Avukatın azli için sözlü beyan yeterli değildir. Vekalet ilişkisinin noter aracılığıyla kurulması sebebiyle, azil işlemi gerçekleştirilirken yine noter aracılığıyla vekaletin iptali gerçekleştirilir.
AZİL BEYANI BELİRLİ BİR ŞEKLE TABİİ DEĞİLDİR.
Azil beyanı, avukatın kabulü şartına bağlı değildir. Belirli bir şekle de tabii değildir. Avukatın herhangi bir şekilde örneğin kısa mesaj, e-posta, ihtarname vb. şekilde azli mümkündür. Önemli olan şey, tek taraflı bu beyanın karşı tarafa ulaşmasıdır.
Avukatın azlinde haklı neden kavramı ,sınırlı sayıda olmamakla birlikte ,çerçevesi Yargıtay kararları ile büyük oranda çizilmiştir. Avukatlık Kanunu madde 174 “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. ”hükmünü haizdir.
Bir avukattan hukuki yardım alınırken çoğu zaman ona noterden vekaletname çıkartmak gerekir. Dolayısıyla avukatın azledilmesi de noterden yapılabilen bir işlemdir. Ayrıca avukat ile müvekkil arasında yapılacak bir anlaşma ile de azil söz konusu olabilse de genellikle bu işlemin noterden yapılması tercih edilmektedir.
Azil işlemleri Tapu Sicili Müdürlüğüne ulaştığı andan itibaren geçerli olabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Yargıtay: Azilnamenin Noterden Gönderilmesi Şart Değildir.
Konu: Azilnamenin Tapuya Tebliğ Zorunluluğu Yoktur. İlgi: 29/09/2022 tarih ve 2021/949 soruşturma sayılı yazınız. İlgi yazınız Yönetim Kurulumuzun 24.10.2022 tarihli toplantısında görüşülmüştür.
Yargıtay Kararı
Azil veya istifa karşı tarafa bildirilinceye kadar tebligat vekile yapılır ve bu tebligat ile süreler işlemeye başlar.
Avukatın azledilmesi halinde, azlin kendisine tebliğ edildiği veya mahkeme dosyasına konulduğu tarihten itibaren ilgili dosyada hiçbir işlem yapmaması gerekir.
Notere azilname düzenlemesi için vekalet bilgilerinin veya avukat bilgilerinin verilmesi yeterli olacaktır. Notere bu durum için herhangi bir gerekçe bildirme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Ancak dilerseniz azilnameye, azil gerekçenizi de ekleyebilirsiniz.
Vekalet ilişkisi güvene dayanan bir sözleşmedir. Davacı avukatın kendisine tevdi edilen bir bölüm işlerde ihmalkâr davranması müvekkilinin güvenini sarsar. Bu nedenle müvekkil vekili bulunan davacı avukatı azletmekte haklıdır.
Avukat azletmek, belirli sebeplerden dolayı veyahut hiçbir sebep olmaksızın, şahsın vekalet verdiği avukatla olan vekalet sözleşmesine son vermesi anlamına gelir. Avukatın, aldığı işi kusurlu yapması veya ihmali etmesi, görevini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda haklı olarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
“Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.” Şayet avukatın kusuru yahut ihmali varsa azil haklı olarak nitelendirilip avukata herhangi bir vekalet ücreti ödenmesi gerekmeyecektir.
Azil ve istifa bozucu yenilik doğuran haklardır; tek taraflı, varması gerekli irade beyanıyla sonuç doğururlar[1]. Öğretide iradenin, muhatap tarafından öğrenilmesi mümkün kılınacak şekilde yapılması gerektiği belirtilmektedir[2].
Avukat azletmek, belirli sebeplerden dolayı veyahut hiçbir sebep olmaksızın, şahsın vekalet verdiği avukatla olan vekalet sözleşmesine son vermesi anlamına gelir. Avukatın, aldığı işi kusurlu yapması veya ihmali etmesi, görevini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda haklı olarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
Azil hakkının kullanılması, kural olarak, şekle tabi değildir.
eBK m. 396/1 hükmünde, vekâletten azil ve istifanın, her zaman mümkün olduğu öngörülmüştür. TBK'nin 512. maddesinde ise vekâlet veren ve vekilin, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebileceği belirtilmiştir.
Gerçekten de avukat, görevini yerine getirirken gerekli özen ve dikkati göstermemiş, sadakatle vekaleti ifa etmemiş ise, müvekkilinin vekilini azli haklıdır. Avukatlık Kanununun, 174. maddesinde, “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunun 174. maddesine göre avukat haklı bir sebeple azledildiği takdirde ücrete hak kazanamaz ise de haksız azil halinde; anılan madde uyarınca avukatlık ücretinin tamamının ödenmesi gerekir. Haksız azledilen vekilin avukatlık ücreti, ücret sözleşmesinde kararlaştırılan ücretin tamamıdır.
Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
Burada sorun öncelikle azil işleminin ne şekilde yapıldığıyla başlıyor.Azledilen avukatın öncelikle usulüne uygun bir şekilde azledilmesi gerekir,avukatın azilden dolayı vekalet ücretinin tam ödenmesi gerekir. Yeni avukatın diğer meslektaşının azledildiğini dosyaya bilgi vermesi gerekir.
7. Vekil Nasıl Azledilir / Nasıl İstifa Eder? Vekâlet sözleşmesinde, sözleşmenin tek taraflı olarak sona ermesi için sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirmek isteyen tarafın, sona erdirmeye yönelik iradesinin açığa vurulması yeterlidir.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Görevden alma, görevine son verme ya da verilme eylemine azil denir. Bir kişiye verilen tüm temsil yetkisinin geri alınmasıdır.
Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. Görüldüğü üzere önemli olan husus haklı azil ile haksız azil hallerini birbirinden ayırmaktır. Çünkü buna göre avukat vekalet ücret alacağı değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri