Balığınızı ızgarada limon dilimin üstüne koyarak pişirin. Balığı limon dilimlerinin üzerine koyarak mangalda pişirirseniz balığınızın mangala yapışmadığını göreceksiniz. Limon diliminin verdiği aroma da balığınıza çok güzel bir tat katacaktır. Dilerseniz aynı çözümü fırında balık pişirirken de kullanabilirsiniz.
BALIKLARIN IZGARAYA YAPIŞMAMASI İÇİN TÜYO
Sonrasında bir kap içine tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyundan oluşan bir karışım hazırlayın. Balığı bu karışımda biraz dinlendirin ve süzerek ızgaraya alın. Balık böylelikle ızgara tellerine yapışmayacak, hem de daha iyi kızarıp daha lezzetli olacak.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Fırın tepsisine yerleştireceğiniz yanmaz kâğıdı yağlayıp balığınızı koyduğunuzda hem daha lezzetli pişmekte hem de tek parça halinde servis imkânı bulunmaktadır. Ayrıca yağmaz kâğıdın içerisine levrek, çipura, lüfer, çinekop gibi balıkları yerleştirip pişirdiğinizde zaten yapışma probleminiz ortadan kalkmış olacaktır.
Zira soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Bunun içinse ortadan ikiye kestiğiniz bir soğanla telleri ovalamanız yeterli. Son bir yöntem ise balığın altına limon dilimleri yerleştirmek. Böylelikle balığın narin eti ile ızgara arasında bir koruma bölgesi oluşacak.
İlgili 17 soru bulundu
Balık eti diğer etlere göre oldukça hassastır. Balık etinin uzun liflerden oluşmaması, çok çabuk dağılmasına neden olur. Bu nedenle ızgarada yapışması veya çevirme esnasında bütün olarak değilde bir kısmından tutularak çevrilmeye çalışması balığın dağılması için yeterli olacaktır.
Izgara ve fırında balık türleri için ideal olan bu sos, kolay bir şekilde hazırlanır. 2 yemek kaşığı toz tarhana, 1 diş ince ince doğranmış sarımsak, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı toz nane ile karıştırılır. Balıklar bu karışıma güzelce bulanır ve 30 dakika dinlendirilir.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Yağlı kağıdı balıkların üstüne kapatın kenarlarını hava almayacak şekilde kıvırın. Önceden ısıttığınız fırında 180 derecede 25-30 dk kadar pişirin. Afiyet olsun.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
- Öncelikle yıkadığınız balığı havlu kağıt ile kurulayın. Daha sonra bir kabın içine karabiber, zeytinyağı, limon suyu ve tuz koyup karıştırınız. Bu hazırladığınız sosu balıkların üstüne dökün ve içinde bekletin. Daha sonra ızgaranın üstüne de aynı sostan sürün.
Tuzunu serpin. Elektrikli ızgarada yaklaşık 15-20 dakikada arkalı önlü pişirin. Balıklar pişerken salata da hazırlandığında soframız hazır demektir. Ve servise hazır.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Üstelik ızgarada pişirebileceğin balık çeşitleri de oldukça fazla. Tercihini barbun, çipura, dil balığı, hamsi, izmarit, kılıç balığı, levrek, mezgit, palamut veya uskumrudan yana kullanabilirsin.
-Düzenli olarak haftada bir kez %25-30 su değişimi (akvaryum ısısına eşit ve 1 hafta dinlendirilmiş su), -Balıkların diyetine uygun yemlerle aşırıya kaçmadan besleme, -10 günde bir akvaryum içinden alacağınız su ile iç filtrenin süngerini temizleme. Dış filtre varsa 3-4 ayda bir temizleme.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Öncelikle hamsilerimizi temiz yıkayıp kafalarını kopararak temizleyelim. Dahasında derince bir kaba alıp üzerine tuzumuzu ekleyerek karıştıralım. Mangalımızı yakıp balıklarımızı ızgaraya dizelim. Arkalı önlü pişirelim.
Zeytinyağı yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmaya uygundur. Bu pişirme tekniğini uygularken ağır balık kokusunun önlemek için kızartma yağına maydanoz sapları katabilirsiniz ya da diğer ocakta bir cezvede sirke ve su karışımı kaynatabilirsiniz.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Balıklarınız İçin En Doğru Çözüm: Arıtılmış Su
Evet, arıtma su kesinlikle kullanılabilir! Akvaryuma sahip herkes, mutfağındaki su arıtma cihazlarını kullanarak balıkları için ideal yaşam alanı oluşturmak konusunda çok önemli bir adım atabilir!
Ben uzun süredir akvaryumda soda kullanıyorum. Sodada bulunan zengin minerallerin balıkların gelişmesi için daha faydalı oldugunu gözlemledim. Ayrıca balıklar daha bir canlı ve hareketli oluyorlar.
Sosta kullanılan malzemeler yoğun olmamalı yoğun olursa balığın kendi kokusu ve lezzeti kaybolur o yüzden tadını bastırmamak gerekir. Ufak balıklar en fazla 35-45 dakika marine edilmeli. Yapısı kalın ve pullu olan balıklar ise en fazla 1-2 saat marine edilmelidir.
Salçayı, tuzu ve baharatları iyice karıştırın. Balıkları yıkayıp süzdürün ve bu sosu her yerine yedirin. Kalan sosu da üzerine dökün ve en az 2 saat sosunu çekmesini bekleyin. 180 derecede fırında, kızarana kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri