Bal, esas olarak antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle, özellikle de onarıcı ve yapıcı etkilere neden olan polifenol içeriği sayesinde kemiği koruyabilir. Polifenol grubundan quercetin, kaempferol ve luteolin'in anti-osteoporotik (kemik erimesini önleyici) etkisi bilinmektedir.
- Fazla sodyum (tuz) içeren besinlerden kaçınmak gerekir. Sodyumun fazla alınması idrarla kalsiyum kaybını azaltır. Bu nedenle turşu, konserve gibi aşırı tuz içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekir. - Fazla yağlı beslenmemek gerekir.
Kemik erimesine iyi gelen besinler kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinlerdir. Bu besinler arasında süt, peynir, süt ürünleri, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, fındık, sardalya-somon gibi balıklar, incir, portakal, mantar, yulaf ezmesi ve diğer tahıllar yer alır.
Hastalık bu aşamaya geldikten sonra kemiklerde oluşan hasarın geri döndürülebilmesi büyük ölçüde mümkün değildir. Bu nedenle ileri yaşlardaki bireyler bu hastalığa yakalanmamak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalı, beslenme düzenine dikkat etmeli ve düzenli olarak spor yapmalıdır.
Kalsiyum ve D vitamini alımı çok önemli
Kemik erimesi tedavisinde en önemli yöntem beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin yapılmasıdır. Günlük 800-1200 mg kalsiyum alınmalı güneş ışığı ve diyetle yeterli D vitamini alımı sağlanmalıdır. Her gün en az 30 dakika boyunca düzenli fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Vücut ağırlığını taşıyarak yapılan düzenli yürüyüş, jogging, bisiklet gibi egzersizler ve güçlendirme egzersizleri sonucu kemik yoğunluğunda artış kaydedilebilir. Yeterli D-vitamini ve kalsiyum desteği osteoporozdan hem korunmak için hem de tedavisi için en önemli unsurlardan bir tanesini oluşturur.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Limonlu su, bol limonlu salata ve ev yapımı şekersiz limonata kemik sağlığınız için tercih edilebilir. Balık: Kemik erimesini önlemek için omega 3 açısından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Omega 3 denildiğinde akıllara önce balık gelir. Balık tüketimi hem kalp sağlığını hem de kemik sağlığını destekler.
Üzüm pekmezi faydaları, pek çok sağlık sorununun giderilmesine yardımcı olur. Depresyondan kemik erimesine, kanserden cilt deformasyonlarına karşı çok sayıda rahatsızlığa karşı etkili olan üzüm pekmezi, içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde bağışıklığı da güçlendirir.
Yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini içeren dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik kaybını yavaşlatmak ve osteoporoza bağlı kırık riskini azaltmak mümkündür.
Bunlar; düzenli egzersiz programları, korse tedavisi ve kemik çimentosu ya da bazı organik malzemelerle kemik içinin doldurulmasıdır. Son olarak; osteoporozu ilaç ve ilaç dışı yöntemlerle tedavi etmenin yanı sıra kişisel risk faktörlerini göz önünde bulundurarak osteoporozun ilerlememesi için önlemler alınmalıdır.
Osteoporotik kırık riski yüksek erkekler ve menapoz sonrası kadınlarda kullanımı ve steroide bağlı osteoporoz (özellikle omurgada) tedavisinde onaylanmıştır. Günlük cilt altı enjeksiyonlar halinde, en fazla iki yıla kadar uygulanabilir.
Kuru erik başta olmak üzere birçok kuru meyve fenolik bileşikler açısından zengin olmaları sebebiyle kemik erimesine karşı tüketilmesi önerilen besinlerden.
Kemik Sağlığını Korur
Ciddi bakır eksikliği, düşük kemik mineral yoğunluğu ve kemikleri kırılmalara karşı dayanıksız hale getiren osteoporoz (kemik erimesi) riskinin artmasıyla ilişkilidir. Ceviz iyi bir bakır kaynağıdır.
2) Kemik Erimesini Önler
Birçok kemik onarıcı ve eklem onarıcı ilaçların içinde kullanılan yumurta kabuğu, kas ve kemik sağlığını yakından ilgilendirmektedir. Kemik erimesi ya da eklem ağrısı hastalıklarında, doğal ilacınız olan yumurta kabuğu, besin değeri yönüyle iyileştirici olma özelliğini hatırlatır.
Genellikle kemik erimesinin ilk belirtisi sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının nedeni, sırt omurlarında oluşan küçük kırıklardır. Omurlardaki bu küçük kırıklar darbe veya düşme olmadan da gelişebilir. Kırıkların sayısının artışıyla da omurlarda çökme meydana gelir.
Posa miktarı açısından yüksek bir değere sahip olan keçiboynuzu, aynı zamanda kalsiyum deposudur. Kadınların ve büyüme çağında yer alan çocuklar tarafından tüketilmesi faydalıdır. Özellikle kadınlarda ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimesine (osteoporoza) karşı kullanılması önemlidir.
Pekmez, kansızlığa iyi gelen, bağışıklığı güçlendiren, osteoporoz riskini azaltan, sindirim sistemini düzeltmekle birlikte obezite, depresyon, cilt ve kemik sağlığının iyileşmesi konusunda oldukça faydalı bir besindir.
Dut pekmezi demir bakımından oldukça zengin bir besindir. Ayrıca dut pekmezi kansere karşı koruma sağlayan antioksidanlar açısından da çok zengindir. Dut pekmezi faydaları arasında kemikleri güçlendirici özelliği bulunmaktadır ve ayrıca kemik erimesine karşı koruma sağlar.
İçerisinde, portakal, kuru üzüm, civan perçemi, adaçayı, hayıt tohumu ve çoban çantası olan menopoz dönemindeki sıkıntılara iyi gelen ve kemik erimesini engelleyen sirke yapımını izleyicilerle paylaşan Kunak, sirkeyi yirmi gün beklettikten sonra süzüp içilmesini önerdi.
Fazla tuz tüketimi kemikte zayıflamaya ve osteoporoza yol açıyor. Özellikle çocukluk ve gençlik döneminde fazla tuz kullanılmasının ilerleyen yaşlarda kemik erimesi gelişme riskini artırdığı gösteriliyor. Günlük 1 çay kaşığı tuz tüketmek yeterli.
Son araştırmalarda elde edilen klinik bulgular, papatya çayının kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz hastalığına karşı olumlu etkileri olduğunu gün yüzüne çıkarmıştır. Bunun başlıca sebebi; papatya çayının içerisinde bulunan bileşenler yardımıyla kemiklerin yoğunluğunu artırmasıdır.
Magnezyum malat, sitrat, asetiltaurat veya biglisinat tercih edin!
Kemiklerin yapı taşlarından olan kollajen üretimini arttıran C vitamini, yeterli ölçüde alınmadığı zaman kemikler dayanıksız hale geliyor. C vitamini turunçgiller, kivi, çilek, yeşil biber, domates, karnabahar, biber gibi gıdalarda yoğun olarak bulunmaktadır.
Magnezyum (Mg), kalp ritmini ve kan basıncını düzenleyen, kemiklerin güçlü kalmasını sağlayarak vücudun işlevleri için kullanılan önemli bir mineraldir. Vücutta en çok bulunan 4.katyondur. Magnezyum ince bağırsaktan emilir ve böbrekten atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri