Sosta kullanılan malzemeler yoğun olmamalı yoğun olursa balığın kendi kokusu ve lezzeti kaybolur o yüzden tadını bastırmamak gerekir. Ufak balıklar en fazla 35-45 dakika marine edilmeli. Yapısı kalın ve pullu olan balıklar ise en fazla 1-2 saat marine edilmelidir.
Çoğunlukla kırmızı etler bir gün önceden marine edilirken, beyaz etler pişirilmeden 6 saat önce marine edilebilir. Ancak iş balığa geldiğinde marine süreleri kısalır, soslar değişir.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Neredeyse tüm balık tarifleriyle kullanabileceğiniz, özellikle beyaz etli balıklara çok yakışacak bu marinasyon sosu için: 1 çay bardağı zeytinyağı, I limonun taze sıkılmış suyu, 1 yemek kaşığı kadar taze kekik, 2 diş rendelenmiş sarımsağı karıştırmanız ve güzelce temizlediğiniz taze balıkları bu karışımla güzelce ...
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
İlgili 36 soru bulundu
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Ekmek ve cevizleri sos kabına aldıktan sonra; üzerine zeytinyağı, yoğurt, dereotu, sarımsak ve limon suyu ilave edin. Sosu karıştırdıktan sonra 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
Marinasyon sosundaki eti buzdolabına koyun: Kullandığınız marine sosuna bağlı olarak etin marinasyon süreci 2 saat ile 24 saat arasında olacaktır. Bu sürelere sadık kalın. Marinasyondan çıkardığınız eti afiyetle pişirin: Etiniz buzdolabında marine sosuyla bir güzel karıştı.
İlk yöntemde deniz tuzu, iri karabiber, taze biberiye ve kekik, iyi kalite zeytinyağı, biberiye ve soya sosu karışımında et bekletilir. Daha ayrıntılı bir marine yapmak isteyenler ise zeytinyağı, sarımsak, soğan, kekik, soya sosu, hardal, worcestershire sos, balzamik sirke, tuz ve karabiber karışımı hazırlayabilir.
Dondurmayın!: Marine ettiğiniz eti derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirmek iyi bir fikir değildir. Dondurup tekrar çözülmeye bıraktığınız et sulanır ve kıvamı bozulur. Tuz ve Sirke Kullanın: Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
1 gün içinde dışı kuruyacak, 1 hafta içinde dışı çok sert kabuk oluşturacak ve bu dış kabuk etin bozulmasını önleyecektir. Bu dolap içinde et 1 ay bozulmaz aksine aroma ve yumuşaklık kazanır. Tabii dinlendireceğiniz etin dinlendirmeye değer olması, yani yağlı olması gerekir.
Bir aylıktan daha genç yavruların dışında balıklar, birkaç gün hatta birkaç hafta zarar görmeden aç kalabilirler. Yemlenmedikleri bu süre içinde, akvaryumda kalmış artıklar, yosunlar ve vücut rezervleriyle idare edebilirler.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
* Sarımsak-balık
Kolesterolü düşüren balık yağı ile kalbi koruyan Sarımsak bir araya gelince enfeksiyon giderici etki gösteriyor.
Etinizi Dinlendirin
En ideal süre ise 24 saattir.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Deniz tarağı, istiridye, somon, alabalık ve ton balığı yüksek oranda B12 besini içerir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Uskumru ve ton balığı gibi balıklar ise, diğer hayvansal gıdalara göre daha sağlıklı biçimde B12 vitamini ihtiyacını karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri