Tavuğun göğüs eti, domuz eti ve dana eti pişirilmeden önce veya sonra hafif pembe veya beyazdır. Balıklar, suda yaşadıklarından kendi ağırlıklarını taşımak zorunda değildir. Miyoglobine ihtiyaç duymayan balıkların eti bu yüzden beyazdır. Domuz ve buzağı gibi hayvanlar da beyaz et olarak sınıflandırılır.
Araştırmacılar beyaz etin kırmızı et kadar kolesterol seviyeleri açısından zararlı olduğunu düşündüğü için, yeni bir çalışma et severler için bazı kötü haberleri getirdi. Araştırma, beyaz etin kırmızı etten daha sağlıklı olduğu inancına ters düşüyor.
Yine bu gruba giren Keçi, Deve ve Geyik gibi etler ise gerek ekonomik koşullar, gerekse geleneksel alışkanlıklar nedeniyle fazla tercih edilmez. Kırmızı et grubuna giren bu etler dışında tavuk ve balık eti tüketimi de oldukça yaygındır.
Kırmızı et besin değeri en yüksek olan gıda türlerinden birini oluşturur. 100 gram et ortalama 143 kaloridir. Diyet yapılmak isteniyorsa yağsız dana eti yemek iyi bir tercih olur. Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
İlgili 41 soru bulundu
Sağlıklı beslenme açısından beyaz et; kaliteli protein, düşük yağ ve vitamin-mineral içeriği nedeniyle son derece iyi bir kaynaktır.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
– Çoğu balıkta doymuş yağ ve kolesterol oranı düşüktür, bu da onları kırmızı ete göre daha sağlıklı bir alternatif haline getirir. – Balık, kemik sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için önemli olan D vitamininin az sayıdaki diyet kaynaklarından biridir.
Balıktaki proteinin içerdiği yağın sağlıklı olması, A, B, D vitaminleri içermesi, demir, iyot, selenyum ve çinko gibi minerallerin içeriğinde bulunması balığı protein tercihinde öne geçiriyor. Balık kırmızı ete göre daha yağsız ve düşük protein kaynağıdır.
4- Av etleri: Geyik, tavşan, keklik ve diğer yabani hayvan etlen. Bu sıralamadan da anlaşılacağı gibi domuz eti kırmızı etler sınıfından dir.
Ördek ve kaz eti beyaz et arasından en lezzetli etlerden biridir. Kaz eti yemek oldukça sağlıklıdır. Kaz ve ördek eti oldukça fazla kolejen içerir bu yüzden deforme olmuş hücreleri iyileştirir ve cilt sağlığı içinde oldukça önemlidir.
İçerdiği B6 vitamini kan damarlarımızı korur, enerji seviyenizi yükseltir ve metabolizmanızın kalori yakmasını sağlar. Kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. İleri yaşlarda oluşan kas kaybını, kemik erimesi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıkları önler.
Tavuk ciğeri, içerdiği zengin protein ve mineraller sayesinde kırmızı etin yerini tutabilen önemli bir besindir.
Önce karideslerin kabuğunda ve vücudunda depolanan bu pigment , ardından somon balığı karidesi yediği zaman balığın yağlı dokusunda birikir. Bu pigmenti yok edemeyen somon balığı zamanla bu rengi olur. Ayrıca somon balığının rengi beslenmesine bağlı olarak açık pembe ile kırmızı arasında değişmektedir.
Hayvansal gıdaların, esansiyel olan aminoasitleri dengeli şekilde içerdiğini belirten Çıbık, "Kırmızı ete göre beyaz et yüzde 10 fazla protein içerir. Yani kırmızı etteki protein oranı yüzde 20 iken, beyaz ette bu oran yüzde 22 civarındadır. Proteini beyaz etten de alabiliriz" dedi.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Balıkların protein oranları oldukça yüksektir. Özellikle ton balığının ardından en çok protein oranına sahip olan balık türü karidestir.
Somon, alabalık ve saithe gibi yüksek yağlı balıklarda özellikle büyük miktarda omega-3 vardır. Omega-3 yağ asitleri önemlidir ve vücut bunları kendi üretemediğinden yiyecekler yoluyla almaktadır. Bu nedenle çocuklar ve yetişkinler için balık haftada bir veya iki kez sofrada olmalıdır.
Ne Kadar Balık Tüketilmeli? Sağlıklı bir beslenme düzeni için haftada en az bir porsiyonu yağlı olmak üzere en az 2 porsiyon balık tüketilmelidir. Bir porsiyon balık 140 gram olmalıdır. Ancak bazı balık türlerinde ağır metal birikmesi gibi nedenlerle tüketilebilecek maksimum miktarın olduğu unutulmamalıdır.
Omega-3 Hangi Besinlerde Bulunur? Omega-3 yağ asitleri temelde deniz ürünleri ile çeşitli sebzelerde bol miktarda bulunur. Örneğin; somon, sardalya gibi yağlı tuzlu su balıkları, chia tohumu, fındık, kırmızı et, yumurta ve soyada bol miktarda bulunabilir.
SİYAH ETLİ BALIKLAR
Hamsi, Gümüş, Yılanbalığı, İstavrit, İzmarit, Uskumru, Kolyoz, Somon, Sardalya, Kılıç Balığı, Alabalık, Palamut, Torik, Tirsi, Zargana, Sazan ve Yılan balıkları; Midye siyah etlidirler.
Yağsız et tercih edilmeli
Özellikle tansiyon hastaları, diyabeti olanlar, kolesterolü yüksek kişiler ve kilo problemi olanların etin mümkün olduğunca yağsız kısımlarını tercih etmesi, ayrıca eti pişirirken de ilave yağ kullanılmaması gerekir.
Fümeci SmokeHouse Dana lokum dananın sırt kısmından elde edilen yumuşak bir et çeşidi olarak sizlere servis edilir. Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Öncelikle kırmızı etin fazla tüketilmesinin belli başlı mide sorunlarına yol açabileceğini söylemek gerekmektedir. Sindirim sisteminin aşırı yorulmasıyla ortaya çıkan birçok soruna kırmızı et yol açmaktadır. Sindirimi zor olan kırmızı et, zamanla mide ağrılarına, kramplara, gazlara ve şişkinliklere yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri