Bal Ne Zaman Yenmez? Bir süper gıda olarak lanse edilen balı, ne zaman tükettiğiniz önemli değildir. Önemli olan ne kadar tükettiğinizdir. İhtiyaç duyduğunuz anlarda önerilen tüketim miktarlarını aşmamaya dikkat ederek bal tüketebilirsiniz.
Halk arasında balın bozulabileceği yönünde düşünceler bulunmaktadır. Ancak hakiki bir baş bozulmaz. Gerçek balın bazen kristalleştiği görülebilir ancak bu bozulmuş anlamına gelmez. Bu yüzden gerçek balın bozulmadığı görülmektedir.
Eğer balınıza su girmemişse, balın kapağı açık bırakılıp içerisinde pis olarak adlandırdığımız şeyler girmemişse, ağzı kapalıysa, çok uzun yıllarda kalsa, o bal ilk günkü gibi yenilebilir durumda olacaktır. Bu bakımdan balınızın orijinal olduğuna düşünüyorsanız, 50 yılda geçse yeniden yiyebilirsiniz.
Raf Ömrü Ne Kadardır? Bal, güneş ışığından korunarak, 25°C'nin altında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Üretim tarihinden itibaren de 3 yıl içinde tüketilmelidir.
Bal ısıtılınca hem bozulur hem bozulmaz. Çünkü raflarda gördüğünüz beni satın al diye bağıran o parlak balların aslında ciddi bir işlemden geçip orada durduğunu belirtelim. Eğer bir bal yanlış bir işlem sonucu ve bilmeyen bir kişi tarafından ısıtılırsa bal bozulacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Balın hiçbir koşulda bozulmayacağı gibi yanlış bir inanış olsa da bal belirli koşullarda bozulabilmektedir. Balda doğal olarak ve çok az miktarda bulunan bakteriler, mantarlar ve küflerin insan vücuduna herhangi bir zararı olmaz.
Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir. Balı önceki kıvamına getirmek mümkündür.
Bu bal ülkemizde, halk arasında deli bal, tutar bal veya acı bal olarak bilinir. Toksik etki balın grayanotoksin ihtiva etmesinden kaynaklanır. Arılar tarafından Rhododendron türü bitkilerden alınan bu maddeler, organizmalarında detoksifiye edilemediğinden, doğrudan bala karışarak zehirlenmelere yol açar.
Hakiki bal kurtlanmaz. Kurtlanan bal, sahtedir. Fakat bazen balın koyulduğu kutu kurtlanır. Özellikle oksitlenme özelliği gösteren kutularda bu durum ortaya çıkar.
Halk dilinde 'deli bal', 'acı bal' ya da 'tutan bal' olarak bilinen orman gülü balının gereğinden fazla tüketilmesi ölümcül olabiliyor. Nedeni ise damar açıcı özelliği bulunan balın tansiyonu hızla düşürmesi.
Bal yemek için sabah saatleri günün en iyi saatleridir. Uzmanlar tarafından bizlere her seferinde 25 gram ila 50 gram balı ılık su ile içmemiz önerilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bu özelliği ile bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarla vücudun mücadele etmesini kolaylaştırır. Doğal bağışıklığı artırmak için geceleri birer kaşık bal tüketilebilir.
Balın buzdolabına konmasına gerek yoktur; buzdolabına konursa daha çabuk kristalize olur. Şekerlenme daha çok çiçek balında gözlemlenirken, çam balında bu durum çok daha az meydana gelir. Dolayısıyla çiçek balının kıvamını korumak için oda sıcaklığında muhafaza etmeye özen göstermeniz gerekir.
Balı saklarken güneş ışığından ve yüksek ısıdan uzak bir rafta kavanoz kapakları sıkıca kapatılmış şekilde saklamalıyız. Kavanoz kapağı açık bırakıldığı için ortamdan nem kapıp sulanabilir ve nem değeri %20'nin üzerinde bal ekşime yapabilir.
Arkeologların bozulmadan yıllar boyunca özelliğini koruyan bal kaplarını bulmaları, balın son kullanma tarihi olmadığı, ebedi raf ömrünün açık bir kanıtı olduğunu göstermektedir.
Yapılan yarışmalarda dört farklı bal kategorisinde 1. olan Eğriçayır balı, dünyanın en iyi bal ödülünü almıştır. Yaklaşık 400 farklı bal arasında tadıyla ve besin değeriyle dikkat çeken Eğriçayır balı, 1. olarak daha da tanınmaya başlamıştır.
Kadir Bey, tüm ürünlerimiz %100 doğaldır, güvenle tüketebilirsiniz. Bilgilerinize sunar, bal tadında sağlıklı güzel günler dileriz.
Koyu renkli ballar antioksidan bakımından çok zengin. Açık renkli ballarımız da anti mikrobiyal aktivitece çok zengin olabiliyor. Dolayısıyla bu balların enfeksiyon oluşturan bakterilere karşı anti bakteriyal yani antibiyotik etkileri yüksek" açıklamasında bulundu.
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar - Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü.
Balın sıcak içeçeklere katılarak tüketiminde temasın bir sakınca yoktur. Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır.
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. - Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
Balın kimyasal özelliklerini koruyabilmesi için uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması gerekiyor. Balın 2 ila 3 saat boyunca 80 derece ve üstü sıcaklıkta tutulması, bazı zararlı yapısal bozulmalara yol açabiliyor.
Bu böceklerin beslenmelerinden geriye kalan, mineral ve şeker açısından çok zengin olan atık maddeler karıncalar ve arılar için yararlı bir besin kaynağını oluşturur. Bu değerli maddeler arılar tarafında toplanır ve kovana taşınır. Böylece, nektar balından farklı bazı özelliklere sahip olan siyah bal ortaya çıkar.
Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri