Araştırmacılar, bu besini tüketmenin kan akışını beyne doğru hızlandırdığını düşünüyor dolayısıyla bunun da bir takım beyin fonksiyonlarını geliştirdiğine inanıyor. Çikolatada bulunan metilksantin maddesinin de konsantrasyon seviyesi dahil vücutta farklı fonksiyonlara etki ettiği biliniyor.
Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır. Bitter çikolata beyin fonksiyonlarını arttırır.
Beyin Fonksiyonlarını İyileştirir
Bitter çikolata içeriğindeki yüksek kakao oranıyla beyin damalarının genişlemesine ve beyne daha hızlı kan akışının sağlanmasına fayda sağlar. Bu durum hafızanın gelişmesine katkı sağlayarak bilgilerin akılda daha uzun süre kalmasını sağlar.
Bitter çikolata ve kakao tozu; flavonoidler, kafein ve antioksidanlar gibi beyni güçlendiren bileşikler içerir. Çikolatadaki flavonoidler beynin öğrenme ve hafıza ile ilgi bölümlerinde toplanarak zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olur. Aynı zamanda çikolata, ruh halinizi güçlendirir.
Çikolatanın faydaları ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki, mucize besin çikolata; görsel uzamsal hafızayı ve zekayı, çalışma belleğini, tarama ve izlemeyi, soyut akıl yürütmeyi geliştiriyor. Aynı zamanda çikolatanın ana maddesi olan kakaonun içeriği, kan akışının beyne doğru hızlanmasını sağlıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Bilim insanlarına göre çikolata, zekâ ve beyin gelişimine katkıda bulunuyor ve belleği güçlendiriyor. Indepenent gazetesinde yer alan haberde yer alan çikolatanın faydaları, 1970lerde psikolog Merrill Elias'ın yaptığı araştırmaya dayandırılıyor.
İşte sınavda zihin açan yiyeceklerin listesi… Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip. İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı aynı zamanda konsantrasyon arttırıcı bir etki sağlıyor. Yumurtanın hafıza üzerindeki olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir. · İçinde bulunan ve rahatlatıcı bir etkisi olan triptofan sayesinde stresi azaltır, mutluluk verir.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin. Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Çikolata fazla tüketildiği takdirde beyni uyuşturarak vücut fonksiyonlarının yavaşlatmaktadır. Çikolata, sürekli olarak tüketildiği takdirde bağımlılık aşamasına kadar uzanan bir süreci yaşamanıza sebep olabilmektedir.
Magnezyum eksikliği.
C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Kuruyemiş ve tohumlar: Protein, vitamin, mineraller ile dolu fındık ve tohumlar zekayı geliştiren yiyecekler arasındadır. Bu besinler çocuğun sinir sistemine iyi geliyor. Yulaf ezmesi: Protein ve lif bakımından oldukça zengindir.
Sınava girmeden önce zihin açıcı yiyecekler fırınlanmış veya ızgara balık tüketebilirsiniz. Balık ve balık yağı dikkati ve konsantrasyonu artırır. Bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzun süre su içmemek, beynin hacminde daralma ve konsantrasyon yeteneğinde körelmeye sebep olmaktadır.
Şeker zihni açık tutmaz aksine tatlı yedikten 10 dakika sonra kan şekeri hızla düşeceği için zihin bulanır. Halsizlik, yorgunluk görülebilir. Sınav öncesi dengeli şeker içeren, lif ve hafif yağ zengini mesela kuru kayısının içinde bir tane ceviz yemek zihin açıklığı açısından daha iyi bir çözüm olur.
Çikolatada bulunan kakao çekirdekleri kafein içerir. Özellikle bitter çikolata, içerdiği yoğun kafein sebebiyle bedeni uyararak uykunuzun kaçmasına sebep olabileceği gibi derin uykuya geçme sürecinizi de olumsuz etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri