Kabak tatlısı yaparken kabak yıkanır mı? Kabaklar soyulup doğrandıktan sonra yıkanması gerekir.
Tatlınız kısık ateşte ağır ağır pişirilmeli ve mümkünse bir gün bekletilmeli. Bu şerbetinin ve tadının oturmasına yardımcı olacaktır. Kabaklarımızı yeşil yeri kalmayacak şekilde temizleyip her dilimi üçe bölüyoruz. Güzelce yıkayıp tenceremize diziyoruz.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Kabak Tatlısının Püf Noktası
Ocağın en küçük gözünde en kısık ayarda tencerenin kapağı kapalı şekilde pişmeye bırakıyorum kabağı. Suyunu tamamen saldıktan sonra da ocağın gözünü değiştirmeden altını açıyorum ve suyunu çekene kadar pişiriyorum. Suyunu tamamen çektiriyorum.
İlgili 43 soru bulundu
Kabak tatlısı yaparken kabak yıkanır mı? Kabaklar soyulup doğrandıktan sonra yıkanması gerekir.
En az 4-5 saat önceden şekere yatırdığınız kabakları kendi suyunda pişirin. Önemli olan kısık ateşte dağılmayacak kadar pişirmek.
Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.
1. yöntem: Taze bal kabağını saklamanın en kolay yöntemi
Tamamen kuruyan çiğ haldeki bal kabağı dilimlerini buzluğa uygun saklama kaplarına, buzdolabı poşetlerine ya da kilitli torbalara aktarın. Poşetlerin ya da saklama kabının üzerine bu işlemi yazdığınız tarihi de not ederek buzluğa kaldırın.
Alacağınız bal kabağının sapının tamamen kurumuş olması gerekir. Eğer yeşil saplı ya da yer yer yeşil kalmış saplı bir bal kabağı görürseniz bu, olgunlaşmadan toplandığı anlamına gelir. Onlar yerine sapı tamamen sararmış ve kurumuş olanları tercih etmelisiniz.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Bal Kabağı (Buzlukta Saklama) Tarifi Nasıl Yapılır? Balkabağını sert kabuğundan ayırarak doğrayalım. Yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra buzluk poşetlerine ihtiyaca göre ayırarak yerleştirip havasını alalım. Taptaze kalıyor.
Antakya mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan kireçte kabak tatlısı için kabaklarınızı pişirmeden önce şekere değil kireçli suya yatırmanız gerekir. Bu işlem kabakların dışlarının sertleşmesine neden olur. Kabaklar en az yarım gün boyunca kireçli suda tutulur. Süre uzadıkça kabakların sertliği de artar.
Tat vermesi adına bir adet çubuk tarçın ilavesiyle orta ateşte, 20-25 dakika kadar pişirin.
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Bildiğiniz gibi balkabağının içi sert bir dokuya sahiptir. Eğer yumuşamış ve dağılıyorsa bu bozulduğu anlamına gelir. Bütün bal kabağında olduğu gibi dilimlenmiş halinde de küflenmiş bal kabağını hemen çöpe atmalıyız.
Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30-50 dk kontrollü olarak pişirin. Kabaklara küçük bir bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pişen kabakları bir borcama alın. Soğuduktan sonra isteğe göre üzerine ceviz ve tahin ekleyerek servis edin.
Buzluktan çıkardığımız kabağı uygun bir tencereye boşaltıp üzerine bir buçuk su bardağı toz şekeri ve bir bardak suyu da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıyoruz ve orta ateşte pişmeye bırakıyoruz . 40-45 dakika gibi sürede pişiyor.
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz.
Şimdi işin püf noktasına geliyoruz ben kireç kullanmaktan çekindiğim için kabaklarımı büyük bir leğen içerisinde 2, 5 yemek kaşığı karbonatla üzerine gelecek kadar suyla birlikte bir gece boyunca buzdolabında beklettim. Ertesi sabah kabakları bol suyla yıkayarak 15 dakika kadar temiz suda beklettim.
Sulanan Balkabakları ocağa alınır. Karanfil eklenir. Kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Suyu kaynayınca limon suyu sıkılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri