Otomobillerin fren balataları ya da fren pabuçları gibi aksamlarında oluşan kir ve özellikle de yağ birikintisi su ile yıkamayla temizlenememektedir. Fren balata temizleme spreyi; fren sistemleri üzerinde oluşan kir, toz ve yağ birikintilerinde temizlenmesinde etkili bir işlev sunar.
sıcak herhangi bir maddeye sogutulursa hasar alır ama emin olsun o su ile sogumasından bir zarar gelmez.
Sıcak diske soğuk su dökmek diskin yamulmasına neden olur. Sıcak diske su dökülmez. Balatanız yan sanayi olabilir o yüzden frenler boşalmış olabilir.
Sıcak diskin üstüne doğrudan su tutmadıkça sorun olmaz.
Wd40 disk yüzeyine zarar vermez, disk yüzeyi de zımparalanmaz, balatalar sünger gibi wd40' ı emdiği için bu sorun oluşuyor, balataları değişeceksiniz sorun ortadan kalkacak. Yeni balataları takmadan önce diskleri balata spreyiyle wd40' dan iyice arındırın.
İlgili 30 soru bulundu
Balataları ve rotorları temizlemek için uygulanan bir çeşit temizleyici olduğunu söylemek mümkündür. Fren balata spreyi balata ve rotorlardaki fren toz, tortu ve kiri önler. Fren balatası spreyi genellikle balatalar değiştirilirken balatalarını temizlemek ve yağlamak için kullanılan tek kullanımlık bir üründür.
Balata Spreyi ile Motor Temizleme
Yüzeylerde biriken yağ ve kir kalıntılarını hızlıca yok eder. Motorlu araçlarda fren balataları, debriyaj ve motor yüzeyi temizleme işlemlerinde kullanılır.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Balata bitmeye başladığında sertleşir. Bu sertleşme de hem fren diskine zarar verir hem de frenleme kalitesine olumsuz etki eder. Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
zaten baskı balata bir süre sonra aşırı sıyırmadan ısınınca şişiyor. öyle olunca da kaçırmaya başlıyor, soğuyana kadar. aynı fren balataları gibi. soğuyunca düzelir.
Fren pedalına sık basılması, gereksiz kullanımı, yokuşlu yollarda sıklıkla araç kullanımı gibi durumlar balataların normalden daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Bu nedenle fren balatalarının 2-3 ayda bir düzenli olarak kontrol edilmesi gözden kaçırılmaması gereken bir noktadır.
Frenleme anındaki yüksek sıcaklık, kampana-balata (veya disk-balata) arasında ani sürtünme kaybına (fading), erken aşınmaya, fren sıvısının buharlaşmasına, termal çatlaklara ve vibrasyona neden olabilir [10-13].
Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar.
Fren diskinin yamulması ve eğilmesi aşağı yukarı aynı sebeplerden ötürüdür. Disklere aşırı bir baskı uygulandığından dolayı burada yoğun bir ısınma söz konusudur. Eğer fren balataları gibi sistem parçaları yanlış monte edilirse burada daha fazla ısınma oluşur.
Aracın debriyaj sisteminden ses duyulur. Balatanın yüzeyinde aşınma izi ve çatlak meydana gelir. Aşınmış baskı balata, araç hızlanmak istese dahi doğru hızlanmaz. Arızalı baskı balata, araç hareket halindeyken debriyajı doğru şekilde kapatmaz ve titreme yapar.
Fren disk balatalarının fren kaliperi üzerinde oturdukları yerlere gres yağı sürülür.
Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Frenden ses gelmesi durumunun en temel sebebi, balatalardan ses gelmesidir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır. Fren spreyi, fren balatalarının sesini durdurmak için çalışacak ve bu da aracın daha yumuşak çalışmasını sağlayacaktır.
Debriyaj balatası bittiğinde volan ile şanzıman arasındaki hareket iletimi sekteye uğrar. Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir.
Ancak ortalama olarak, bir otomobil için fren balatalarının ömrü 20,000 ila 50,000 km arasında olabilir. Bununla birlikte, fren balatalarının sıklıkla kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önerilir, çünkü fren balatalarının gücü azaldığında güvenli bir sürüş için önemlidir.
Balata Spreyi Sıkça Sorulan Sorular
%13 indirimle Castrol Fren Balata ve Genel Temizleyici Sprey 500 ml Brake Cleaner 90 TL'ye, %6 indirimle SOMA FİX FREN BALATA TEMİZLEME SPREYİ 500ML 52 TL'ye, %19 indirimle Apel BK20 500 ml Fren Balata Temizleyici Sprey 55 TL'ye sahip olabilirsiniz.
pH nötr formülü ile plastik aksama ve janta zarar vermez.
Aracınızın fren balata, diferansiyel ve şanzıman temizliğinde başlıca yardımcınız olacak olan Würth Balata ve Genel Temizlik Spreyi, yıkama ile çıkmayan inatçı kirlerden kolayca kurtulmanızı sağlıyor. En ağır, yerleşik kirlerde dahi maksimum temizlik vaat eden sprey, temizlediği bölgede yağ ve tortu bırakmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri