Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Lezzetini en çok koruyan yöntemlerden de biri aynı zamanda. Bal kabaklarını dilerseniz baharatlar, zeytinyağı, bolca sarımsak ve taze otlarla harmanlayarak fırında pişirebilirsiniz. Daha tatlı olmasını isterseniz şeker ya da pekmez ilavesiyle, tarçın gibi baharatlarla tatlandırarak pişirme şansına da sahipsiniz.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
İlgili 26 soru bulundu
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Kızgın zeytinyağına önce soğanları koyun ve pembeleşmeye yakın kabakları koyun suyunu çekip hafif kızarmaya başlayın, önce sarımsakları koyup 2-3 defa çevirin. Sonra minik minik doğranmış domatesleri yada salçayı ekleyin. Domatesleri suyunu çekene kadar kavurun, sonra baharatlarını koyup karıştırın ve ocaktan alın.
Minik gurmenizin kabızlıkla başı dertteyse mevsimi geldiğinde balkabağı yemekleri yapın, balkabağını mutlaka alışveriş listenize ekleyin. Liften zengin bir gıda olduğundan kabızlığa iyi geliyor...
Balkabağı kilo aldırır mi? Kilo vermenize destek oluyor: 100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlarken gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecine yardımcı oluyor.
Balkabağının önemli bir diğer faydası kan basıncını düşürücü etkisinin olmasıdır. İçerisindeki potasyum sayesinde, kan basıncının yükselmesini engeller ve tansiyonun yükselmesine izin vermez.
Bal kabağı meyvesi içerisinde A, C ve E vitaminlerini barındıran yüksek oranda besleyici bir besindir. Vücuttaki enfeksiyonlarla savaşarak bağışıklığa karşı korumada etkili olur. Göz ve cilt sağlığını da etkileyerek vücudun yenilenmesini sağlar.
Tat vermesi adına bir adet çubuk tarçın ilavesiyle orta ateşte, 20-25 dakika kadar pişirin.
Siz onu sadece tatlı olarak görmüş olabilirsiniz ancak balkabağının çorbası ile yemeği de yapılmaktadır. Balkabağı yemeği oldukça kolay ve lezzetli bir tariftir. Zeytinyağlı yemekler listesine bir yenisini ekleyebileceğiniz bu yemek damaklarınızı şenlendirecek adeta.
Kış boyunca hem tatlı hem de ana yemeklerde kullanabileceğimiz bal kabağı, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından ise gerçek bir şifa deposu. Farklı tatlarda değerlendirebileceğiniz bal kabağı düzenli tüketildiğinde karaciğer sağlığından kolesterolü dengelemeye kadar fayda sağlıyor.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir. Ayrıca metabolizmayı hızlı çalıştırmak ve kolay yağ yakımı sağlamak için bal kabağı kürü kurallarına uymalısınız.
Balkabağı Zararları
Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Balkabağı Ne Kadar Dayanır? Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı daha dirençli olması için kabak tatlısı tüketebilirsiniz. Bağışıklık sistemini her türlü mikroplardan korumaktadır. Doğal bir antioksidan olarak bilinen kabak tatlısı bağışıklık sistemine doğrudan olumlu etki eder.
Tuz, karabiber, zeytinyağı gezdirin ve 190 derece önceden ısıttığınız fırında her iki yüzünü de 15 er dakika pişirin. Pişen kabakları soğumaya bırakın, kaşık yardımıyla içlerini sıyırın ve ezin. Sarımsak, yoğurt, isteğe göre çok az balkabağı baharatı ekleyerek karıştırın.
Bal kabağının size şeker gibi bir sonuç vermesi için onu geceden şekere basmayı sakın unutmayın. Bu sayede bal kabaklarının kendi suyunu salmasını sağlar, tencereye su ekleme ihtiyacı duymazsınız. Mümkün olduğunca su eklenmeyen ve kendi suyuyla pişen bal kabağı tatlısı da çok daha nefis olur.
- Bal kabağını 1 dakika süre içerisinde mikrodalga veya fırında ısıtınız. Isı deliklerden içeri geçerek kabuğun yumuşamasını sağlayacaktır. Rahatlıkla bal kabağını kesebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri