Bu amaçla ballarda; yabancı madde, rutubet, asitlik, diastaz sayısı, hidroksimetil furfural, invert şeker, ticari glikoz aranması gibi analizler yapılmaktadır.
Bu analizlere göre gerçek bir balın C13 değeri -1 veya düşük olmalıdır. Soner's Honey Meşe Balı'nın C13 değeri -26,40, Soner's Honey Lavanta Balı'nın C13 değeri ise -0,28'dir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne göre C4 şeker oranı balda şeker katkısı olup olmadığının tespiti için kullanılan analiz yöntemidir.
Balın kalitesini ve biyokimyasal özelliklerini, nektar kaynağı başta olmak üzere olgunlaşması, üretim şekli, iklim koşulları, işleme ve depolama şartları belirler. Türkiye'de ballar kaynağına, üretim ve pazarlama şekline, rengine ve nem içeriğine göre değerlendirilebilmektedir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
İlgili 34 soru bulundu
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Yapılan bu araştırmada çiçek ballarının briks değerleri %81,13 ile %84,50 arasında olup ortalama ise %82,45 olduğu saptanmıştır (Çizelge 1). Bal, genellikle şekerlerin doymuş veya aşırı doymuş çözeltisidir.
Doğal bal tadı zengin ve yoğundur. Bununla birlikte hafif bir ekşilik ve çiçeksi bir aroma içerebilir. Sahte bal, şekerli ve yapay bir tat ile karakterize edilir.
Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Balın TA değerinin olup olmadığını gösteren en ekili faktör çiçek kaynağıdır. Çiçek kaynağına göre balın TA değeri ya hiç yoktur ya da ölçülebilir olduğu anlaşılmaktadır.
Prolini, nektarın bala dönüşümü sırasında sadece bal arılarının ortaya çıkarması nedeniyle dışarıdan sağlamak mümkün değildir. Bu nedenle; balın arılar tarafından yapıldığının ve saf olduğunun en büyük göstergelerinden biri prolin miktarıdır. Prolin 1000 Türkiye'deki bal Prolin oranlarının çok üstünde bir değerdir.
Asitler: Asit özellikli bir madde olan balin tadında asitliğinin de payı vardır ve asitliğ armıkça mikroorganizmalara karşı balın direnci de artmaktadır. Baldaki pH değeri genellikle 3,5-4,8 arasında değişmektedir.
En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.
- Balda Şeker Bileşenlerinin Tayini: Bal içeriğinde başta früktoz, glikoz, sakkaroz ve maltoz olmak üzere 15 farklı şeker bulunmaktadır. Genel olarak balda bulunan fruktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz şekerlerin miktarı balın olgunlaşma derecesinin ve tağşiş olup olmadığının belirlenmesinde önemli bir parametredir.
Hakiki bal boğazı yakar mı? Hakiki bal boğazı yakabilir evet ama sahte balda boğazı yakabilir.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Türkiye Kalkınma Vakfı Entegre Arıcılık Tesislerinin temeli 1978 yılında Ankara/Kazan İlçesinde atılmıştır. 32.000 m2 alan üzerine kurulu olan bu tesiste, 40 yıldır kalite kontrol ve analizleri yapılan bu ürünlerin paketlenerek siz değerli tüketicilere ulaşmasını sağlamaktayız.
Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.
Bal, güneş ışığından korunarak, 25°C'nin altında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Üretim tarihinden itibaren de 3 yıl içinde tüketilmelidir.
Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar. Hakiki bal donar mı bunu anlamak adına balı bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz.
BRİX NEDİR? Çözünen katıların ölçümü ve ifadesi için Brix kullanılır. Brix, meyve ve sebzelerde bulunan; sulu çözeltideki çözünmüş şekeri ifade eder. Çözelti saf sakkaroz dışında çözünmüş başka katılar içeriyorsa, o zaman Bx yalnızca çözünmüş katı içeriğini temsil eder.
Yetkili laboratuvarlarda gerçekleştirilen prolin analizleri ile balın yapay veya doğal olup olmadığı ve balın beslenme değerleri ortaya konulmuş olmaktadır. Bu çalışmalarda en fazla başvurulan yöntem Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazı kullanmaktır.
Briks özellikle gıdaların üretim aşamalarında, kalite kontrol amaçlı kullanılmaktadır. Meyvelerde olgunluğunun ve hasat zamanının takibi, meyve suyu, konserve ve salça gibi gıdaların işleme süreçlerinin sürekli takip edilmesi gibi işlemler için kullanılan bir parametredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri