Yıkanan balkabağı özenle doğranır ve özel kurutma kabinimizde kurutma işlemi yapılır. Kurutma esnasında balkabağındaki su buharlaşır ve öz kısmı kalır. Bu sebeple kurubalkabağı tozu besin değerleri özellikle karbonhidrat, vitamin, protein, gibi değerler %80 korunmuştur.
Kabak çekirdeği tozu bir protein gıda takviyesi olarak smoothilere, meyve sularına, süte, yoğurda ve salatalara eklenerek kullanılabilir. Çorbalara, elma ve diğer meyve pürelerine karıştırılabilir. Çekirdek tozunu daha eğlenceli bir biçimde ekmek, poğaça, pasta, çörek yapımına dahil etmek de elbette mümkündür.
Bütün balkabağını serin ve karanlık bir yerde, ortalama 10-15 dereceli bir ortamda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Rutubetlenmesini önlemek için, sakladığınız yerin hava aldığından ve kabağın kuru kaldığından emin olun. Balkabağını bütün bir halde buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
İlk olarak fırın 50 ya da 60 ° C'de ayarlanır. Fırının üzerine yağlı kâğıt serilir ve dilimlenmiş olan kabaklar bir santimetre aralıklar ile koyulur. Daha sonra ise her 30 ya da 40 dakikada bir olacak şekilde kabaklar ters çevrilir. Bununla beraber kabaklar buruşuk bir hal aldığında fırından çıkarmak gerekmektedir.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
İlgili 35 soru bulundu
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir. Ayrıca metabolizmayı hızlı çalıştırmak ve kolay yağ yakımı sağlamak için bal kabağı kürü kurallarına uymalısınız.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Yarım dilim balkabağını öncesinde suda haşlayın ve iyice ezin. İçerisine 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi, kabak çekirdeği yağı, süzme yoğurt ve 1 yemek kaşığı ezilmiş tuzsuz bademi tahta kaşıkla karıştırın. Tüm yüzünüze ve boynunuza uygulayın. Yaklaşık 20 dakika bekleyin ve ılık su ile durulayın.
Kabakları yıkadıktan sonra 1 santimetre kalınlığında dilimleyin. Daha sonra güneş alan bir yere temiz bir bez örtün ve dilimlediğiniz kabakları da bu beze dizin. Birkaç günde kuruyan kabaklarınızı bez torbalarda veya buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.
Püf Noktası
*Kireçte kabak tatlısının özelliği kabaklarının dışının sert içinin yumuşak olması ve dağılmadan pişmesidir. *Sönmemiş kireci nalbur veya inşaat malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz.
Tatlınız kısık ateşte ağır ağır pişirilmeli ve mümkünse bir gün bekletilmeli. Bu şerbetinin ve tadının oturmasına yardımcı olacaktır. Kabaklarımızı yeşil yeri kalmayacak şekilde temizleyip her dilimi üçe bölüyoruz. Güzelce yıkayıp tenceremize diziyoruz.
Bütün bal kabağını oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay ve buzlukta 1 sene saklayabilirsiniz. Eğer dilimlenmişse oda sıcaklığında 1 gün durabilirken, buzdolabında 3 gün ve buzlukta 8 aya kadar dayanabilir. Pişmiş bal kabağı oda sıcaklığında yalnızca 1 gün dayanabilirken, buzlukta 10 aya kadar saklanabilir.
Bal kabağının bol miktarda lif içermesi nedeniyle gıdalar ile alınan toksinlerin atılmasına ve kolesterolün düşmesine de yardımcı olduğu bilinir. Bal kabağı tüketimi, konstipasyon (kabızlık) ve hemoroid (basur) sorunu olanlara da tavsiye edilmektedir.
Keklerin içerisinde, İçeceklerin içerisinde, Renklendirme amaçlı gıda katkısı olarak pudinglerde ve dondurmalarda, Kozmetik amaçlı maske yapımında kullanılabilir.
BAL KABAĞI BAHARATI TARİFİ
Küçük bir kapta tarçın, zencefil, hindistan cevizi, yenibahar, muskat ve karanfil iyice birleştirilene kadar çırpın. Küçük bir kavanozda veya kapta tarifleriniz için saklayabilirsiniz.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Sıcak kaynar suya attığınız kabakları kevgir yardımı ile alın ve buzlu soğuk suya atın. Kabakların suyunu süzün ve iyice kuruladıktan sonra dondurucuya porsiyonlar halinde kaldırın. İsterseniz kabaklarınızı kek yaparak ya da sebze sotelerinin içerisine koyarak değerlendirebilirsiniz.
Kabak nasıl kurutulur? Kabağı kurutacağınız yerin direkt güneş almaması önemli. Gölge, çok rüzgar olmayan bir balkon en ideali.
Kabak kurutmak için ideal zaman, yılın en sıcak ayları olan temmuz ve ağustos aylarıdır.
Balkabağı ile yapacağınız cilt bakımı sonrasında cildinizin en üst tabakasını arındırarak, cildinizde meydana gelen lekelerin giderilmesine yardımcı olurken, çil tedavisine de yardımcı olur. Cildin ölü hücrelerden arınmasının ardından cildiniz yenilenecek ve cilt kusurlarınız en aza inecektir.
Balkabağı, ölü cilt hücrelerini ciltten uzaklaştıran AHA ve enzimler açısından son derece faydalı bir besindir. Cildin yenilenme sürecini hızlandırarak ölü cilt hücrelerinin ciltten atılmasını sağlar. Bu da, cildin parlamasına yardımcı olur, cildi daha sağlıklı ve pürüzsüz bir görünüme kavuşturur.
1.5 çay kaşığı tarçın, süt, 2 çay kaşığı kabak püresi, yarım tatlı kaşığı balı karıştırın. Cildinize uygulayın ve yaklaşık 10 dakika bekleyin. Ilık su ile durulayın. Haftada 1 kere uygulayabilirsiniz.
Balkabağı Zararları
Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Hatay Kabak Tatlısı; Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık bal kabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile yapılır.Hatay Kabak Tatlısı 05.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Normal yemeklik kabak olmadığını bilmek gerekir ki, Adapazarı'nın meşhur olan kabağı bal kabağıdır. Bal kabağından ise malumunuz genellikle tatlı yapılmaktadır. O nedendendir ki, Kabak Tatlısı Sakarya'nın sembolü haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri