Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.
Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır.
Öksürüğe neden olan enfeksiyonların çoğu virüslere bağlı enfeksiyonlardır ve bu durumda antibiyotik etki etmez. Ancak bazen bakteriyel enfeksiyonlar görülebilir veya virüs enfeksiyonlarına bakteriyel enfeksiyonlar eklenebilir. Bu durumlarda antibiyotik kullanılması gerekebilir.
Balgamlı öksürüğün genelde nedeni, akciğerde oluşan hasar, kronik reflü, KOAH, bronşit, verem, alerji, zatürre ve sinüzittür. Günlük hayat kalitesini etkileyen ve halsizliğe neden olan balgamlı öksürük solunum yollarında oluşarak kişiye rahatsızlık hissi vermektedir.
Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.
İlgili 21 soru bulundu
Geçmeyen balgamlı öksürük için ise sıcak su buharını (duş ortamında olabilir) birkaç dakika boyunca solumak, boğazların yumuşamasına ve boğazın nemli tutulmasına oldukça yardımcı olur. Bununla birlikte pastiller, gargara ve boğaz spreyleri kullanarak boğazı rahatlatmak. Bol su ve sıvı tüketmek boğazları yumuşatır.
Virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında bazen öksürük ile ateş de görülebilir. Bu gibi durumlarda tedavi genellikle antibiyotik ilaçlar ile olmaktadır.
Öksürük nedeni gribal enfeksiyona bağlıysa antibiyotik kullanılması doğru değildir. Çünkü gribal enfeksiyonlarda antibiyotiğin faydası olmaz.
Çoğunlukla virüs kökenli enfeksiyonlardır (%90), bu nedenle antibiyotik tedavisi gerekmez.
Öksürüğü en hızlı kesen yöntem, düzenli su içmek, 1-2 çay kaşığı bal yiyerek mukus üretimini azaltmak, öksürüğü yatıştıran et suyu ve bitkisel çaylar gibi sıcak sıvılar tüketmek, mentollü boğaz pastili emmek, sıcak bir duş ya da nemlendirici ile nemli hava solumak ve tuzlu su ile gargara yapmaktır.
Balgamlı öksürük rahatsızlıklarında çözüm yolları arasında bol su içmek, tuzlu suyla gargara yapmak, oda nemlendirici kullanmak veya sıcak buhar banyosu almak, bal tüketmek, öksürük pastilleri emerek rahatlamak ve zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek bulunur.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Balgamı azaltmaya yardımcı olabilecek ilaçlar arasında nedene yönelik antibiyotikler, aerosol tedaviler, balgam söktürücüler ve alerji ilaçları bulunur. Postural drenaj gibi tedaviler de bazı durumlarda etkili olabilir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir. Eğer penisilin alerjisi var ise alternatif antibiyotikler kullanılabilir.
Eğer balgamlı öksürüğü varsa, kesinlikle öksürük kesici şuruplar verilmemelidir. Bu durumda öksürüğün kesilmesi değil, öksürükle birlikte balgamın sökülüp atılması önemlidir. Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.
"Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunun cevabı kapsamında bol su içmek, sıcak duş almak, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili kullanmak ve bitki çayları içmek yer alır cevabı verilebilir. Doğal yöntemler en keskin balgam söktürücü olarak nitelenebilir.
Balgam söktürücü olarak uygulayabileceğiniz en iyi yöntem, çocuğunuza bol bol sıvı tükettirmektir. Böylece kalın mukus yumuşayarak öksürük yoluyla atılabilir. Çocuğunuzun balgamını söktürmek için ıhlamur, rezene, okaliptüs, kekik gibi bitkilerin çayını yapabilirsiniz.
Öksürüğe karşı, yetişkinlerde olduğu gibi 6 aydan büyük çocuklarınızda da ılık vermek şartıyla doktor önerisiyle ıhlamur suyu kullanabilirsiniz. Günde bir ya da iki kez çeyrek çay fincanı kadar içireceğiniz ıhlamur çayı çocuğunuzun boğazının rahatlamasına katkıda bulunacaktır.
Bol Sıvı Tüketimi: Vücut hidrasyonunu artırarak mukusun incelmesine ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Nemlendirici Kullanımı: Kuru hava, öksürüğü tetikleyebilir; oda nemlendiricileri solunum yollarını rahatlatır ve hırıltılı ve ciğerden öksürüğü geçirir.
Balgamlı öksürük sıklıkla birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. İki haftadan uzun bir zamandır balgamlı öksürüğünüz varsa doktora gitmeniz önerilir.
Balgamlı öksürük, ateş, mide bulantısı, genel olarak vücut ağrısı ya da göğüs ve sırt bölgesinde ağrı gibi belirtilerle birlikte seyrediyorsa mutlaka uzman tarafından muayene edilmelidir.
Bu durumda akciğerler, alerjen maddeleri öksürerek vücuttan dışarı atmaya çalışır. Geniz akıntısı; grip, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjiler sonucu meydana gelebilir. Çeşitli sebeplerle tıkanan hava yollarında, mukus birikir. Biriken mukus ise boğazdan geriye akarak öksürüğe sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri