Lifli bir meyve olan bal kabağı, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir içermektedir.
Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun süre tok kalmanızı sağlarken; bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı olur.
Balkabağının lif oranı çok yüksektir; tokluk sağlar ve kandaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önler. Balkabağı, mineral yönünden de oldukça zengindir; kalsiyum, magnezyum fosfor içeriğiyle kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Midede ağır yemekler, bazı tahribatlara neden olabilirler. Zamanla mide, yorulur veya işlevini daha az yerine getirecek duruma gelir. Bu sorunun aşılabilmesi için balkabağı tüketimi oldukça yararlıdır. Midenin kendini yenilemesine destek verir.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir.
İlgili 22 soru bulundu
- Balkabağı, yüksek miktardaki lif içeriğiyle kabızlığa karşı savaşarak, bağırsak çalışmasını ve dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
Kabağın faydalarında zengin bir antioksidan kaynağı olmasıyla beraber; vitamin ve mineral açısından da zengin bir sebze türü olan kabak, aynı zamanda yüksek su ve lif oranı sebebiyle bağırsak ve mide sağlığını korur ve kabızlığa iyi geldiği bilinir.
Diyet lifleri hem sindirim açısından hem de kilo vermek isteyenler için oldukça etkilidir. Özellikle kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bal kabağı içerisinde bulunan A vitamini sayesinde beta karoten kaynağı olarak bilinmektedir.
Bağırsak tıkanıklığını önler ve mide şişliğini ortadan kaldırır. Kabağın suyunu sıkıp günde 1 fincan içerek bağırsaklarınıza detoks yapabilirsiniz.
Balkabağı bağırsak harekelerini hızlandırıyor
Özellikle bebeklerde kabızlık şikayeti olduğu dönemde 6-8. aydan itibaren püre ya da çorba olarak tüketilebileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir.
Balkabağı Zararları
Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Çocuklarda kabızlığı hafifletmek için günlük beslenme şeklini değiştirmek, daha fazla su içmeye teşvik etmek ve sebze, meyve tüketimini artırmak gerekmektedir. Kabak da lif bakımından zengin meyve ve sebzeler arasında yer alır. Bu yüzden kabak tüketimi kabızlığı önleme konusunda etkili olabilmektedir.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Balkabağı Besin Değeri 1 kase doğranmış balkabağı ortalama 50 kaloridir ve 2 gram protein, 12 gram karbonhidrat, 0.2 gram yağ ve 2.7 gram lif içermektedir. Ayrıca günlük lif ihtiyacının %11'ini ve günlük kalori ihtiyacının %2'sini karşılamaktadır.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
BALKABAĞI NE ZAMAN YENİR? Ekim ayının ilk haftasında hasadı yapılan balkabakları, Ekim ayı itibari ile yenmeye başlanır.
Lif kabağı; bilimsel adı Luffa cylindrica (L.) olan ve kabakgiller ailesine mensup türün olgun meyvesidir. İngilizce'de Loofah olarak bilinir. Çiçekleri koyu sarı olan bu bitki tek yıllık olup, yayılmacı ve güçlü bir bitkidir.
Koska Yüksek Lifli Tahin, susamın kabukları da değerlendirilerek üretildiğinden sağlık açısından oldukça faydalı yüksek oranda lif içerir.
Kış boyunca hem tatlı hem de ana yemeklerde kullanabileceğimiz bal kabağı, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından ise gerçek bir şifa deposu. Farklı tatlarda değerlendirebileceğiniz bal kabağı düzenli tüketildiğinde karaciğer sağlığından kolesterolü dengelemeye kadar fayda sağlıyor.
Cilt sağlığına faydalıdır, Cilde gerekli nemi kazandırarak daha canlı olmasını sağlar. C vitamini sayesinde ile kolajen üretimini destekler, cildin daha genç görünmesini sağlar. İçeriğinde Omega-3 bulunur, hafızayı güçlendirir. Kemik yapılarının iyileşmesine yardımcı olur, böbrek taşı olmasını önler.
Aklınıza pek gelmezdi farkındayız ama balkabağı da en az ıspanak kadar yüksek oranda demir içerir. İçerdiği demir oranı ise kansızlığı önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri