1850 yılına ait Osmanlı arşiv belgelerinden, Tarihçi Tufan Gündüz araştırmalarına ve Balâ Belediyesi'nin arşivlerinden alınan bilgilere göre; Balâ halkının kökeni Türkmenistan Daşoğuz kökenli olup Erzurum Horasan - Aydın Söke'den gelmektedir.
Balâ kelimesi Türkçe'de "yüksek" anlamına gelir. Farsça bālā veya vālā بالا z "yüksek" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) bālişt "en yüksek" sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Farsça aynı anlama gelen bardişta- sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe bala “kuş ve hayvan yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir.
Bala kelimesinin anlamı 'Evlat'tır.
1800'lü yılların başında Şanlıurfa Suruç bölgesinden ağırlıklı olmak üzere Erzurum, Erzincan, Kars, Yozgat, Amasya, Ağrı, Elazığ bölgelerinden İç Anadolu'ya sürgün edilen Kürtler Balâ'nın o yıllarda boş olan Kesikköprü Barajı etrafına yerleştirilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Azerbaycan Türkçemizde de "bala" sözcüğü geniş alanda kullanılmaktadır. "Çocuk, evlat" anlamını ifade ederek "Balama qurban inəklər,; Balam nə vaxt iməklər", "Allah balanı saxlasın", "Balandan yarıyasan" vb. ağız edebiyatı örneklerimizden mani ve atasözlerimizde de sıkça yer alır.
Bir gıda maddesi olmaktan başka çeşitli rahatsızlıkları iyileştirici özellikleri sebebiyle Hz. Peygamber balın tedavide kullanılmasını tavsiye etmiş, “Şifa veren iki şeye devam ediniz: Bala ve Kur'an'a” buyurmuştur (İbn Mâce, “Ṭıb”, 7).
Eski Türkçe apa “büyük kızkardeş, ana, nine” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ebe maddesine bakınız. /l/ ara sesi Türkiye Türkçesi geç dönemde türemiştir.
En güzel kız bebek isimleri, en güzel erkek bebek isimleri araştırmalarını hız kesmeden sürdüren anne baba adayları ise son kararı Bala isminin anlamını öğrendikten sonra veriyor. Bala isminin anlamı ise şu şekilde; Yavru, çocuk.
Kitapta aynı adla anılıp farklı bölgelerde bulunan bazı yer adlarında bâlâ ve ulyâ kelimeleri “yuka- rı”; zîr ve süflâ kelimeleri “aşağı” anlamında kullanılmıştır.
İlçeye Balâ ismi verilirken Bozulus isminden esinlenerek verilmiştir.
Ankara'nın güneydoğusunda yer alan Balâ ilçesinin doğusunda Kırşehir iline bağlı Kaman ilçesi, güneyinde Şereflikoçhisar ve Konya ili Kulu ilçeleri, güneybatısında Haymana ilçesi, batısında Gölbaşı ve Çankaya ilçeleri kuzeyinde Elmadağ ilçesi, kuzeydoğusunda Kırıkkale ili Karakeçili ilçesi bulunmaktadır.
Eski Türkçe apa “büyük kızkardeş, ana, nine” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ebe maddesine bakınız. /l/ ara sesi Türkiye Türkçesi geç dönemde türemiştir.
Kitapta aynı adla anılıp farklı bölgelerde bulunan bazı yer adlarında bâlâ ve ulyâ kelimeleri “yuka- rı”; zîr ve süflâ kelimeleri “aşağı” anlamında kullanılmıştır.
Farsça zīr زیر “aşağı, alt” sözcüğünden alıntıdır.
2.10.
Kimyona Farsça: ''Zire'' denilmektedir. Kimyonun faydalanılan kısımları botanik anlamda meyve olup, pratikte tohum olarak nitelendirilmektedir.
بازو Arapça ve farsça anlamları
udar(izah: qolun ən yoğun, ətli yeri. qolağ.)
Orta Türkçe bol “çok, bereketli” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bol- “olmak” sözcüğünden türetilmiştir.
[4] ) olan Türkçe kökenli bir sözcüktür. Modern anlamı “bal” ikincildir, asıl anlamı ise daha ziyade “çamur, kil; koyu, yapışkan ve yoğrulabilir madde”dir. tarih" anlamına gelir.
Sözcük Türkçe "bacı" (kız kardeş) kökünden gelir. Çağatay Türkçesinde "bacı" sözcüğü "baca" hâlindedir.
Daha önce Erzurum Horasan ve Aydın Söke bölgesinde bulunmuşlardır. Erzurum ve Aydın ilinin yerli halkı iken göçüp gelmiş değillerdir. 1500'lerde Türkmenistan Daşoğuz'dan Türkiye'ye gelerek Erzurum Horasan dağlarında yaylak, Aydın Söke ovalarında kışlak, konargöçer Yörük hayatı yaşamışlardır.
bâlâ olarak şapkalı şekilde yazınca "üst, yüksek, bir şeyin yukarısı" demektir. arapçası âlidir. "yüce olmak, yüce, ulu" anlamlarındadır. aynı kökten türeyen balaban ise halk dilinde büyük demektir.
ANKARA İLİ BALA İLÇESİ
1887 yılında ilçe olmuştur. İlçemizin yüz ölçümü 1830 km2 dir. Ankara İline 67 km uzaklıktadır. İlçemiz 11.254 Erkek ve 10.428 Kadın olmak üzere toplam 21.682 nüfusa sahiptir.
Bölgesel Amatör Lig - Vikipedi.
Balca: Bal gibi tatlı, sevimli olan. Balın: Sevgili, sevilen. Balkın: Parıldayan, parlak. Balkız: Şirin, tatlı, hoş kız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri