Bunun sebebi yere yakın olması ve yoldan gelen her türlü kire kolayca maruz kalmasıdır. Her fren yapışta balatalar aşınır, aşınma beraberinde tozun ortaya çıkmasına sebep olur. Söz konusu toz ve pislikler de lastik ile jantlarda toplanır.
Zamanla yamulan pimler veya balata tozlanması nedeniyle fren problemleri oluşabilir. Bu sorunlardan kurtulmak için kaliteli fren balatasının kullanılması gerekiyor. Yüksek kaliteli olan fren balataları ekonomik ücretlere satın alınabiliyor. Bu şekilde alınan fren balataları uzun süre kullanılabilir.
Jantların ön kısmından ziyade iç kısımları da da oldukça kir ve balata tozu tutan bölümlerdir. Bu sebeple temizliğe arka kısmından başlamak daha doğru olacaktır. Jantın iç kısmında kullanacağınız jant temizleyici kimyasal ve balata tozu temizleyiciler fırça yardımı ile uygulanır ve temizlenir.
Orjinal jantlarda daha fazla görünüyor balata tozu kollar sık olduğundan dışarı çıkamıyor jant üzerinde siyah siyah görünüyor. Genellikle önler kararır. Arka jantlar ise 3 katı zaman sonra o karartıya ulaşır. Zamanla balatalar bittikçe bu tozlar da azalacak, önler her zaman daha fazla toz oluyor.
Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar.
İlgili 44 soru bulundu
Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır. Fren spreyi, fren balatalarının sesini durdurmak için çalışacak ve bu da aracın daha yumuşak çalışmasını sağlayacaktır.
Söz konusu aracın jantları su bazlı bir solüsyon ve kir ve tortuları güçlü bir şekilde temizleyen etkili bir deterjan kullanılarak temizlenir. Çözelti tekere püskürtülür ve daha sonra teker bir fırça ile nazikçe fırçalanır. Kir fırça ile temizlenir ve solüsyon durulanır. Tekerlekler durulandıktan sonra kurutulur.
Jant temizliğinde araba şampuanlarının kullanılması daha büyük avantaj elde edilmesini sağlar. Sabunlu su ya da araba şampuanı kullanmak istemeyenler ise Arap sabunu kullanabilirler. Arap sabunu jant parlaklığına da etki eden üründür. Jantların öncelikle toz ve kirden alınması için tazyikli su ile yıkanması gerekir.
Jant Nasıl Temizlenir? Jant tipine uygun, çizilmelere neden olmayacak yumuşak bir oto fırçasıyla fırçalayarak kirlerden arındırabilirsiniz. Köşelere yuvarlak kenarlı küçük fırçalarla ulaşmayı deneyebilirsiniz. Fırçalama işlemi bittikten sonra kuru bir bezle parlak bir görünüm elde etmek mümkündür.
Tekerlek ve Jant Temizliği:
Tekerlekler ve jantlar genellikle yoğun kirlenir, bu nedenle ayrı bir temizlik gerektirir. Tekerlek temizleyicisi için Asperox Sarı Güç kullanarak tekerleklerinizi iyice temizleyin.
Çelik ve alüminyum jantlara ve araç yüzeyine yapışan demir tozlarını kolayca çözen temizleme ürünüdür. Ph nötr formülü ile tekere çelik aksama ve boyaya zarar vermez. Ürünü spreyleme yoluyla araç yüzeyine ve jant aksamına uygulayın.
Motorlu araçlarda fren balataları, debriyaj ve motor yüzeyi temizleme işlemlerinde kullanılır. Balata spreyi ile motor temizleme esnasında motorun yüzeyini bir bezle silebilir ve daha sonra spreyi püskürtme aşamasına geçebilirsiniz. Dilerseniz yüzeyin kuruması için bekledikten sonra kuru bezle tekrar silebilirsiniz.
Frenden ses gelmesi durumunun en temel sebebi, balatalardan ses gelmesidir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Frene basıldığında aracın-direksiyonun titreme yapmasının sebebi, fren disk yüzeylerinin zamanla aşınarak bombeli (dalgalı) bir forma dönüşmesindendir. Fren diskinin eğilme, (dalgalı-konik) yüzey oluşmasının sebebi, balatayla sürtünmesi aşınması, sıcaklık etkisi gibi sebeplerdir.
Fren Balatası Ötmesinin Nedenleri
Bu ikisi ile ilgili temel sorunlar da şöyle özetlenebilir: Fren balatası yeni de olsa disk bozuksa veya fren diski bitme sorunu varsa frenlemede ses çıkar. Fren balatası kalitesi düşükse bazen yine frenlemede ses çıkar. Fren balatası eskiyse yine ses yapar.
WD-40 Çok Amaçlı Ürünü Jantlara Püskürtün
Ürünü iyice çalkalayın ve jant üzerine bolca püskürtün. Daha doğru bir uygulama için ürün aplikatörünü kullanabilirsiniz.
Janttaki siyah lekeler olsa olsa zift lekeleridir bunlar en ucuz ve basidinden gazyağı ile geçmesi lazım.Sıkıp 3-5 dk. beklemek gerekiyor,ısıdan dolayı kurumuş oldukları için yumuşaması zaman alır.
Sabunlu su, arap sabunu ya da araç yüzeyi temizleyiciler kullanılarak lastiklerin temizliği ve parlatılması gerçekleştirilir. Yumuşak uçlu fırça ile sabunlu su karışımı ile lastik yüzeyini fırçalayarak etkili bir temizlik sağlayabilirsiniz.
Pratik ve zahmetsiz bir temizlik için Asperox Sarı Güç ultra yağ ve kir çözücü, motosikletinizin en iyi yol arkadaşı olacak. Asperox Sarı Güç'ü jantınıza sıktıktan sonra 5 sn bekleyin kuru veya nemli bir bez yardımı ile silin artık yolunuza parlayan jantlarınız ile devam edebilirsiniz.
Jantları çok hızlı ve direk olarak çevreye ve otomobilin lastiklerine zarar vermeden temizler. Fren balata artıklarının bıraktığı siyah izlerin temizliğinde çok etkilidir. Kir tutmasını geciktirir.
Uygulanan bölge sıcak olmamalıdır. ISLAK UYGULAMA YÖNTEMİ : Araç temizlenip yıkandıktan sonra ıslak iken kaporta bölümüne yeteri kadar sıkılır ve en az 2 adet kaliteli kuru mikrofiber cila bezi ile yedirilir.
Fren balatalarının değişimi oldukça kısa sürer. Özellikle işinde oldukça iyi olan bir uzmana götürüldüğü zaman maksimum 20 dakika içerisinde dört tekerinde balatasının değişimi yapılır. Fren balatalarının değişimi ortalama 20-30 dakika sürer.
Frene basınca aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan parça ise fren diskidir. Fren disklerinde sorun varsa veya fren diskleri bittiyse frenleme sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Periyodik bakımlarda fren diskleri kontrol edilir. Bu nedenle aracınızın bakımlarını aksatmamanızı öneriyoruz.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri