Balık kokar diye tereddüt etmeyin kesinlikle kokusu yok. Lezzeti şahane şifa kaynağı.
Balık ve Et
Pişmiş et ve balığın buzdolabındaki dayanma süresi 3 ila 4 gün arasındadır, ancak balık veya deniz ürünleri çorbası genel olarak buzdolabında 1 gün saklanmalıdır. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ise yaklaşık 2 gün saklanabilir.
Balık Suyu İçin:
Sebzeleri de yıkadıktan sonra büyük parçalar halinde baharatlarla birlikte tencereye alın ve suyu ekleyip ocağa alın. Balık suyunu önce yüksek ateşte kaynatmaya başlayın, kaynamayı gördükten sonra ocağın altını en kısık konuma getirin ve yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
(Kullandığım balık fırında borcamda ızgara derecesinde pişirilmiş balıktır. Dilerseniz elinizdeki balığı üstünü iki parmak geçecek kadar suda haşlayıp, çorbanızı o su ile yapabilirsiniz. Eğer haşlayacaksanız; balığı sudan çıkarıp, soğutup, ayıklayın. Suyunu da tel süzgeçten geçirin ki, kılçıkları kaçmasın çorbaya.
Balık çorbasının faydaları
Kan basıncını düşürerek kalp ritmini düzenler. Zihin yorgunluğunu giderir. Kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Bağışıklık sistemine faydalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
1. Banga | Nijerya. Banga çorbası, hurma fıstığı meyvesinden, çeşitli baharatlardan ve çeşitli et ve balıklardan yapılan lezzetli bir çorbadır.
Yine pişirme işleminden sonra geniş bir tencerenin içine su, sirke ya da limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım mutfakta oluşan sinmiş balık kokusunu alarak hoş bir koku yayılmasını sağlar.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Balık çorbası, hemen her balık türüyle yapılabilmesine karşın, bazı tür balıklarla daha lezzetli olabiliyor. Bu balık türlerinin Kırlangıç, İskorpit, Adabeyi (Lipsoz), Öksüz, Trança'nın kafası, küçük boy Lagos olduğu, bazı otoriteler tarafından kabul görmüştür.
Balıklar piştikten sonra kılçıklarını çıkarıp etlerini ayırın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını ısıtıp üzerine ince doğranmış kereviz sapını ekleyin, yumuşayınca pirinci ilave edip 2 dakika kavurun. Balık suyunu ekleyip pirinç pişene kadar karıştırın.
Balık yanına hangi çorba gider sorusunun da en garanti cevabı her sofrayı şenlendiren mercimek çorbasıdır. Balıklar arasında en çok sevilenler arasında olan hamsinin yanında ne iyi gider diyenler de çorba seçeneğini değerlendirebilirler.
Eve 2 kilo balık alınacağına bir kilo alınıp, aynı gün içinde tüketilmelidir” ifadelerini kullandı. Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Balık üzerini kaplayıncaya kadar suya koyulup 1 soğan ilavesiyle haşlanır. Haşlanan balık süzgeçle süzülür. Balık soğuyunca kılçıkları ve derisi ayıklanır, küçük didilir, bir kenara alınır. Çorbanın pişeceği tencerede zeytinyağı da yarım soğan ve sarımsak incilterek az kavrulur.
Balık çorbası yapılırken beyaz etli balıklar kullanmaya çalışın. Palamut, kırlangıç, iskorpit gibi balıklar olabilir. Böylece balık çorbanız daha lezzetli olacaktır.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Sütlü tatlılar balığın bayat olması ihtimaline karşı tüketilmezken şerbetli tatlılar yüksek şeker oranıyla mideye rahatsızlık vermeye devam edeceği için tercih edilmiyor. İşte bu noktada en ideal tatlı olarak helva devreye giriyor ve balık yedikten sonra yaşanan kan şekeri düşüklüğüne çare oluyor.
Balıkları pişirdikten sonra, pişirdiğiniz kabı bekletmeden yıkamanız gerekir. Ancak bu işlemi sıcak suyla değil, soğuk suyla yapmanız da önemli. Sıcak su, balık kokusunun yayılmasına neden olur. Koku tavadan çıkmıyorsa, yıkadığınız tavayı ocağa alarak içerisindehazır kahve veya Türk kahvesi kavurabilirsiniz.
- Balık kızartma işlemi bittikten sonra suyun içine bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışımın içine vanilya, çubuk tarçın, karanfil, sirke ve defne yaprağı ekleyip kaynatabilirsiniz. Balık kokusunu alarak evin mis gibi kokmasını sağlayacaktır.
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Türkiye'nin favori çorbası mercimek oldu. 3.4 milyon siparişin yüzde 50'sini mercimek çorbası oluştururken onu ezogelin izledi.
Hazır çorbanın ilk örnekleri ise 17. ve 18. yüzyıllarda özellikle yolcular tarafından kullanılan cep çorbası şeklinde görülür. Et artıklarından konsantre olarak sert yapıştırıcı kıvamında yapılan cep çorbası, senelerce dayanırmış. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içinde eritilirmiş.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri