Balinaların (Cetacea) ön yüzgeçlerindeki parmaklar, kuşkusuz karasal kökenini destekleyen, önemli bir kanıttır. Ayrıca çeşitli tarihöncesi balina taşıllarında (fosil) da arka ayakların bulunduğu, 20. yüzyıldan beri bilinmektedir.
Balinaların soluk alıp vermek için zaman kazanacak şekilde evrimleşen nefes delikleri kafalarının tepesinde yer alır.
Hans Thewissen ve meslektaşları; 2001'de yaptıkları analizde, daha önce balinaların ataları olduğu düşünülen mezonikidlerin, çift toynaklılarla ilişkili bazal toynaklılar olduğunu buldu.
Balinalarda da insanlar gibi, 5 parmak bulunmaktadır – çünkü balinalar da 5 parmaklı atalardan evrimleşmişlerdir!
Bu deniz memelilerinin normal şartlarda soğuktan korunmasına olanak tanıyan yağ tabakaları karaya vurdukları zaman aşırı ısınabiliyor. Üzerlerine soğuk su dökmek bir çözüm olmakla birlikte, hayvanların hayatta kalmaları için zaman kazandırıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Suyun kaldırma kuvveti havanınkinden çok daha yüksek olduğu için, bu denizel memelilerin vücutları karada erişebileceklerinden çok daha büyük kütlelere erişmiştir. Karaya vurduklarında, söz konusu kaldırma kuvveti ortadan kalkar. Bu da, ağırlıklarının iç organlarını ezmeye başlamasına neden olur.
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Bilimsel olarak kaydedilen en büyük ölçüleriyse 33,5 metre boy ve 190 ton ağırlık.
150 tonluk bir mavi balinanın 450 kg'lık kalbinin büyüklüğü küçük bir araba, örneğin bir Volkswagen Beetle kadardır ve toplamda yaklaşık 6500 litre olan kan hacmini dolaştırır. Hayvanın aort gibi büyük bir atardamarının içinde bir insan bebeği emekleyebilir.
Balinadaki zararlı maddelerin en çok hamileler, çocuklar ve yaşlılar için tehdit oluşturduğu söylenmiştir. Hem balina etinin insan sağlığı için zararlı olması, hem de balinaların neslinin tehlike altında olması sebebiyle balinaların avlanması uluslararası bir kararla yasaklanmıştır.
Okyanusun devleri sudaki CO2'yi emerek vücudunda hapsediyor ve küresel ısınmaya karşı büyük bir görev üstleniyor. Hepimiz balinaları dünya üzerindeki en büyük memeli hayvan olarak biliriz. Okyanusun bu dev yaratıkları sudaki en küçük canlı organizmalardan biri olan planktonları yiyerek beslenir.
Balina bir takson değildir, Cetacea infra takımı içinde formel olmayan bir gruplamadır. Balinalar açık denizlerin yaratıklarıdır; denizde beslenirler, çiftleşirler, doğururlar, yavrularını denizde emzirir ve büyütürler. Yaşamları denizde yaşamaya öyle çok uyum sağlamıştır ki karada hayatta kalamazlar.
Ortalama bir balinanın uzunluğu ise 30 metreye yakındır. Ağırlıkları ise yaşadıkları bölgeye değişkenlik gösterir. Ortalama ağırlıkları 220 - 250 tondur. Kuzey kutup denizlerinde ise ağırlığı 300 tona yakın gök balinalar bulunmaktadır.
fışkırma aslında su değil kullanılmış havadır.Sadece su. buharıyla yüklüdür. Böylece soluk alan. balinaciğerlerine yeterince hava gönderinceye kadar.
Deniz memelilerinin karada yaşayan memeli türlerinden önemli bir farkı var. Suyun altında çok uzun süre nefeslerini tutabiliyorlar. Örneğin insanlar en fazla birkaç dakika nefeslerini tutabilirken, bazı balina türleri iki saat nefes almadan suyun altında kalabiliyor.
Balinalar ses dalgalarını iletişim, yön belirleme, yiyecek bulma ve avcılardan korunma gibi amaçlarla kullanıyor. Belirli bir frekans aralığında ses dalgaları yayan sualtı radarlarının yani sonarların, balinaların doğal yaşam alanlarından uzaklaşmasına ve karaya vurmalarına sebep olduğu düşünülüyor.
Araştırmacılara göre 5 milyon yıl önceki buzul çağı başlangıcında, canlılarda yağlanma başladı. Krill denilen besinler denizlerde artmaya başladı. Balinaların boyu büyüdükçe avlanmaları daha da kolaylaşıyordu. Bu nedenle vücutları gelecek yıllarda daha da büyüdüler.
Mavi Balinalar Ne ile Beslenir? Çoğunlukla krillerle beslenirler. Fakat balık ve karides gibi başka küçük kabukluları da yerler. Bir günde 3,6 milyon kril yiyebilirler.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Megalodon Köpek Balığı Yaşamış En Büyük Etçildir
Ulaşabildiği 21-22 metrelik boyu ve 60 tonu geçen ağırlığı ile Megalodon dünya tarihinin bilinen en büyük etçilidir. Günümüzde sperm balinaları daha büyük boyutlara ulaşmaktadır fakat muhtemelen Megalodon çok daha ağırdır.
Gerektiğinde hava almak için yüzeye yakın kalırlar. Çok fazla uykuya ihtiyaç duymazlar. Bir gözleri açık ve beyinlerinin %50'sini aktif tutarak uyurlar böylece hem nefeslerini kontrol edebiliyorlar hem düşmanlarından korunuyorlar hem gruplarıyla sosyal bağlarını koruyorlar hem de yüzmeye devam edebiliyorlar.
Beslenme amaçlı dalışlarda balinaların kalp atış hızları genellikle dakikada 4 ile 8 atış arasında ve en düşükdüzeyde dakikada iki atış olabiliyor. Beslendikten sonra nefes almak için su yüzeyine çıktıklarındaysa kalp atış hızı oranları dakikada 25 ile 37 arasında değişiyor.
Kadıoğlu, "Türkiye ısındıkça biraz daha tropiklere benzer hastalıklarda, zoonatik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda artış oluyor. Bunun başında dünyanın en tehlikeli hayvanı sivrisineklerde bir artış var. Yılda 1 milyon insan öldüren sivrisinekler sıtma ve benzeri hastalıklara neden oluyor.
Rusya'nın kuzeybatısındaki Beyazdeniz kıyılarında bulunan 558 milyon yıllık bir fosilde kolesterol molekülleri tespit edildi. Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) uzmanlarının bu keşfiyle bilim insanlarının üzerinde onlarca yıldır çalıştığı Dickinsonia adlı fosilin bir hayvana ait olduğu kesinlik kazandı.
Zehirli ok Kurbağası (Dendrobatidae), Anura (kurbağalar) takımının Orta ve Güney Amerika'da yaşayan bir familyası. 175 kadar keşfedilmiş türü bulunmaktadır. Dünyanın en zehirli hayvanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri