Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Bal kabağını tatlılarda ya da çorba şeklinde tüketmek istiyorsanız pişirme şekillerinden ilki pek tabi onları hafif haşlayarak pişirmek. Özellikle tatlılarda kullanacağınız zaman öncesinde mutlaka şekerde bekletip üzerine su ilavesinde bulunarak haşlamanızı öneririz.
İlgili 17 soru bulundu
Balkabağı baharatları olarak da bilinen Tarçın, Muskat, Yenibahar, Karanfil ve Zencefili damak tadınıza uygun miktarda pürenize ekleyerek rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunların hepsi çok güçlü baharatlar olduğu için çok ama çok az miktarda kullanmanızı tavsiye ederim.
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Bal kabağı meyvesi içerisinde A, C ve E vitaminlerini barındıran yüksek oranda besleyici bir besindir. Vücuttaki enfeksiyonlarla savaşarak bağışıklığa karşı korumada etkili olur. Göz ve cilt sağlığını da etkileyerek vücudun yenilenmesini sağlar.
BALKABAĞI NE ZAMAN YENİR? Ekim ayının ilk haftasında hasadı yapılan balkabakları, Ekim ayı itibari ile yenmeye başlanır.
Bal kabağı, kalori değeri az ve tok tutan bir besin türüdür. Bu yönüyle diyet yapanlar için idealdir. Bir porsiyonda diğer bir deyişle 150 gram bal kabağında 37.5 oranında kalori bulunur. Tam bir antioksidan özelliği göstermesi bal kabağının besin değerini arttırır.
Minik gurmenizin kabızlıkla başı dertteyse mevsimi geldiğinde balkabağı yemekleri yapın, balkabağını mutlaka alışveriş listenize ekleyin. Liften zengin bir gıda olduğundan kabızlığa iyi geliyor...
Balkabağı kilo aldırır mi? Kilo vermenize destek oluyor: 100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlarken gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecine yardımcı oluyor.
Balkabağının önemli bir diğer faydası kan basıncını düşürücü etkisinin olmasıdır. İçerisindeki potasyum sayesinde, kan basıncının yükselmesini engeller ve tansiyonun yükselmesine izin vermez.
Kış boyunca hem tatlı hem de ana yemeklerde kullanabileceğimiz bal kabağı, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından ise gerçek bir şifa deposu. Farklı tatlarda değerlendirebileceğiniz bal kabağı düzenli tüketildiğinde karaciğer sağlığından kolesterolü dengelemeye kadar fayda sağlıyor.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Manganez, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve fosfor içerir. Stres ve uykusuzluk gibi sorunların giderilmesini kolaylaştırır. Beyaz kan üretimini arttırır ve bağışıklığı güçlendirir.
Aklınıza pek gelmezdi farkındayız ama balkabağı da en az ıspanak kadar yüksek oranda demir içerir. İçerdiği demir oranı ise kansızlığı önler.
Üzerine dövülmüş ceviz, fındık, Hindistan cevizi serperek ya da tahin gezdirerek tüketebileceğiniz, yanına da kaymak ekleyerek pek şahane tamamlayabileceğiniz kabak tatlısının yapımı hakkında ihtiyacınız olacak ipuçlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.
İnsanın içini ısıtan rengi, şekerli tadıyla, kış mevsiminin değerli besin kaynaklarından biridir balkabağı... Yaygın olarak tatlı yapımında kullanılan bal kabağını farklı şekillerde değerlendirmek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri