Anavatanı Kuzey Amerika olan bu meyve, dünyanın her yerinde yetiştirilmeye uygundur. Ülkemize 17. yüzyılda gelen bal kabağı, genellikle turuncu renklidir. Bu meyvenin Türk mutfağında en yaygın kullanımı ise, kabak tatlısıdır. ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde, Cadılar Bayramı'nın bir sembolü haline gelmiştir.
Yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda arkeologlar, bal kabağının 7500 yıl önce Orta Amerika'da ortaya çıktığını söylüyor. Bu topraklardaki çalışmalar sonucunda ilk evcil bal kabağı tohumları, Meksika'nın Oaxaca yaylalarında keşfediliyor.
Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir.
Antalya'nın meşhur kabak tatlısına, coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Antalya'da piyaz, tavşan yüreği zeytin, karyağdı armut, avokado, gülüklü çorba, yenidünya ve portakalın ardından kabak tatlısı da Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
Balkabaklı Zonguldak'ın yöresel yemeklerinden biri balkabaklı kestane çorbası dır. Bu çorba kestane, manda sütü ve balkabak içerir. Soğan ve dilimlenmiş bal kabağı yağda kavrulduktan sonra haşlanmış kestane ve su eklenir.
İlgili 32 soru bulundu
Dolayısıyla büyük şehirlerdeki ünlü lokantalarda bal kabağı tatlıları da Afyonkarahisar'ın bal kabağından yapılıyor. Tüketicilere Afyonkarahisar bal kabağını tatmalarını tavsiye ediyoruz. Bal kabağı Afyon kaymağıyla çok güzel bir lezzet oluşturuyor."
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Hatay Kabak Tatlısı; Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık bal kabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile yapılır.Hatay Kabak Tatlısı 05.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
'Kabakçızade Aybalım' markasını yarattı. ASLEN Ispartalı. Isparta'nın gülü yerine Aydın'ın meşhur kabak tatlısını kendine iş edindi. 'Bu meşhur tatlıyı nasıl endüstriyel bir ürün haline sokabilirim' diye kafa yordu ve 2007'de Aydın'da Kabakçızade Aybalım'ı kurdu. 2011'e kadar sürekli ar-ge çalışması yaptı.
ANAVATANI VE TARİHÇESİ: Kabağın menşei bölgesinin Amerika olduğu ve bilhassa Cucurbita pepo ve Cucurbita moshata 'nın buradan çıktığı ve dünyaya yayıldığı, Cucurbita maxima 'nın ise Asya kökenli olduğu bilinmektedir.
Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır.
İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Siena şehrinde yetiştirilen bal kabağı, Guinness rekorlar kitabına girerek dünyanın en büyük bal kabağı ünvanını aldı. Chianti bölgesinde Stefano Cutrupi adlı bir çiftçi tarafından yetiştirilen balkabağının bin 226 kilogram ağırlığında olduğu açıklandı.
Son zamanlarda çok popüler olan lif kabağı, hem cilt bakımı, hem de temizlik alanında kullanılır. Anavatanı Ortadoğu'dur ve ülkemizin güney bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle Hatay ilinin Asi nehri boyunca rastlamak mümkündür.
Yani eski inanç ve riyavetlere göre Kabak Tatlısı, bolluk ve bereketi simgeliyor. Yeni yıl bereketi ve bolluğu ile gelsin diye eski yılın son gecesinde kabak tatlısı yapılır, aile fertleri ve misafirlere ikram edilir.
Bal Kabağı Dolması (Bitlis Yöresi)
Cucurbitaceae familyasında yapılan taksonomik sınıflandırmada 119 cins ve 825 tür bulunmaktadır (Jeffrey 2005). Bunlar içerisinde dünya'da en fazla ekonomik öneme sahip olan türler; Citrullus, Cucumis, Cucurbita ve Lagenaria cinsleri içerisinde yer almakta olup, bunlar Citrullus lanatus (Citrullus lanatus (Thunb.)
“Peygamber'in (asm), tabağın etrafından kabakları araştırarak topladığını gördüm. İşte o gün bugün ben kabağı çok severim.”
KABAK Yine Hazret-i Âişe'den rivâyet edildiğine göre, Peygamberimizin sevdiği bir yiyecek de kabak idi. “Çünkü o, zikrullah esnasında kalbe rikkat verir.” buyururlardı. Vâsilet bin Eska'dan aktarıldığına göre Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki: “Kabak aşı yiyin. Kabak aklı artırır ve beyine kuvvet verir.”
İçi turuncu, ortası irice çekirdekli, oldukça büyük, yuvarlak, kabuğu sert ve beyaza yakın açık renkli, tatlısı yapılan bir kabak çeşidi: Turan bağlarının o bal kabağı (Yusuf Z. Ortaç). 2. argo. Sersem, düşüncesiz, aptal kimse: “Laf söyledi bal kabağı.”
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Kabak Tatlısı
Sakarya'nın doğasına ve toprağına has yetişen kabakları herkes tarafından bilinir. Fakat bu kabak bal kabağıdır. Bal kabağından ise genellikle kabak tatlısı yapılmaktadır ülkemizde. Türkiye'ye kabak tatlısını mal etmiş ilimiz de yine bal kabağıyla meşhur olan Sakaryamızdır.
Bal kabağı tatlısının üzerine tahin gezdirip Hindistan cevizi, dövülmüş fındık veya ceviz gibi seçenekler serperek ya da yanına kaymak, dondurma gibi seçenekler ekleyerek servis edin.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Minik gurmenizin kabızlıkla başı dertteyse mevsimi geldiğinde balkabağı yemekleri yapın, balkabağını mutlaka alışveriş listenize ekleyin. Liften zengin bir gıda olduğundan kabızlığa iyi geliyor...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri