22 dereceden düşük bir su sıcaklığı, bireyin üşümesine sebep olmaktadır. 29 dereceden yüksek deniz suyu, seviyesi ise kişinin bunalmasına sebebiyet verir. Bu yüzden denize girmek için uygun deniz suyu sıcaklığı 22 ila 29 derece seviyeleri arasında belirlenmektedir.
Su sıcaklığının genel olarak 22 ve 29 derece arasında olması gerekmektedir. Yetişkinler ve bebekler için deniz suyu sıcaklık derecesi doğru bir şekilde belirlenmelidir. Bebeklere göre en uygun deniz suyu sıcaklığı 26 ve 30 derece aralığında olmalıdır.
Yine de yetişkinler için 12 dereceye kadar suda yüzebilmek normal olarak karşılanıyor. 12 derecenin altında bir deniz suyu seviyesinde ise yüzmek tehlike taşıyor.
Spor havuzlarında 24 °C sıcaklık tamamen yeterli olarak görülürken, serbest havuzlarda 28 °C, çocuk havuzlarında ise 32 °C sıcaklık gereklidir. Ayrıca suyun buharlaşması sonucu vücudun ısı kaybını azaltabilmek için yüzme havuzunun hava sıcaklığı 2 ila 4 °C havuz suyu sıcaklığının üzerinde olması gerekmektedir.
-1 derecede suda hayatta kalma süresi hiç yok gibi görülüyor. 5 derecede 1 saati bile bulmadan tehlike sınırına giriyor. 10 derecede 1 saatten sonra hipotermi riski başlıyor. 15 derece sıcaklıkta ise suda 2 saat hipotermi riski görülmüyor.
İlgili 44 soru bulundu
Denizde yüzmek için en uygun su sıcaklığı kesin bir değere sahip değildir. Ancak denizde keyifli vakit geçirmek için su sıcaklığının 22 ila 29 derecede bulunması ideal bir yüzmek için önemlidir. 22 dereceden düşük bir su sıcaklığı, bireyin üşümesine sebep olmaktadır.
Sağlıklı bir kişinin, 22-25 derece sıcaklıktaki denize girdiğinde ortalama bir dakika civarında üşümesi geçiyor. Ancak vücudunun ısı kontrol mekanizmasında sorun olanlarda üşüme bir türlü geçmiyor.
Aylara göre deniz suyu sıcaklığı dikkate alındığında en yüksek ortalama sıcaklık 24,1 ile ağustos, en düşük ise 7,9 dereceyle şubat aylarında ölçüldü.
Açık havuz suyu sıcaklığı 26-28 derece arasında olması tavsiye edilir. Isıtmalı açık havuz sıcaklığı ise 32-24 derece olması tavsiye edilmektedir. Sıcaklık azaldığında havuz kullanıcıları üşür ve yüzme konforunu kaybederler. Sıcaklık arttığında ise insanlar bunalıp havuzdan çıkmak isteyeceklerdir.
Genel olarak kapalı havuz sıcaklıkları 24-28 derece ayarında olmalıdır. Ortam sıcaklığı ise su sıcaklığının 2-3 derece kadar üzerinde bir sıcaklığa ayarlanmalıdır. İnsan vücudu su sıcaklığı ve ortam sıcaklığına duyarlıdır. Bu nedenle havuz sıcaklıkları ve ortam sıcaklıkları dengeli olmalıdır.
Türkiye'de en sıcak deniz suyu Akdeniz bölgesindedir. Akdeniz'in körfezlerinde deniz suyu sıcaklıklarının 27 dereceye kadar çıktığı gözlemlenir.
Kış mevsiminde soğuk suda yüzenlerin, kan dolaşımı hızlanır. Pompalanan kanın akışı ve kaslarınız için, güçlü bir etkiye sahiptir. Vücut, sıcaklık dengesini koruyabilmek adına önlemler alır. Soğuk suda yüzmek sayesinde, keskinleşen duyularınız, kan dolaşımının hızlanması ile vücudunuza sağlık taşır.
Hem soğuk havuzda hem de soğuk denizde yüzmenin faydaları arasında; ağrı eşiğini artırmak, iltihaplanmayı azaltmak, metabolizmayı hızlandırmak, kan dolaşımını iyileştirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, endorfin artışını sağlamak ve stresle başa çıkmaya yardımcı olmak gibi yararlı etkiler bulunmaktadır.
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, Türkiye'de 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. Deniz kıyısında oturanların çoğu Ağustos'un ilk haftası Eyyamı bahurda denize girmenin zararlı olduğuna inanır ve girmezlerdi.
Türkiye'de 19 derece, ılıman bir sıcaklık olarak kabul edilir.
Yaz sezonunda sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıktığı durumlarda min.14-18 saat, mevsim normallerinde min.12-14 saat çalıştırılması uygundur. Havuz kullanılamasa bile sağlıklı, temiz ve hijyen olabilmesi için çalışması gerekmektedir.
Uzmanlar 28°C - 32°C aralığındaki sıcaklıktaki termal suların yüzme ve egzersiz için uygun olduğunu söylerken 36°C-38°C aralığındaki ve 40°C üzerindeki termal suların yüzmek için uygun olmadığını belirtiyor.
Havuz Suyu Sıcaklığı: İdeal Sıcaklık
Uzmanlara göre ideal sıcaklık 25 ila 28 derece arasındadır. Fiziksel aktivite ya da sporsal etkinlikler için önerilen sıcaklık ise 26 derece ila 28 derecedir. Bir yüzme havuzunun 32 derecenin üzerinde bir sıcaklığa sahip olması, havuzun çok sıcak olduğunu gösterir.
“Ege'de en sıcak deniz nerede?” diye soruyorsan hemen yanıtlayalım: İzmir Ilıca Plajı'nda! Denizinde termal suların bulunduğu bu plaj, ılık suyu ve berraklığı ile dikkat çekiyor.
Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir. Güneş ışınlarından korunmanın en önemli yolu ise, yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmaktır.
1. İlk olarak denizlerin ısınması, denizde bakterilerin daha sık üremesine sebep olarak deniz canlılarının toplu ölümüne yol açar. Bu sıcaklık özellikle mercan resifleri için çok zararlıdır. Bunun dışında planktonlardan balıklara ve balinalara kadar okyanus sakinlerinin çoğu, okyanusun üst kısımlarında yaşamaktadır.
Sağlıklı bir kişi, 22-25 derece sıcaklıkta bir denize girdiğinde ortalama bir dakika civarında üşümesi geçer. Ancak ısıtma tarafı hasarlı olan kişilerde bu üşüme bir türlü geçmez. Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon hastalıkları, astım, müzmin nezle-sinüzit, KOAH ve şeker hastalığı olabilir…
Çünkü 20°C oda sıcaklığında oturan bir insan dışarısı da 20 °C ise üşüdüğünü hissetmez ama eğer dışarısı 20°C'den daha soğuksa o zaman radyasyon kaybı nedeniyle kendisini üşüyor hisseder.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri