➡TATLILIK AÇISINDAN; Balın tatlılık derecesi şekerden daha yüksektir. Dolayısıyla aynı tatlılığı elde etmek için daha az bal kullanmak yeterli olacaktır.
Şeker yerine bal kullanabilir miyiz? Bal 45 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda besin değerini (vitaminler, fenolikler, flavonoidler, enzimler) kaybedebilir. Bu nedenle şeker yerine bal kullanırken dikkat etmemiz gereken husus, balın 45 derecenin üzerinde sıcaklıktaki içecek veya gıdalara karıştırılmamasıdır.
Keklerinizin, çok uzun süre kurumadan kalması da, şeker yerine kullanacağınız bal sayesinde mümkündür. Bir ölçü balı, 3/4 ölçü (bardak, fincan vb. ) şekerin yerine kullanabilirsiniz. Bal küçük, büyük herkes için çok faydalıdır.
Bir çay kaşığı rafine beyaz şeker 16 kalori iken, aynı miktarda bal 22 kaloridir. Fakat bal, rafine beyaz şekerden daha tatlı olduğu için, aynı tatlılığı elde etmek için daha az miktarda bal kullanılır. Bal ayrıca az miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içerir.
Balın bir kaşıktan fazlası zarar bile verebilir demek, bir kaşıktan azı yararlıdır anlamına gelmez. Denetlemenin olduğu ülkelerde bal ambalajlarında hatta satıcılarının internet sitelerinde dahi günde bir kaşıktan fazla alınmaması önerilir. Sebebi çok basit; ŞEKER SAĞLIĞA ZARARLIDIR.
İlgili 42 soru bulundu
Mısır şekeri diğer tüm şeker türleri içinde kamu sağlığı açısından en tehlikelisidir ve 'şeker' deyince insanların aklına gelen bu türdür.
Balın birçok sağlık yararları arasında en etkileyici olan şey, balın güçlü bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi olmasıdır. Antioksidan ve anti-bakteriyel özellikleri sindirim sistemini geliştirmeye yardımcıdır. Sağlıklı kalmanıza ve hastalıklarla savaşmanızda etkilidir.
Genel olarak açık hatları ile bal birçok farklı faydası üzerinde önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bir doğal tatlandırıcı olarak tüketilir. Dengeli ele alındığı ve abartı olmadığı takdirde bal kilo aldırmaz. Hatta özellikle diyet listesinde her sabah bir kaşık veya suya karıştırılma şeklinde de tüketilir.
1 yemek kaşığı bal ortalama 63 kaloridir ve 17 gram şeker içermektedir. Balı diğer tatlandırıcılardan ayıran şey, çok çeşitli sağlık yararları sunması ve metabolizmayı hızlandırarak kilo yönetimine yardımcı olmasıdır. Bu nedenle, porsiyon kontrolüne dikkat ederek diyetteyken de tüketilebilir.
Sporcular genellikle balın faydalarından yararlanır çünkü dayanıklılığı artırır ve enerji verir. Bunun yanı sıra bal, kasların geri kazanımı için önemli olan B1, B2, B3, B5 ve C vitaminlerini içerir.
Balın tatlılık derecesi şekerden daha yüksektir. Dolayısıyla aynı tatlılığı elde etmek için daha az bal kullanmak yeterli olacaktır. ➡KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTME AÇISINDAN; İkisi de basit şeker içerir dolayısıyla hızlıca kan dolaşımına geçerler.
Balı kristalize eden en büyük etkenlerden biri de balın içindeki şekerdir. Balın yüzde 80'i şeker, yüzde 20'si de sudur.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Özetle; araştırma çaya tatlandırma amaçlı olarak bal ilave edilmesi durumunda toplam fenolik içeriğinin ve antioksidan kapasitesinin belirgin şekilde arttığını ortaya koyuyor. Bu da balın, çayın tatlandırılması için iyi bir alternatif olarak kullanılabileceğini gösteriyor.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Bal sıvı şekerdir" söyleminden dolayı kendisine tepki gösteren bal satıcılarıyla ilgili, "Bal üreticileri kendi açılarından haklı olabilir, onlar tüccar ama ben tüccar değilim. Onun sağladığı şifa zararından bin kat daha az, balcılar bana kızmasın" dedi.
Ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Karatay, şöyle dedi: “Bal, sıvı şekerdir.
Nitekim bal, genellikle doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Bal, günlük olarak tüketilebilecek en iyi doğal bileşendir. Balın ılık suyla içilmesi vücuda yardımcı olur. Güne bir bardak ılık su ve bal ile başlamak, bir fincan kahve / çaydan daha faydalıdır.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
“Bal sıvı şekerdir, içinde yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikoz var, vücudunuzu yağlandırır”, “Bal yerseniz bel çevreniz yağlanır” gibi gerçek dışı beyanların bilimle hiçbir alakası bulunmuyor.
'Bal sıvı şekerdir, içinde yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikoz var, vücudunuzu yağlandırır... bal yerseniz bel çevreniz yağlanır' gibi gerçek dışı beyanların bilimle hiçbir alakası bulunmuyor.
BALIN ZARARLARI NELERDİR? Bal aşırı tüketimde ve iyi seçilmediğinde vücutta ciddi şekilde zararlar oluşturabilir. Balın tamamının şeker olması ve bu şekerin büyük bir kısmının früktoz olmasından dolayı insülin direnci olan, aşırı kilolu ve diyabet rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Bal da pekmez de yüksek enerji kaynağı olmasının yanında besleyicilik bakımından pekmez baldan daha üstündür. Vücuda sağladığı özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin olması ve birçok hastalığa karşı koruyucu olması artıları arasındadır.
Kaçkar Akasya balı, diğer ballar arasında en iyi bal çünkü yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanları içerisinde yer alan karakovanlardan elde ediliyor. Faydaları: Bu bal çeşidi özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliğiyle bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri