Gaz kabarcığı hastalığı, (İngilizce: Gas Bubble Disease ) akvaryum balıklarında, genellikle akvaryum suyu içerisindeki oksijen miktarının fazlalaşmasından kaynaklandığı düşünülen bir tür gaz hastalığıdır. Ancak bu durum genellikle akvaryum tankının azot gazına fazla doymasıyla gerçekleşir.
*Üzerlerinde beyaz noktalar belirdiyse, *Yüzgeç ya da kuyruklarında herhangi bir deformasyon, yırtılma ya da şekil bozukluğu varsa, *Vücutlarında yara ya da renk değişimi gözlemliyorsanız balıklarınız rahatsızlanmış olabilir. Bu durumda mutlaka bir veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Tüketmek için balon balığı almak isterseniz; bu balığın tüketilmesinin yasak olduğunu hatırlamalısınız. Balon balığının tüketilmesi ne gibi sakıncalar doğurur diye düşünüyorsanız; bu balıkların zehirli maddeler bakımından zengin olduğunu ve can kaybına kadar ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu hatırlayabilirsiniz.
Bir balon balığında 30 yetişkin insanı öldürmeye yetecek kadar zehir bulunuyor, bilinen bir panzehri de yoktur." Zehirlenmenin, balığı yedikten 10 dakika ile 45 dakika arasında kendisini göstermeye başladığına dikkat çeken Deval, semptomların ağızda uyuşma, mide bulantısı ve kusmayla kendini gösterdiğine değindi.
Balon balığının sivri dikenleri herhangi bir avcıya temas ettiğinde avcıyı ölümcül hale getirebiliyor. Bu yüzden balon balığına çıplak el ile dokunmamalıyız. Çünkü balon balığı dünyanın en zehirli ikinci balık türü olarak tanımlanıyor.
İlgili 41 soru bulundu
''Toksin içeren balon balığı, zehirlenmelere yol açıyor. Balon balığının içerdiği toksin, insanda önce kol ve bacaklarda uyuşukluk, baş dönmesi ardından terleme, kusma, morarma, konuşma güçlüğü ve felce hatta ölüme neden oluyor.''
Gökoğlu, "Bu sezon denize girerken endişeli olanlar hiç düşünmesinler. Bugüne kadar balon balığı kimseye saldırmadı. Derileriyle temas edince kimse zehirlenmez. Bu balıkların eti zehirli, yendiği zaman zararlı" dedi.
Balon balığı avcılığının desteklenmesi için Resmi Gazete'de yeni karar yayımlandı. Bundan sonra öldürülen balon balıklarının kuyrukları için 12,5 lira ödeme yapılacak. Buna göre 1/1/2022 tarihinden geçerli olmak üzere balon balığının kuyruğunu teslim edenlere 12,5 liraya kadar ücret ödenecek.
Balon balığı Türkiye'de Ege bölgesi, Marmara bölgesi ve Akdeniz bölgesinde yaşayan bir balık türüdür.
Belirtisi ise ağızda bir yanma hissi, metalik tat, terleme olur. * Akabinde ise bulantı ve kusma görülüyor. Bu belirtiler görülmeye başlandığı anda kişinin balon balığı zehirlenmesi yaşadığını söyleyebiliriz. Çok özel bir zehir ve özellikle vücutta kasları felç ediyor.
Kendini tehlikede gördüğü an şişen ve bu nedenle "balon" sıfatıyla anılan bu balık, ülkemizde de son yıllarda görülmeye başladı. Akdeniz ve Ege florasını tehdit eden bu türün anavatanı ise Kızıldeniz olarak biliniyor.
· Şişkin olmadığı hallerde uzun ince bir vücut yapısına sahiptir. · Başta, başın arkasında ve vücudun gerisinde kuyruğa kadar dikenler bulunur. · Dorsal Yüzgeç Işınları 11-13, Anal yüzgeç Işınları 9-12, Pektoral yüzgeç ışınları 16-18 adettir. · Tüketilmesi açısından zehirli bir türdür.
''LÜFERİN GEÇECEĞİ BÖLGEDE AĞ ATILMAMALI''
Lüfer balıklarının, balon balıklarının en büyük düşmanı olduğuna dikkat çeken Yolyapan, "Lüfer, sarıkanat, kofana Karadeniz'den Ege'ye geçiyor.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Uzmanların balıkların yüzdüğü akvaryumdaki suyun sıcaklığını artırınca balıkların yavaşladığını fakat suya morfin ya da aspirin eklenmesi durumunda balıkların daha rahat hareket ettikleri belirtildi.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Diğer yandan uzmanlar, balon balığının zehrinin dünyada üzerinde eroin bağımlılığı tedavisinde, kanserli hücrelere karşı mücadelede, romatizma, migren ve ölümcül kanser ağrılarında kullanıldığına dikkat çekiyor.
Gümüş yanaklı balon balıklarının boyları genellikle 4 cm kadar olmasına rağmen kayıt edilen en uzun boylu balık 11 cm olarak ölçülmüştür. Bu balığın kayıtlara geçen kütlesi ise 7 kg'dır. Gümüş yanaklı balon balıkları 100 metreye kadar olan derinliklerde kumlu veya çamurlu zeminlerde yaşar.
Tehlike hissettiği zaman kendini şişirmesi nedeniyle 'balon balığı' olarak adlandırılan bu istilacı türün vücudunda barındırdığı zehir siyanürden 1200 kat daha etkili. Balon balığının zehri miktar olarak toplu iğne başı kadar ama bu balıkları tüketmek hatta onlara dokunmak bile ölüme neden olabiliyor.
Mersin balığı yumurtasından elde edilen siyah havyarın kilosu 35,000 Dolar, yani güncel kurla yaklaşık 656.000 TL!
Dünyanın en pahalı balığı 750 bin dolara satıldı
Dünyanın en pahalı yiyeceği olarak bilinen havyarın alındığı Mersin balıkları canlı halde de satılabiliyor. Havyarı çok değerli olan Mersin balığının canlı halde satışı ise tonu 7 bin ile 20 bin TL arasında oluyor.
Gökoğlu, deniz dibinde yaşayan büyük türdeki balon balıklarının kıyıya yaklaşmasının, her zaman görülecek bir durum olmadığını söyledi. Balon balıklarının etinin tüketilmesinin zehirleyebileceğini vurgulayan Gökoğlu, "Büyük balon balıkları kıyıya kadar yaklaşmaz.
Hint-Pasifik ve Doğu Pasifik Okyanusu'nda bulunabilecek olan Arothron Meleagris; tropikal bölgelerde, çoğunlukla mercan bakımından zengin resif ve lagünlerde yaşar. Yaşam alanları 3 – 24 metre arasındadır.
"KÖPEK BALIKLARI BALON VE ASLAN BALIKLARININ DÜŞMANIDIR"
Yakalanan köpek balığının tehdit oluşturan balon ve aslan balığının düşmanı olduğuna vurgu yapan Sarpten, 1800'lü yıllardaki kayıtlara göre bile Akdeniz'de insanlara tek bir köpek balığının dahi saldırmadığını kaydetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri