Bal, bağışıklık sistemi de olmak üzere vücuda birçok faydası olan C vitamini, kalsiyum ve demir kaynağıdır. Kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir, demir sayesinde dolaşım sistemine yardımcı olur.
4. Kestane balı bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece hastalıklara ve mikroplara karşı savaş açar. 5. B vitamini, C vitamini, mineraller ve demir açısından çok zengin olan kestane balı kasları ve kemikleri güçlendirir, kan dolaşımını arttırır.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Bal, vitamin bakımından oldukça zengindir, antiseptik özelliğe sahip olması nedeniyle de cildin güzelleşmesine büyük katkı sağlar. İçerdiği hidrojen peroksit ise cilt lekelerine karşı mücadele edenlere yardımcı olur. Bal, cilt hücrelerini yenileyerek cilde daha canlı ve dengeli bir görünüm kazandırır.
Karatay, yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir.
İlgili 37 soru bulundu
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Balı günlük beslenmeme nasıl ilave edilebilirim? Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günde üç, beş yemek kaşığı tüketmeleri gerekiyor. Olumlu etkileri ise yaklaşık bir buçuk, iki ay sonra görülüyor. Bal çiçeklerde nektar olarak bilinen hafif tatlı sıvının arının vücuduna girip çeşitli salgı ve enzimlerle birleşmesi sonucu oluşur.
Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.
Doğal bir peeling etkisi sunan bal, ciltteki ölü hücreleri arındırıyor ve cildi taze bir görünüme kavuşturuyor. Ayrıca gözenekleri de temizleyen bal, siyah nokta oluşumunu da engelliyor. Ciltte sivilce ve akne oluşumunu önlüyor. Antiseptik özelliği sayesinde ciltteki yaraların hızlıca iyileşmesine yardımcı oluyor.
Bal masajı vücuttaki ödemi dağıtır, kireçlemeyi giderir.
Vücutta biriken yağları kırar ve kronik kas ağrılarını giderir. Balın sıvı, taze ve en önemlisi organik olması gerekir.
Bal, günlük olarak tüketilebilecek en iyi doğal bileşendir. Balın ılık suyla içilmesi vücuda yardımcı olur. Güne bir bardak ılık su ve bal ile başlamak, bir fincan kahve / çaydan daha faydalıdır. Bu, dengeli ve besleyici bir kahvaltı ile birleştirildiğinde, vücuda gün boyu enerji verir.
TATLIDAN SONRA İÇİLEN SUYA DİKKAT!
Tatlının arkasından kesinlikle su içilmemeli. Çünkü su, ani şeker yükselmelerine neden olur. Bu da kalp krizi ve inmeyi tetikler.
Kuru yemiş ve baklagiller kemikleri güçlendiriyor
Kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, baklagiller ve kuru yemişlerden, özellikle bademden sağlanabilir. Kemik yapısında proteinler de önemlidir. Çünkü kemiğin esnekliğini ve kalsiyum kristallerinin bir arada durmasını sağlar.
Sabah aç karnına bal yemek sindirim sistemini düzenleme açısından önemlidir. Sadece sindirim sistemi değil, vücut metabolizmasının doğru çalışması için de aç karnına bal yiyebilirsiniz. Balın şifasını tam olarak alabilmek için mutlaka doğru zamanlarda tüketmek gerekir.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder. Uyku kalitesini arttırır. Üst solunum yolunu açarak rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
C Vitamini 0,5 mg. Kalsiyum 6 mg. Demir 0,4 mg. D Vitamini 0 IU.
Balda bulunan antioksidanlar tansiyonu düşürür. Araştırmalar antioksidanların arterlerin (atardamarların) tıkanmasını önlediğini ve kalp ile ilgili bazı hastalıklarla mücadeleye yardımcı olduğunu göstermektedir. Geceleri bal yemek tansiyon yüksekliğinden koruyacaktır.
Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Balın özellikle cinsel etkisi erkeklerde daha fazladır. Nitrik oksit olarak adlandırılan kimyasallar erkeklerde penis ereksiyonunun daha iyi bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Deli bal özellikle Karadeniz bölgesinde, orta yaş üzeri erkeklerde cinsel güç artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Sır balı peteğin üzerindeki sır yüzeyinin balıdır. Sır yüzeyi balın kendi içerisindeki en değerli bölümüdür. Çünkü arılar peteğin üzerini sırla kapatırken içerisine kendilerinden enzimlerini katarlar. Sır balının içerisinde çok fazla polen ve perga da bulunduğu için bala müthiş bir aroma ve lezzet verir.
Bal güçlü bir antiseptiktir, bu nedenle aç karnına bir kaşık bal yemek tavsiye edilir. Bu basit ritüel, sindirim sistemi ile ilişkili çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bal mideden geçerken mikropları yok eder ve mukoza zarındaki küçük yaraları iyileştirir.
İşte gece uyumadan hemen önce yenen balın sağlığa faydaları... İyi bir gece uykusu sağlar Bal, triptofan denilen ve rahatlamanıza yardımcı olan bir hormon içerir. Ayrıca glikojen içerir, bu yüzden uykudan önce tüketmek, adrenalin akışını önlemenize ve iyi bir gece uykusuna yardımcı olur.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri