatır. Bu sayede işlem, besin değerini gıdanın içinde hapsederek, bakteri, maya, küf gibi mikroorganizmaların çoğalmasını engeller.
"Dondurduktan sonra kullanılacak etler oda sıcaklığında değil buzdolabının alt kısmında bekletilerek çözdürülmelidir. Derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etler hemen tüketilmelidir.
Çünkü dondurma işlemi doğru yapılmayan besinler (gıdalar) zamanla bakteri üretebilir ve sağlığımızı tehdit eder. Zehirlenmelere neden olur. Hatta ölümle sonuçlanabilir. Yanlış işlemler ile dondurulan besinlerin mineralleri, vitaminleri ve proteinleri dondurulma sürecince kaybolur.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Buz çözme mekanik yöntemlerle (kazıma, itme); ısı uygulayarak; suyun donma noktasını düşürmek için tasarlanmış kuru veya sıvı kimyasallar (çeşitli tuzlar veya tuzlu sular, alkoller, glikoller) kullanarak; veya bu tekniklerin bir bileşenleriyle yapılabilir.
Sık Görülen Kanser Tipleri
Hem erkeklerde, hem kadınlarda en çok görülen kanser çeşidi, deri kanseridir. Türkiye'de bunu erkeklerde akciğer, prostat, kalın barsak, rektum, mide ve pankreas; kadınlarda meme, akciğer, kalın barsak, rektum, serviks, over, mide ve pankreas kanserleri takip etmektedir.
Genel olarak, metal tavalar veya alüminyum folyo da mikrodalga fırınlarda kullanılmamalıdır. Çünkü mikrodalga fırınlar bu malzemelerden yansır ve yiyeceğin eşit şekilde pişirilmemesine ve fırının zarar görmesine neden olur.
Mikrodalgada Az Yağlı Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm malzemeleri küçük bir borcama kızartmalık doğruyoruz. 1 yemek kaşığı yağ ekleyip elimizle tüm malzemelere yediriyoruz. İsteğe göre kekik ekleyip mikrodalgaya atıyoruz. 15 20 dakika pişirip karıştırıyoruz sonra tekrar kıvamına göre 10 15 dakika daha pişirebiliriz.
Süt. Yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında yoğurt gibi süt ve süt ürünleri gibi besin öğelerinin çoğunu kaybeder. Onları mikrodalga ortamına maruz bırakmak, vitamin B12 içeriği tamamen ortadan kaldırır ve temel mineral içeriği azaltır.
Fırın içinde bulunan besinleri ısıtan ve pişiren mutfak aletidir. Mikrodalga fırın ise besinleri sadece ısıtmak için radyo dalgalarını kullanan bir üründür. Mikrodalgada ısıtılan yiyecekler, fırında ısıtılan yiyeceklerden daha kuru olur. Mikrodalga fırınlar plastiğe, cama ve seramiğe zarar vermez.
Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar mikrodalga fırınların kullandığı radyofrekansların insan vücuduna zararlı olmayacak kadar düşük seviyede olduğunu belirtiyor. Bu nedenle mikrodalga radyasyon yayar mı ve mikrodalgada yemek ısıtmak zararlı mı sorularına cevabımız hayır oluyor.
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
Konservelinmiş ürünlerin vitamin ve antioksidan seviyesi, dondurulmuş sebzelere oranla daha düşüktür. Konservelinmiş ürünlerde eğer taze ürünlerdeki besin değerini, faydasını alacağınızı düşünüyorsanız, yanılırsınız. Zira konserve ürünler için genellikle katkı maddesi dahil edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri