Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün.
Tuz akvaryumun ilk kurulduğunda ve su değişimlerinde kullanılmalıdır. Örneğin 135 litre bir akvaryumda 45 litrelik bir su değişiminde 6 çay kaşığı tuz eklenmelidir.
100 lt akvaryum için 1 çorba kaşığı tuz kulanılmalı ve her su değişimde ortalama haftada 1 çorba kaşığı kaya tuzu eklenmeli.
Akvaryumlarda Su değişimlerinde Kullanılır Akvaryum kumlarının temizliğinde kullanılır. Canlı doğuran türü balıklarda parazit gidermek için banyo tuzu olarak kullanılır. Acı su balıklarının tuz oranını dengelemekte kullanılır.
Moli balıklarının olduğu akvaryumlarda kullanılabilir. Kullanımı haftalık su değişiminden sonra 20 litreye 1 tablet şeklindedir.
İlgili 37 soru bulundu
Balıklarınız İçin En Doğru Çözüm: Arıtılmış Su
Suyun içeriğinden emin olmak ve balıklarınıza güvenli bir yaşam alanı sunabilmek için aklınızda “Akvaryuma arıtma suyu konur mu?” sorusu oluşabilir. Evet, arıtma su kesinlikle kullanılabilir!
Akvaryumunuza bakım yapmadan önce ellerinizin iyice yıkandığından ve durulandığından mutlaka emin olun. Hatta akvaryuma eldivenle müdahele eden akvaristler bile bulunmaktadır. Yemleme gibi sık yaptığınız işler için de mümkünse elinizi kullanmayın.
Tuzlu su akvaryumunda kullanılacak suyun arıtma veya damacana suyundan kullanılması önemlidir. Musluk sularının kullanımında içerdiği nitrat ve ağır metalden ötürü geri dönüşü pek mümkün olmayan sıkıntılar oluşabilmektedir. Tuzlu su akvaryumunda tuzluluk oranı 1020-1025 derece arasında olmalıdır.
Musluk suyu akvaryum suyu değildir
Akvaryuma musluk suyu yoluyla getirilen kirleticiler, örneğin klor ve bakır, kurşun veya çinko gibi ağır metaller ilk adımda genellikle solungaçlara ve balığın derisine zarar verir.
Balıkların beslenmesi için günde 2 ya da 3 kez yem atmanız yeterli olacaktır. Sabah ve akşam yem atmanız en ideali ve sağlıklısıdır. Ancak yavru balıklar varsa, azar azar ve günde 3-4 defa beslenmesi gerekmektedir.
Oksijen oranının azalması balıkların sağlıklarını kötü yönde etkilemekte hatta ölümlere yol açmaktadır. Akvaryum suyu içerisindeki oksijen seviyesinin belli oranda korunması önemlidir. Bu seviyeyi koruyabilmek adına da hava motoru kullanılması önerilmektedir.
Periyodik olarak akvaryum kaç günde temizlenir diye soruyorsanız, 4-5 haftada bir suyun dörtte biri yenilemenizi öneririz. Bu şekilde daha taze ve uzun süre berrak bir su elde edebilirsiniz. Akvaryum ilk kurulduktan sonra, hoşa giden yeni balık ve bitkiler eklenmeye başlar.
Kovanızı üçte iki oranında suyla doldurun. Mümkün olduğunca dinlenmiş su (saf) kullanın. Ardından akvaryumunuza dökün. Doldurma işlemini yaparken akvaryum içerisinde oluşabilecek dalgalarla birlikte akvaryumdan suyun taşmaması için birazcık boşluk bırakmanız önemlidir.
Balıkların fırında daha iyi ve daha çabuk pişmesi için her iki tarafına da bıçakla çizik atmak gerekir. Böylece balıklarınızın içi de daha hızlı pişer.
Elle dolduruluyor, üzerine yağ konuyor, kapatılıyor. Serin yerde muhafaza etmek gerekiyor. Şoklama değil ama bir buzdolabı serinliğinde en az 2 yıl rahatlıkla durabilir.
Deniz tuzu, sofralık tuz, 4 yumurta akı ve suyu bir karıştırma kabında harç kıvamına gelecek şekilde karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kâğıdı yerleştirin ve balığın altına zemin olması için tuzlu harcın yarısını tepsiye serin.
Normal şartlarda 1 hafta gibi bir süre beklemesi lazım. Sera Nitrivec ekleyerek yararlı bakteri oluşumunu hızlıca başlatmanızı öneririm. Eğer dış filtreniz iyi ise 5 günden sonra yavaş yavaş canlı eklemeye başlayabilirsiniz.
Balıkların ihtiyaç duyulandan fazla soğuk veya sıcak bir suda yaşaması, onları strese sokar ve hatta hasta eder. Balıklarınızın çeşitli sağlık sorunları yaşamaması için, onların türüne göre gereken ısıyı öğrenerek bunu sağlamalısınız.
Stresli koşullarda yaşayan balıkta, bir hormon olan kortisol düzeyi artış gösterir ve kortisol etkisi altında bağışıklık sisteminin normal işleyişinde bozukluklar görülür. Stres nedeniyle balıkların has- talıklara açık hale gelmesi, kanda kortisol seviyesinin yükselmesiyle ilişkilidir.
Deniz akvaryumu kurulumu esnasında, tabanda kullanılacak kumu, suyu doldurmadan sermek, suyu az da olsa bulandıracaktır. Deniz akvaryumu suyu kum eklendikten sonra akvaryuma doldurulabilecektir. Su akvaryuma doldurulduktan sonra, her 30 litreye 1 kg tuz denk gelecek şekilde akvaryuma yavaşça eklenmelidir.
✓ Yararlı Bakteriler Ekleyin: Akvaryum suyuna dilerseniz bakteri kültürü koyabilirsiniz. Bakteri kültürleri sudaki zehirli amonyak ve nitriti daha az zararlı olan nitrata dönüştürür. Bu sayede suyunuzun kirlenmesini ve bulanıklaşmasını sağlayan bakterileri yok eder.
Akvaryum aydınlatmasında genellikle floresan veya LED ışık kaynakları kullanılır. İnce tasarımı, soğuk çalışma sıcaklığı ve düşük maliyeti sebebiyle LED aydınlatmalar akvaryumlarda sıkça tercih edilmektedir. LED'lerin her türlü su ortamı için geniş bir seçenek yelpazesi mevcuttur.
Öncelikle akvaryumların en büyük düşmanı klordur. Çünkü çeşme suyundan gelen klor nitrojen döngünüzü oluşturacak yararlı bakteri kültürlerini zehirler. Bu yüzden her zaman tankınızın bakımı için çeşme suyunuzu 1 veya 2 gün kapağı açık olacak şekilde bekletin.
Balıkların ses üretmesinin üç yolu vardır. Bunlar; yüzme keseleri ile sonik kasları kullanarak ürettikleri sesler (davul çalma), iskelet yapılarının birbirine sürtünmesi ve çarpmasıyla (stridülasyon) ve yüzerken suyu kullanarak ürettikleri seslerdir (hidrodinamik).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri