Balın kimyasal özelliklerini koruyabilmesi için uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması gerekiyor. Balın 2 ila 3 saat boyunca 80 derece ve üstü sıcaklıkta tutulması, bazı zararlı yapısal bozulmalara yol açabiliyor.
Aslında bu tamamen doğal bir olaydır ve bal kristalleşmiş, yani katılaşmış hali ile de tüketilebilir. Sadece fiziksel bir değişim olan bu durumu engellemek için ballara pastörizasyon dediğimiz, 65-76 santigrat derece aralığında 15-30 dakika boyunca yüksek sıcaklık işlemi uygulanır.
Bal 25 derece sıcaklığın altında bir ısıda tutulmalıdır. Bu sıcaklığın üzerinde bir sıcaklıkta uzun süre tutulduğu zaman bal içerisindeki HMF (Hidroksimetil Furfural) miktarı artar. HMF tüm tatlı gıdaların ısıya maruz bırakılması ile ortaya çıkan istenmeyen bir kimyasaldır.
Balı en iyi şekilde muhafaza etmek için oda sıcaklığı gerekmektedir. Oda sıcaklığında saklanan bal bozulmadan durabilir. Bu şekilde muhafaza edeceğiniz balın ışık almaması da iyi olacaktır.
Balda doğal olarak ve çok az miktarda bulunan bakteriler, mantarlar ve küflerin insan vücuduna herhangi bir zararı olmaz. Ancak bal eğer hava alan bir kavanozda tutuluyorsa ve dışarıdan farklı bakteriler bala nüfuz ederse bal bozulabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir.
Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız. Balı yerleştirdiğiniz dolap vb. alanların, 18 ila 24 derecelik oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
Balın donma sıcaklığı ortalama 14°C derecedir. Bu dereceden itibaren bal kristalize olmaya başlar. Daha uzun ömürlü olması için işlenmiş balın 18C-24°C de işlenmemiş balın ise 10°C ve altında bir sıcaklıkta saklanması uygundur.
Mısır Firavunu Tutankhamun'un mezarında bulunan 3350 yıllık bal keşfi, genellikle dünyanın bilinen en eski balı olarak kabul ediliyor.
diastaz ve HMF (hidroksi metil furfural) ile birlikte kalite kontrol parametreleri olarak değerlendirilmektedir. HMF, süzme bal yapımı esnasında 60 0C'nin üzerinde ısıtılan ballarda oluşan kanserojen bir bileşiktir.
Yüzde 18'in altındaki bir nem oranında hiçbir canlı organizma üreyemez, havadan gelen mantarlar aktif hale geçemez. Bu nem oranı balın içindeki şekeri erimiş halde tuttuğundan bakteri ve mantarların yaşayabilecekleri bir ortam oluşamaz, dolayısıyla bal hem bozulmaz, hem de başka şeyleri muhafaza etmede kullanılabilir.
Bozuk balın kötü bir kokusu olabilir veya normal bal kokusundan farklı bir koku yayabilir. Balın tadı da onun bozulup bozulmadığını anlamak için önemlidir. Normalde tatlı olan balın, ekşi, acı veya diğer garip tatlarını fark edebilirsiniz. Balın kıvamı da bozulduğunda değişebilir.
Arkeologların bozulmadan yıllar boyunca özelliğini koruyan bal kaplarını bulmaları, balın son kullanma tarihi olmadığı, ebedi raf ömrünün açık bir kanıtı olduğunu göstermektedir. Balın Son Kullanma Tarihi Yoktur? Bal, sadece depolanma amacıyla yapılan tek gıda maddesidir.
Soğuk ortamda muhafaza edilen bal, aynı zeytinyağı gibi donar. Balın yapısında bulunan doğal şeker molekülleri soğuk ortamda kristalleşerek şekerlenme meydana gelir ve bu yüzden bal dolapta saklamaya uygun değildir.
Bal: Balda HMF, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde 40 mg/kg a kadar izin verilmektedir . 2010 yılında 35-45-55-65 ve 75 derecelerde 24 saat bekletilen ballar üzerine yapılan bir çalışmada, tüm örneklerde de 65 dereceyi geçtikten sonra HMF miktarının izin verilen limitleri aşmaya başladığı gözlenmiştir.
Gerçek bal, buzdolabında 30 gün beklediğinde şekerlenmeye ve tereyağı kıvamına gelmeye başlar. Balı beklettikçe tabandan yukarıya doğru şekerlendiğini görüyorsanız, sahte olma ihtimali düşüktür.
Hakiki bal yoğun bir kıvama sahip olduğu ve kolay kolay erimediği için hem petekli hem de normal balda kıvam çok önemlidir. Evde bir bardak suya ya da süte bir kaşık bal atın ve gözlemleyin. Eğer balın erime süreci uzun sürdüyse hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır.
Süzme bal nasıl saklanmalıdır sorusu tıpkı petek bak ve diğer bal türleriyle aynıdır. Süzme bal da hava almayacak, nem geçirmeyecek kaplarda muhafaza edilmelidir. Çelik, cam, kaliteli plastik gibi materyallerden kabınız ne olursa olsun öncelikli dikkat etmeniz gereken husus budur.
Şekerlenmiş balın çözülmesi için uygulanabilecek metotlar arasında en yaygın olan, bal kavanozunu sıcak bir kabın içerisinde (benmari usulü) akışkan kıvam alıncaya dek bekletmek. Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
Isı kaliteyi bozar ve bal enzimlerini, besin maddelerini kaybeder. Isıtılmış bal aslında vücutta kötü etkiler yaratabilir ve hatta ölümcül olabilir. Balın 40 dereceye kadar ısıtmak, tadının da acımasına sebep olan bazı kimyasal reaksiyonlar oluşturur. Ayurveda'ya göre bal, pişirildiğinde şifasal değerini kaybeder.
Balda meydana gelen kristalleşme üzerinde etkili olan diğer bir durum ise hava koşullarıdır. 14-15 derece de bal kristalleşmeye başlamaktadır. Sıcaklık arttıkça çözünen bal sıcaklığın düşmesi ile birlikte kristal hale gelmektedir. Bu da balın doğal yapısına göre son derece normal bir olaydır.
Birçok insan şekerlenen balın bozulduğunu düşünür. Oysa şekerlenen bal suda eritildikten sonra güvenle tüketilebilir. Bal, doğal yapısı sayesinde raf ömrü uzun olan yiyeceklerdendir. Eğer kapağı açılmadıysa, son tüketim tarihinden sonraki bir yıl içinde tüketilebilir.
Orjinal petek bal kurtlanır. balın bulunduğu yerin ısı durumuna göre 2 hafta ile 2 ay arasında, bu yumurtalardan çıkan kurtçuk, bu bal içinde beslenip büyümektedirler. Örümcek ağı gibi galeriler açmaktadırlar. İpekböceği gibi koza örüp kelebek olarak çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri