Azerbaycan'ın kalbi sayılan Bakü lüks arabaları ve bakımlı insanlarıyla insanı başka bir dünyaya götürüyor. Bakü petrolüyle, Hazar Denizi'nin tam ortasındaki bayrağıyla, parklarıyla, havyarıyla ve zerdüştlerin tapınağıyla meşhurdur.
Bakü'nün renkli hediyelikleri arasında ise seramikler, geleneksel giysiler, mücevherler, armut kristal bardaklar, etnik el yapımı ürünler ve eşarplar yer almaktadır. Bunlara ek olarak saf ipekten yapılan yerel giysiler de ziyaretçilerin alabileceği hediyelik eşyalardandır.
Shekerbura. Azerbaycan mutfağının en ikonik tatlılarından biridir. İçine badem, ceviz ve fındık gibi yemişler ile şeker doldurulan yarım ay şeklindeki tatlı Nevruz Bayramı'nda yapılır ve sevilerek tüketilir. Tatlının adının “sheker burek” isminden evrildiği düşünülmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Azerbaycan halıları, ipekleri, şapkaları (kürk başlıkları), Rus bebekleri, el yapımı takıları, seramikleri, küçük oymalı kutuları, yarı değerli taşlardan üretilen satranç ve tavla takımları ile zanaat tekniklerine dayanan objeleriyle ünlüdür.
Piti Kebabı
Azerbaycan'ın en sevilen et yemeği, piti kebabıdır. Kuşbaşı et, yufka ve nohut ile hazırlanan bu kebap, pul biberli yoğurt ile birlikte servis edilir. Et yumuşayana kadar pişirilmelidir. Şeki şehriyle özdeşleşen piti, bazı yörelerde patates, kuru etik ve domatesle zenginleştirilir.
Bu 2 bin yemeğin içerisinde milli yemek menümüze dahil kahvaltılık yemek ve ürünlerin sayısı da oldukça fazla. Özellikle kahvaltı sofralarımızda yerel ürünlerin ayrı bir yeri var. Tereyağı, bal, peynir, kükü, lavaş, tandır ekmeği, Azerbaycan çayı ve tatlılarını bu yerel ürünlerimiz arasında sayabiliriz.
Çay yanında reçel, tatlı ve dilimlenmiş limonla da servis edilebilir. Azerbaycan kültürünün en önemli öğelerinden biri olan çayı Buta Baku'nün meşhur kahvaltılarıyla birlikte, ya da yemek sonralarında tüketebilirsiniz. Kültür ve lezzet dolu bir deneyim için siz değerli misafirlerimizi bekliyoruz.
Bakü, Azerbaycan'ın en pahalı şehirlerinden biridir. Yaşam maliyeti yüksek, bu da dışarıda yemek yemeyi daha da pahalı hale getiriyor. Yiyecek maliyetine ek olarak, ziyaretçiler eğlence ve ulaşım maliyetleri için de bütçe ayırmalıdır.
Öncelikle plov, kentin ünlü yemeklerinin başında gelmektedir. Kızarmış et, sebzeler ve aromatik otlarla lezzet kazanan plov, safran aromalı pirinç ile hazırlanmaktadır. Bakü'de sokak yemeği kültürü de büyük ölçüde gelişmiştir. Sokak yemeklerinin önde gelen ismi ise gutabdır.
Bakü'nün tarihi kalbinin attığı en önemli yer olan ve yüzlerce yıllık devasa surlarla korunan İçeri Şehir, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil olmuş keşfedilmeye değer çok özel bir yer.
Ülkemizle yakın diplomatik ilişkiler içerisinde bulunan Azerbaycan ekonomik anlamada incelendiğinde, dünya piyasalarında değerli bir paraya sahip olsa dahi parasının alım gücü düşük olduğundan dolayı ucuz bir ülkedir.
Temel unsurlar. Çok çeşitli olan Azerbaycan yemekleri genellikle etli, sebzeli, sütlü, hamur işli yemekler ve pilavlarla ile çorbalardan oluşur. Zeytinyağlı yemekleri yoktur. Azerbaycan mutfağında dikkat çeken bir özellik de şudur: Aynı türe ait yiyeceklerin pek çok çeşidinin olması.
Yapılır? Azerbaycan'ın Geleneksel Yemeği Jiz-Byz Nasıl Yapılır? lezzeti katlanarak artan jiz-byz oldukça da besleyicidir.
Azerî usulü çay servisi mürebbe adı verilen reçeller, baklava, kurabiye, kete ve çerezler eşliğinde yapılıyor. "Pürrengî" sözcüğü ise bizim tavşankanı tabirinin karşılığı olarak kullanılıyor…
Sadece şehir merkezini gezer, dönerim diyorsanız belki 2 gün yeter ama şehrin civarını da dolaşacağım diyorsanız en az 4 gününüzü Bakü'ye ayırmanızı öneririz.
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ticari ve ekonomik açıdan en meşhur özelliği ise Hazar petrolleridir. Petrol gelirleri ülkenin en büyük gelir kaynağı olarak bilinmektedir. Tarihsel bir geçmişi bulunan petrol kaynağı globalleşen dünya ekonomisinden yerini korumuş ve git gide de önemini arttırmıştır.
Çünkü Azerbaycan elektronik fiyatları, ülkemize oranla, en azından %20 veya 30 oranında daha düşüktür. Bu nedenle, daha ekonomik olarak alımlarınızı yapabilirsiniz. Ülkede yaşamak için mekan ayarladığınızda, elbette belirli elektronik eşyalara da ihtiyacınız olacaktır.
Azerice için 1929 yılına dek Arap asıllı alfabe kullanılmıştır. 1929-1939 yılları arasında Latin asıllı alfabe, 1939-1991 yılları arasında Kiril alfabesi kullanımda olmuştur. 1991 yılından itibaren -52 sene aradan sonra- Latin kaynaklı alfabeye tekrar geçilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri