Burunda siyah nokta olmasının nedeni fazla yağ ve ölü deri hücrelerin gözenekleri tıkamasından dolayıdır. Cilt folikülünün açıklığına toplanıp komedon adı verilen yumru oluşur. Yumru üzerinde cilt kapalı kaldığında beyaz nokta denir. Yumru üzerinde cilt açılıp hava ile temas ederse siyah nokta oluşur.
Burunda dahil olmak üzere siyah noktalardan kurtulmak için en etkili yöntemlerden biri buhar banyosu uygulamaktır. Buhar banyosu gözenekleri açtığından dolayı siyah noktalar kolay bir şekilde temizlenir. Buhar banyosunun ardından siyah noktaları çıkarmak için siyah nokta temizleme aleti kullanabilirsiniz.
Cilt bakım rutinlerinin düzenli olarak yapılması, cilt yapısı ile uygun ürünlerle cildin sürekli olarak temiz tutulması, siyah noktaların oluşmaması için etkili yöntemlerdir. Siyah nokta sıkmak ve bu yöntemle temizlemeye çalışmak son derece yanlıştır.
Yüzün en hassas bölgelerinden biri olan burnun siyah noktalardan temizlenmesi için uzmana danışılarak doğal maskeler kullanılabilir Bunların dışında burun bantları da siyah noktalardan kurtulmada etkin olabilir. Ancak her cilt için uygun olmayabilir. Siyah noktaların oluşmaması için düzenli cilt bakımı çok önemlidir.
Cilt yüzeyinde kıl köklerinin yer aldığı foliküllerin veya bir diğer deyişle gözeneklerin yağ, deri döküntüleri veya kir ile tıkanması sonucunda siyah noktalar oluşur. Komedon olarak da adlandırılan ve aslında beyaz renkli olan bu birikintiler, cildin üst tabakasında hava ile temas ettiğinden zamanla siyah renk alır.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle siyah noktalar önlem alınmazsa maalesef iltihaplı sivilceye dönüşebiliyor, yerini de izlere ve derin çukurlara bırakabiliyor. Sağlıklı, pürüzsüz ve tertemiz görünen bir cildin en önemli göstergesi gözeneklerin açık olmadığı bir cilttir.
Yanaklarda siyah nokta olabileceği gibi en çok burunda siyah nokta görülür. Ancak vücudun her yerinde siyah nokta olabilir.
Diş macunu maskesinin cildi temizlediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca siyah noktaların yok olması içinde ideal bir maske çeşididir. Bunun yanında cilde temiz bir görünüm kazandırması açısından da son derece yararlıdır.
Burundaki Gözenekleri Kapatan Ürünler
Burundaki siyah nokta gözenekleri nasıl kapatılır sorusunun yanıtını en basit haliyle verecek olursak, yıkama, peeling, maske vb. ürünlerle siyah noktalardan arındırılan ciltte doğru tonik ve nemlendirici kullanımıdır.
Açık komedon adı da verilen siyah noktalar, ciltteki yağ ve kir arttıkça zamanla belirginleşir, büyür.
Yarım limonu cam veya seramik kaseye sıkın. Pamuk parçasını limon suyuna batırın ve siyah noktalara uygulayın. Soğuk suyla durulamadan önce en az 10 dakika kurumasını bekleyin veya bir gecelik işlem olarak açık bırakın ve sabah yüzünüzü durulayın. Limon suyu tedavisi günde bir kez kullanılmalıdır.
Siyah noktaların kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Genel olarak siyah nokta açık gözenekli kişilerde daha fazla olduğundan siyah nokta temizliğinin ardından yeniden oluşmaması için gözeneklerin sıkılaştırılması gerekmektedir.
Bunun için öncellikle bir kâsede su ısıtın. Su ısındıktan sonra, yüzünüzü, yanma riski olmayacak ancak buharla da temas edecek mesafeden buhara tutun. Birkaç dakika bekledikten sonra siyah noktalı bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Siyah noktaları sıkarken iz kalmaması için pamuk kullanabilirsiniz.
Evinizde yapabileceğiniz maskeler şunlardır; buhar banyosu, limon karbonat maskesi, limon bal maskesi, jelatin süt maskesi, yoğurt yulaf maskesi, yeşil çay maskesi, zerdeçal nane maskesi ve kil maskesi yaparak siyah noktalarınızdan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.
LİMON SUYU Siyah noktalar açık ve tıkanmış gözeneklerin havayla teması ile oluştuğu için bu noktaları "küçültmek" biraz işinizi kolaylaştırabilir. Limon suyunun sıkılaştırıcı özelliği bu iş için biçilmiş kaftan gibi gözükse de geçici olarak cildi beyazlatıp güneşe karşı hassasiyet yaratabilir.
Siyah noktalar genellikle yağlı ve sivilceli, geniş gözenekli ciltlerin sorunudur. Pek çok insan direkt olarak siyah noktaları için değil de, bu komplike sorunların toplu çözümü için bir cilt doktoruna başvurur. Siyah noktaların çok belirgin olduğu ve evdeki yöntemlerle geçmediği durumlarda da dermatoloğa gidilebilir.
Siyah noktalara karbonatın ölü hücreleri temizleyen doğal bir peeling malzemesi olma özelliği sayesinde müdahale etmek için karbonatın içerisine birkaç damla limon suyu ilave edin. Siyah noktaların olduğu bölgeye karbonat ile hafifçe masaj yapın. Beş dakika kadar bekletin ve ılık su ile durulayın.
Burunda oluşan deliklerin tek tedavisi cerrahidir. Bu cerrahinin başarılı sonuç vermesi deliğin tam kapanmasıdır.
Limon suyu cilt gözeneklerini sıkılaştırmak için kullanılan en doğal yöntemlerden biridir. Cildi bakterilerden temizlemek, arındırmak, yatıştırmak ve lekeleri gidermek gibi birçok faydası bulunan limon, gözeneklerin sıkılaşmasını da büyük ölçüde sağlar.
Yarım limonu cam veya seramik kaseye sıkın. Pamuk parçasını limon suyuna batırın ve siyah noktalara uygulayın. Soğuk suyla durulamadan önce en az 10 dakika kurumasını bekleyin veya bir gecelik işlem olarak açık bırakın ve sabah yüzünüzü durulayın. Limon suyu tedavisi günde bir kez kullanılmalıdır.
Kabartma tozu, cildi ölü derilerden arındırmaya yardımcı olur. Ayrıca gözeneklerin derinlerine yerleşerek kirleri temizleme özelliğine sahiptir. Cildin daha az yağ üretmesine, sonuç olarak da daha az siyah nokta üretimine destek olur.
Siyah Nokta Sıktıktan Sonra Ne Sürülmeli
Siyah nokta sıkıldıktan sonra antibiyotikli sivilce kremi sürülmesi gerekir. Siyah nokta sıkmak, cildin bir yere çarpması ya da çimdiklemekten farkı yoktur.
Siyah noktalar genellikle yağlı veya sivilceye eğilimli cilt tiplerinde ortaya çıkar. Siyah noktalar yüzün T bölgesinde görülür.
Hormonal nedenlerin ve genetik yatkınlığın yanı sıra gözeneklerin tıkanması faktörü siyah noktaların ortaya çıkışının temel nedenidir.
Limon ve Karbonat Maskesi
1 yemek kaşığı karbonat ya da tuzun içine yarım limonu sıkıp suyunu ekleyin. Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Siyah noktaların yoğun olduğu bölgelere karışımı ovalayarak sürün. 15-20 dakika bekleyip soğuk su ile yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri