Doğal koşullar altında her bal arısı kolonisi, kendi ana arısı çiftleşmiş ve yumurtluyor olmasına rağmen erkek arı üretmektedir.
Tüm işçi arılar dişi olmasına rağmen bir arı kolonisindeki dişilerden sadece kraliçe arı (ana arı) çiftleşme kapasitesine sahiptir. Kolonide bunların haricinde, görevleri kraliçeyi döllemek olan, az sayıda erkek arı (dron) bulunur.
Apis mellifica veya bal arısı, Apis cinsine bağlı bir arı türüdür. Dünya çapında 7-12 bal arısı türü arasında en yaygın olanıdır. Apis cins adı Latince "arı" anlamına gelir ve mellifera Latince "bal taşıyan" anlamına gelir ve türün bal üretimine atıfta bulunur.
Partenogenez, eşeyli üremeden türemiştir ve ikincil olarak eşeysiz üremeye geçilmiştir. yumurtalardan oluştukları bilinmektedir. Yani bal arıları isteğe bağlı partenogenez ile üreme gösterirler. ağzı ana tarafından sıkılırsa yumurta döllenmez ve bunlardan erkek arılar oluşur.
Bal arıları koloni adı verilen topluluklar olarak yaşayan sosyal böceklerdir. Bir arı kolonisinde ana arı, işçi arı ve erkek arı olmak üzere üç değişik tipte birey vardır. Ana arı ve işçi arılar dişi bireyler olup döllü yumurtalardan gelişirler. Erkek arılar ise dölsüz yumurtalardan gelişirler.
İlgili 24 soru bulundu
Ana arı görünüş olarak kovandaki diğer arılardan daha uzun ve gösterişlidir. Zaman zaman erkek arılarla karıştırılır. Ana arının kanatları erkeğinkinden kısa, vücudu daha narin olmakla birlikte; boyu daha uzundur. En açık fark, kanatlarının vücudunun yaklaşık yarısı uzunluğunda oluşudur.
Ana arı, büyük göze dölsüz, küçük göze döllü yumurta bırakır. Yumurta, petek gözüne bırakıldığı zaman dikey konumdadır. Dikey konumda bırakılan yumurta yavaş-yavaş yana eğilerek üçüncü günün sonunda petek gözünün tabanında tamamen yatay bir konuma girer ve larvaya dönüşür.
Kraliçe -kolonideki genetik çeşitliliği muhafaza etmek için- genellikle birden fazla (poliandri) erkek arı (dron) ile havada çiftleşir.
Ana arılar gözden çıktıktan 6-8 gün sonra çiftleşme uçuşuna çıkar ve havada uçarken 8-10 erkek arı ile çiftleşir. Çiftleşmeyi kontrol altına alabilmek ve kaliteli ana arı yetiştirmek için izole edilmiş bölgeler seçilmelidir.
40-50 gün kadar yaşam süreleri olan erkek arılar bakire ana arı ile çiftleştiklerinde çiftleşme organlarını kaybettikleri için ölürler.
Yaygın kullanılan verimli ırklar; Kafkas, Karniol, İtalyan ve Batı Avrupa ırklarıdır. Daha az bilinen ırklar; Anadolu (Orta Anadolu ) Batı Anadolu(Muğla), Suriye, Karpat, Mekedon ve İran arılarıdır.
Eşek arıları ağızlarındaki dişleriyle ısırır. Ancak zorda kaldığı vakit iğnesini batırır. Bu iğne zehirlidir. Sokması çok ağrı veren eşek arısının zehiri, insanda ağır alerji tepkilerine yol açabilir.
Bal toplama mevsiminin başladığı arıların kovana girişlerinden belli olur. Uçma tablasının üzerinde polen taşıyan arılardan başka, vücut hatları daha irice ve sanki birşeyden ıslanmış gibi rengi koyulaşmış olan arılar da görülür, işte bunlar bal özü taşıyan arılardır.
Ana arı olarak da adlandırılan kraliçe arı, bal arısı kolonilerinde sadece bir adet bulunuyor. Kraliçenin tek görevi ise sürekli yumurtlayarak koloninin devamlılığını sağlamak.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır.
Salkım şeklindeki oğul arısı arıcı tarafından usulüne uygun şekilde alınarak yeni bir kovana konur. Mevsimin müsait olduğu zamanlarda ikinci, üçüncü, hatta altıncıya kadar oğul çıkabilir. Fakat çıkan her oğul kovan nüfusunun azalması ve kovanın gücünü yitirmesi anlamına gelir.
Kraliçe. Her koloninin her zaman sadece tek bir kraliçesi vardır. Kraliçe arı beş yıla kadar yaşar ve bu zaman zarfında çocuk doğuran sadece odur.
Hücreden çıktıktan sonra ortalama 1 hafta içinde güneşli, sıcak ve rüzgarsız bir günde ve öğleden sonra çiftleşme uçuşuna çıkarak havada erkek arılarla çiftleşir. Değişik nedenlerden dolayı yeterli sayıda erkek arıyla çiftleşemeyen ana arı daha sonraki günlerde 2-3 defa daha çiftleşme uçuşuna çıkabilir.
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
mutlak surette havada, 10-30 metre yükseklikte, 10-20 arası erkek arı ile çiftleşir. Çiftleşme sonrası 3-4 gün içinde yumurtlamaya başlar. Ana arı kolonideki en önemli birey olup koloni verimliliği ve arıcının gelir düzeyi üzerinde doğrudan etkide bulunur.
Ana arı çiftleştikten 3-4 gün sonra yumurta bırakmaya başlar ve günde ortalama 1500 yumurta bırakır. Gözler işçi arılar tarafından önceden temizlenir ve ana arı her göze birer yumurta yumurtlar ve dik bir şekilde yapıştırır. Bu gözler büyük (ana ve erkek) ve küçük (işçi) gözler olmak üzere 2 grupta toplanır.
spermatozoa bulundururlar. ✓ Ana arı güneşli bir günde, kovandan 2-5 km uzaklıkta, 14:00-16:00 arasında, yerden 12-15 m yükseklikte, 8-10 erkek arı ile çiftleşir.
Koloni halinde yaşayan arıların neslini devam ettirebilmek amacıyla ana arı ile birlikte bir kısmının kovanı terk etmesine veya arıcı tarafından yeni bir koloni oluşturulmasına OĞUL denir. Arı kolonisinin tehlikelerden korunmak için tamamının kovanı bırakıp gitmesine ise TERK denir.
ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
İşçi arılar üç ay kovan içinde, üç ay kovan dışında toplam altı ay çalışırlar. İşçi arılar ömrü boyunca sadece bir çay kaşığının 12'de 1'i kadar bal yapabilirler. Koklama ve hissetme duyuları çok gelişmiş olan arılar, çiçekleri gezerken bu duyularını kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri