Balın ısıtılarak tüketilmesi zehirler mi sorusunun cevabı hayırdır. Bal ısıtılarak tüketilirse besin öğesi kayıplarından ötürü biyoyararlılığı azalmakta, içeriğindeki bazı mineral ve vitaminlerin yapısı değişmektedir.
Çünkü ham bal, kovandan alındığı hali ile tüketime uygundur ve kesinlikle bozulmaz. Bala uygulanan ısıl işlem ve aşırı filtrasyon gibi uygulamalar, balın besin değerini yok eder.
Bal, yüksek sıcaklıklarda ısıl işlem görmesi halinde HMF üretebilir bu sebeple bal pişirilmemelidir ve sıcak ortamlarda muhafaza edilmemelidir.
Balın su oranının düşük olması mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Fakat balın nem oranı artarsa mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ve bal bozulur. Birçok mikroorganizma aşırı asidik ya da aşırı bazik ortamlarda yaşayamaz.
Balın kimyasal özelliklerini koruyabilmesi için uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması gerekiyor. Balın 2 ila 3 saat boyunca 80 derece ve üstü sıcaklıkta tutulması, bazı zararlı yapısal bozulmalara yol açabiliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Bal peteği ve bal tüketmenin insan sağlığı açısından faydaları vardır. Balın ısıtılması veya pişirilmesi toksik maddelerin oluşmasına neden olmaz. Balın pişirilmesi veya ısıtılması zararlı değildir. Ancak besin değerinde kayıpların yaşanmasına neden olur, balın besleyici değerine düşürür.
Bal, 45°C ve üzeri sıcaklıkta, pekmez ise 70°C ve üzeri sıcaklıkta vücudumuza zararlı olabilecek bazı maddeler açığa çıkarır. Üstelik içindeki şifalı bileşenlerin çoğunu kaybeder. Bu nedenle sıcak/kaynar haldeki içeceklere ve pişmek üzere hazırlanan hamurlara, asla bal ve pekmez ilave ederek tatlandırmayın!
Balın uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalacak alanlarda saklanmaması gerekir. Mümkün olduğunca az ışık alan bir yerde muhafaza edilmelidir. Yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalmamak için balı sobalardan ve sıcak elektronik cihazların yakınındaki yerlerden uzak tutmalısınız.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Hakiki bal buzdolabında saklanırsa zaman içerisinde kristalleşebilir. Kristalleşme, balın bozulduğunu göstermez. Balı ısıttığınızda balın eski halini aldığını göreceksiniz. Bu nedenle kristalleşme görülen balın bozulduğu düşünülerek atılmaması gerekir.
Balın yüksek derece ısıda besin değerini yitirdiğine işaret eden Güler, şu bilgileri verdi: ''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez.
Balın mayalanması veya bozulması anlamına gelir. Su oranı yüksek olan ballarda şekere dayanıklı mayalar şekeri parçalayarak alkol ve karbondioksit oluşturur ve bal köpürür.
Bal, kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, benmari usulü (45°C'yi geçmeyen sıcaklıkta su dolu bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtma işlemiyle kristaller çözdürülerek de tüketilebilir.
İnvertaz düzeyleri, diastaz ve HMF (hidroksi metil furfural) ile birlikte kalite kontrol parametreleri olarak değerlendirilmektedir. HMF, süzme bal yapımı esnasında 60 0C'nin üzerinde ısıtılan ballarda oluşan kanserojen bir bileşiktir.
Kristalleşen balın, besin değerinde değişme olmamaktadır. Kristalleşmiş olan bal ısıtılarak ya da olduğu gibi güvenli bir biçimde tüketilebilmektedir.
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Acı balın içinde yer alan grayanotoksin maddesi zehirlenmeye neden olmaktadır. Belirtileri şunlardır; kalp ritmi bozukluğu, boğazda yanma, deride ve gözde kızarma, bulantı, kusma, ağız ve burunda kaşınma, tükürükte artış, bulanık görme veya geçici körlük, baş ağrısı ve dönmesi, ishal, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı.
Böylece balın sonsuza kadar olan raf ömrü, su götürmez biçimde kanıtlanmış oldu. Bozulmadan kalan birkaç besin maddesi daha sayabiliriz: Tuz, şeker, kurutulmuş pirinç gibi. Fakat balın bunların tümünden farklı yanı, bütünüyle yenilebilir biçimde bozulmadan kalıyor olması.
Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Bal, çelik tencerede saklanabilir. Ancak çelik tencerelerin kapak sistemi genellikle sıfır hava iletkenliği sağlamamaktadır. Bu nedenle ısı, nem ve hava değişimleri tencere içerisindeki balı etkileyeceği için bozulması daha erken olacaktır.
Balın buzdolabına konmasına gerek yoktur; buzdolabına konursa daha çabuk kristalize olur. Şekerlenme daha çok çiçek balında gözlemlenirken, çam balında bu durum çok daha az meydana gelir. Dolayısıyla çiçek balının kıvamını korumak için oda sıcaklığında muhafaza etmeye özen göstermeniz gerekir.
Bal da pekmez de günlük yaşantımızda şeker alternatifi olarak kullanılabilecek birbirlerine çok benzeyen doğal karbonhidratlardır. İkisinin de vücuda ayrı ayrı faydaları bulunmaktadır. İkisinin de tüketimi önerilmektedir.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar.
Ilık su ile tüketildiğinde balın içindeki şeker, sağlıklı kalori kaynağı olan doğal şekerdir. Balın, vücudumuzda depolanan yağın sindirilmesine etkisi vardır. Bal vücudumuzdan toksinlerin atılmasına da yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri