Balkabağı Ne Kadar Dayanır? Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır.
Tatlıyı en iyi ve uzun süre saklamak için buzdolabında saklamalısınız. Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.
Balkabaklarını şoklayacaksanız önce sıcak suya atın, sonrasında soğuk suya koyun. Ardından suyunu güzelce süzdürüp buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Bu şekilde buzluğa kaldırın. Ancak balkabaklarını sıcak suda uzun süre bekletmeyin.
Vakumlu halde 6 ay bozulmaz. Vakumdan çıkartılınca 10 gün içinde tüketilmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu çekmece, sebzeleri daha uzun süre taze tutmak için ideal nem seviyesini korur. Kabağı 5-7 gün içinde kullanın. Kabağı bir an önce yemek en iyisidir çünkü ne kadar uzun süre beklerseniz o kadar fazla nem salgılar ve dış yüzeyinde büzüşmeler oluşur.
Buzdolabı poşetine yerleştirilip derin dondurucuya atılır. Kabaklar kavrularak da saklanabilir. Bunun için önce yıkanır ve arzu edilen büyüklükte doğranır.
Evet saklanır, dilimlenmişlere göre kesilmeden saklanan balkabağı daha uzun süre dayanır. 10-15 derecelik bir ortamda 3 aya kadar bal kabağı saklamak mümkündür. Aynı şekilde buzdolabında da saklayabilirsiniz.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Yıkayıp kuruttuğunuz bal kabaklarını vakumlayarak buzlukta saklayabilirsiniz. Uzun süre tazeliğini koruyacaktır! Dışındaki kabuğunu ve yeşil kısımlarını temizlediğimiz bal kabağımızı iri parçalar hâlinde kesiyoruz. Daha sonra yıkıyoruz ve kupkuru kalana kadar güzelce kurutuyoruz.
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Pişen tatlımızı sıcakken kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Güzelce yıkayıp tenceremize diziyoruz. Üzerine şekeri serpiyoruz ve şeker tamamen eriyip su oluncaya kadar 3-4 saat mümkünse bir gece bekletiyoruz.
Dondurucu torbalarından veya donduruculara dayanıklı kaplardan faydalanabilirsiniz. Bu şekilde bal kabaklarını 8-10 ay taze tutabilirsiniz.
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Balkabağı kilo aldırır mi? Kilo vermenize destek oluyor: 100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlarken gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecine yardımcı oluyor.
Günün erken saatlerinde, aktif olmak ve porsiyonu dengede tutmak koşuluyla kabak tatlısı kilo aldırmaz, diyebiliriz. Özetle, kabak tatlısı kalori değeri bakımından kilo aldıran yahut sağlığı tehdit eden bir tatlı değildir; porsiyonlarınıza ve ek malzemelerin oranına dikkat ettiğiniz takdirde elbette.
Bal Kabağı (Buzlukta Saklama) Tarifi Nasıl Yapılır? Balkabağını sert kabuğundan ayırarak doğrayalım. Yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra buzluk poşetlerine ihtiyaca göre ayırarak yerleştirip havasını alalım. Taptaze kalıyor.
- Bal kabağını 1 dakika süre içerisinde mikrodalga veya fırında ısıtınız. Isı deliklerden içeri geçerek kabuğun yumuşamasını sağlayacaktır. Rahatlıkla bal kabağını kesebilirsiniz.
Kabakları soyup dilim dilim kesiyorsunuz. Yemeklik olarak poşetliyip dondurucuya atıyoruz. Ben genelde fazla kalın kabaklar bozulmasın diye atıyorum. Dondurucuya kabak çorbası da yemeklerde kullanacağınız zaman dondurucudan çıkardığım zaman kullanırım ki kabak sulanmasın.
Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Bal kabağının dış kısmındaki yeşil kalın kabuğu bıçakla güzelce temizleyin. Ardından kullanacağınız boyutta küpler haline getirin. Tamamen kuruyan çiğ haldeki bal kabağı dilimlerini buzluğa uygun saklama kaplarına, buzdolabı poşetlerine ya da kilitli torbalara aktarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri