Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer. Camlar üretilirken önce ham maddeler çok yüksek sıcaklıklara ısıtılır. Bu sıcaklıklarda ham maddeler sıvı haldedir.
Bal, bitkilerin nektarının ya da canlı kısımlarının salgılarının veya canlı kısımlarının üzerinde beslenen bazı böceklerin salgılarının, bal arıları tarafından toplanarak, kendine özgü özellikli maddelerle karıştırılıp, dehidre edilip, olgunlaşması için peteğe bırakılan, doğal tatlı bir maddedir.
Fiziksel durumuna göre ballar sıvı halde iken “süzme bal olarak, yarı kristal veya kristal halde ise “kristalize bal, sürülebilir bal” ve “petek balı” olarak sınıflandırılırlar.
Soruya dönecek olursak " Bal yoğunluğu fazla olan, süzme hali sıvıdır. " Petek hali ise " Katıdır. "
- Katıyı oluşturan tanecikler birbirine çok yakındır. - Şeker ve tuz ile kum gibi tanecikler konulduğu kabın şeklini alırlar. - Taş, tahta ve çelik gibi birçok farklı madde katıdır. Not: Kum, tuz ve şeker gibi katı maddeler tıpkı sıvı maddeler gibi bulundukları kabın şeklini alırlar.
İlgili 31 soru bulundu
Parfüm sıvıdır. Şişede de sıvı çıkıncada da sıvıdır.Parfümü elinize sıkın kolonya gibi olduğunu görürsünüz ve kokusu yayılır.Deodorant ise şişede sıvı ama çıkınca gazdır.
Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer.
Balın kimyasal bileşimi coğrafi ve botanik kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Ancak temel olarak bal; yaklaşık %82 karbonhidrat, %17 su, %0.7 mineral ,%0.3 protein, vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenlerden oluşmaktadır.
Güneş, yıldızlar, yıldırımlar, yıldızlar ile gezegenler arası ortam, gezegenlerin atmosferlerinin dış katmanları plazma halindedir. Doğal plazmalar; Güneş, yıldırım, uzay ve astronomik plazma, kutup ışıklarıdır.
Bal temel olarak iki monosakkaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır.
Kristalizasyon; balda bulunan glikoz şekerinin zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır.
c) Etikette kaynağına göre bal, salgı balı veya çiçek balı olarak adlandırılır. Salgı balının kaynağı çam balı ise bal 'çam balı' olarak adlandırılır, çam balı ile birlikte salgı balı ifadesi de kullanılabilir.
Bal Homojen bir karışımdır.
A rılar tarafından çiçek nek- tarlarından üretilen, tatlı, sarı renkli, kıvamlı bir sıvı olarak tanımlanan bal; aslında yük- sek oranda glikoz, früktoz ve daha az miktardaki diğer şekerlerin su ile yapmış olduğu bir çözeltidir. Balın temel özelliklerini şekerler belirler.
Balda fermantasyon, osmotolerant mayaların fruktoz ve glikoz üzerindeki aktiviteleri sonucu, etil alkol ve karbondioksit oluşumu nedeni ile meydana gelmektedir. Alkol, oksijen varlığında asetik asit ve suya yıkılır, böylece bal fermente olmaya başlar, tadı bozulabilir.
Göğsü ve ciğerleri temizler, idrarı artırır, balgamın doğurduğu öksürüğe iyi gelir. Bulundurduğu enzimler sayesinde bağırsaktaki mantarları ve zararlı bakterileri yok eder.Kalp, çarpıntı ve yüksek tansiyondan şikayet edenler için çok yararlı bir besin maddesidir.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Sır balı peteğin üzerindeki sır yüzeyinin balıdır. Sır yüzeyi balın kendi içerisindeki en değerli bölümüdür. Çünkü arılar peteğin üzerini sırla kapatırken içerisine kendilerinden enzimlerini katarlar. Sır balının içerisinde çok fazla polen ve perga da bulunduğu için bala müthiş bir aroma ve lezzet verir.
Bal bir karışımdır arkadaşlar.
- balın içinde birden fazla saf madde bulunur. - bu saf maddelerin oranı sizin yediğiniz bal ile arkadaşınızın yediği bal arasında farklı olabilir. Fakat ikisi de bal olacaktır. Yani, aslında bal karışım özelliği gösterir.
Akışkan olduğu için her şekilde sıvıdır.
Katı Maddeler
Katı halde olan maddelerin belirli bir şekli vardır. Buz, peynir, ekmek, masa, sıra maddelerin katı haline örnek gösterilebilir.
Özetle camlar, amorf katılar olarak adlandırılan maddelerin bir örneğidir. Mikro ölçekteki yapılarının düzensiz olması bakımından sıvılara benzerler. Ancak akışkanlıkları çok düşüktür, su ya da diğer sıvılar gibi hızla akmazlar.
katıdır. camın ham maddesi kum değil kum içerisindeki silisyumdur.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri