Hıçkırık uzun sürerse ne olur? İnatçı ve uzun süreli devam eden hıçkırık, diyafram kasında zedelenmelere, zaten mevcut olan diyafram fıtıklarının artmasına, karın içi basınç değişimleri ile büyük damarlarda anevrizması olan hastalarda diseksiyona neden olabilir.
Hıçkırık nedenleri çoğunlukla psikolojik kaynaklıdır. Ani duygu değişimleri, heyecan, korku ve stres hıçkırığı tetikleyebilir. Bunun yanı sıra mide gazı, sıcak yiyecek ve içecekler, baharatlı besinler, alkol ve diyabet gibi toksik ve metabolik nedenler de hıçkırığa yol açabilir.
Genellikle birkaç dakika içinde sonlanmasına rağmen bazen 48 saatten uzun sürer ki inatçı hıçkırık adını alır. Hızlı ve fazla yeme, alkol, baharat ve soda tüketimi, çok soğuk ve sıcak yeme, hava yutma (sakız çiğneme sonucu), stres gibi faktörler kısa süreli hıçkırıkların en sık rastlanılan nedenleridir."
Hıçkırık İçin Hangi Doktora Gidilir? Uzun süre boyunca geçmeyen inatçı hıçkırık problemi yaşayan kişiler bu durumu ciddiye alıp uzman bir doktora başvurmalıdır. Bu durumdaki kişiler kardiyoloji, dahiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji bölümlerinden randevu alabilirler.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer kronik ya da tekrarlayan hıçkırık için istenen tetkiklerde altta yatan bir neden bulunursa, altta yatan nedenin tedavisi hıçkırıkları iyileştirebilir. Aynı zamanda uzun süreli devam eden kronik hıçkırıklar için çeşitli ilaçlar da kullanılabilir.
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, diyafram sinirlerini tetikleyen bazı içeriklere sahiptir. Bu yüzden kemoterapi tedavisi alan kanser hastalarında hıçkırık olabiliyor. Bunların dışında zatürre, akciğerde sıvı toplanması ve akciğer tümörü de hıçkırığa neden olabilir.
Hıçkırığın bir belirti olarak görüldüğü en yaygın sağlık sorunu gastroözofageal reflü (mide reflüsü) hastalığıdır. Bu hastalıkta mideden yemek borusuna kaçan mide asidi, tahrişe ve hasara neden olarak hıçkırığa sıklıkla yol açar.
Hıçkırık: Bir kişiyi hıçkırık tutarsa, bu, birinin o kişiyi andığına dalalet eder. Hıçkırığın henüz bir tedavisi yoktur. Öksürük: Öksürmeye başlayan kişi biber yer ya da (bir şeye biberi ka- rıştırarak) içer. Böylelikle öksürüğü kesilir.
Charles Osborne, 68 Yıl Boyunca Hıçkırığını Durduramayan Adam olarak biliniyor. 1893 yılında dünyaya gelen Charles Osborne'ün onlarca yıl süren hıçkırıkları 1922 yılında başladı. 29 yaşında başlayan bu hıçkırıklar, 96 yaşına kadar devam etti. Daha sonra 1990 yılının Haziran ayında hıçkırıkları birden durdu.
Yenidoğan hıçkırıklarına en sık bebeğin aşırı beslenmesi, çok hızlı yemek yemesi veya çok fazla hava yutması neden olur. Bebek hıçkırıkları, mide sıcaklığındaki ani değişikliklerin sonucu da olabilir.
Bazı durumlarda hıçkırık uzun süre devam edebilir. Uzun süre devam eden hıçkırık kilo kaybına ve aşırı yorgunluğa neden olabilir. Çok yemek yemek, alkollü veya gazlı içecekler içmek veya aniden heyecanlanmak hıçkırık oluşmasına neden olabilir.
2-30 gün süre zarfı arasında seyrediyorsa inatçı hıçkırık, 1 aydan uzun sürdüğü takdirde dayanılmaz hıçkırık olarak sınıflandırılır. Hıçkırığı geçirmek için kağıt bir torbanın içine nefes alıp vermek ya da 20 - 30 saniye nefes tutmak etkili olabilir.
Peki, bir refleks haraketi olan hıçkırık nasıl geçer? Bebek hıçkırmaya başladığında anne onu emzirerek hıçkırığı geçirmeye çalışabilir. Emzirmenin akabinde bebek dik konumda tutulup sırtı sıvazlanarak hçkırığın geçmesi sağlanabilir. Hıçkırık devam ediyor ise bebeğe çok az miktarda su içerilebilir.
5.Gebelikte Hıçkırık
Vücudunuzda gerçekleşmekte olan fizyolojik değişiklikler sebebiyle, ki bunlardan biri nefes alıp verme hızındaki artıştır (normal halinize oranla %30-40 daha fazla hava aldığınızı biliyor muydunuz), özellikle hamileliğinizin ilk üç aylık bölümünde hıçkırmaya meyilli olacaksınız.
Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü, uzun süre tedavi gerektirmektedir. Göğüs kemiğinde yanma, yemek sonrasında ağıza ekşili veya asitli mide içeriğinin gelmesi, geğirme, hıçkırık, yutma güçlüğü, bulantı ve sabahları ses kısıklığı reflünün belirtilerindendir.
Kemoterapinin mide bulandırıcı etkisini ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan mide ilaçları mide bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bu durum da kemoterapi hastalarında uzun süreli ve geçmeyen hıçkırık oluşmasına neden olur.
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor. Bağışıklık sistemi kanser gelişmesinde ve kanser tanısı konmuş hastaların tedavisinde önemlidir.
Bunların çoğu zararsızdır. Bazen ilaçlar da hıçkırığa neden olur. Bazı anestezi ilaçları, kortizonlar, Parkinson hastalığı ilaçları ya da kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları hıçkırığa yol açabilir.
Hıçkırık bedenin doğal bir refleksi olduğu için hıçkırığı geçirmeye yönelik kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Hıçkırık sırasında bebeği az az fakat sık sık emzirmek ve ardından dik tutarak sırtına masaj yapmak hıçkırığın geçmesini sağlayabilecek ve bebeği rahatlatabilecek yöntemler arasında sayılabilir.
Hıçkıran bebeği dik tutmak gerekmektedir. Bebek emzirmeye rağmen hıçkırmaya devam ederse sırtını belli bir süre dik tutarak kucakta sallamak faydalı olabilir. Bebeğinizin hıçkırığını en aza indirgemek için onu sık aralıklarla ve az miktarda emzirmek işe yarayabilecek bir diğer öneridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri