Sarkaç bir türdür, askılı sepetlerde yaşamayı çok sever. Soğuklara karşı dayanıklı değildir, 10 derecenin altında bakılması önerilmez. Tohumdan, yapraktan ve çelik alarak çoğaltılabilir.
Kaktüs çoğaltma için yeni bitkiyi dikkatlice kökten ayırın ve zaman geçmeden yeni saksıya yerleştirin. Toprağı ekledikten sonra çok az miktarda can suyunu verin. Birkaç gün geçtiğinde yeni bitkiniz kendi yuvasına alışmış ve büyümüş olacaktır. Bu işlem için Haziran ve Eylül ayları ideal olacaktır.
Atlas çiçeği, tohum veya kök çelikleri ile kolayca çoğaltılabilir. Tohumları çimlendirirken, tohumları nemli bir toprağa ekmeniz ve üzerini hafifçe örtmeniz gerekmektedir. Tohumların çimlenmesi genellikle 2-3 hafta sürer.
Kaktüsler tohumla, çelikle veya aşılama ile çoğaltılabilir.
Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin. Daha sonra kısa süre içerisinde toprağını sevecek ve büyümeye başlayacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Kaktüs çoğaltma işlemi için mümkünse ilkbahar ve yaz aylarını tercih etmeli, havaların çok soğuk olmadığından emin olmalısınız. Evde kaktüsünüz varsa ama üzerinde yavru bitkiler oluşmuyorsa endişelenmeyin, bir kaktüs bitkisi ortalama 1,5-2 yıl sona yavru bitkiler vermeye başlayacaktır, aklınızda bulunsun.
"Kaktüs kaç günde bir sulanır?" sorusuna ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları için haftada 1 şeklinde yanıt verilebilir. Kış aylarında ise ortam sıcaklığına göre bu süre daha da uzatılabilir. Kaktüs bitkisi suyu seven ya da çok fazla su ihtiyacı olan bir bitki değildir.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Kaktüs bitkileri güneşi seven ve bolca güneş ışığına ihtiyaç duyan bitki türleridir. Kaktüs yetiştiriciliğinde kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyütülmesi için güneş ışığında uzun süre durdurulmalıdır. Bu nedenden dolayı kaktüs sahibi olan kişiler kaktüslerini evin güney cephesine en çok güneş alan yere koymalıdır.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Gecenin kraliçesi, tohum ya da kesimler ile çoğaltılabilmektedir. Oldukça basit olduğundan dolayı kesimler ile çoğaltma tavsiye edilir. Tohum ile çoğaltır iken, çiçekler genel olarak belirsizdir ve ayriyeten uzun çimlenme zamanı sebebi ile çok güçtür.
Hostes çiçeği, çelikle veya tohumla çoğaltılabilir. Çelikle çoğaltmak için, bitkinin sağlıklı bir dalını kesin ve köklenmesi için suya koyun. Köklenen dalı toprağa dikerek yeni bir bitki elde edebilirsiniz.
Özellikle sonbahara kadar çiçeklenen bu türün solan çiçeklerini dallarıyla birlikte kesmek, gelişmesi için oldukça büyük bir fırsat sunar. Aynı zamanda yıldız çiçeği çoğaltma işlemi için çelik ve tohum yöntemleri kullanılabilir. Çelikten çoğaltmak için kırılan veya kesilen dalı toprağa gömmek yeterlidir.
Kaktüs çöl bitkisidir ve sıcakları çok sever.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız.
Bu durum, kaktüslerin doğal olarak yetiştiği ideal ortamdan uzak olmalarından kaynaklanmaktadır. Kaktüsler, yoğun güneş ışığına ve sıcaklığa sahip çöl ortamlarında gelişir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, kaktüslerin doğal olarak çiçek açtığı koşullar da bu şekildedir.
Kaktüslerin besin ihtiyacı oldukça az sukulentlerin biraz daha fazladır. İlkbahar ve yaz ayları boyunca 2-3 defa Azot oranı az Fosfor ve Potas oranı daha yüksek bir gübre verilebilir. Piyasada bu oranlarda pek ürün bulunmadığı için hayvan gübresi veya solucan gübresi verilebilir.
Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olarak bilinmektedir. Evlerde kullanılması önerilen bu bitkinin hava kalitesini yükselttiği, radyasyonu azalttığı ve stresi düşürdüğüne yönelik açıklamalar da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra evde çiçek ya da farklı türdeki bitkileri beslemek zaman harcanması gereken bir süreçtir.
2) Stresi Azaltır
Stresten arınmak için kaktüs çiçeği faydaları ile tanışmalısınız. Kaktüsün tüketilebilir çiçekleri çay olarak içildiğinde zihnin rahatlamasını sağlıyor. Oda içinde de enerjiyi yenilediği için pek çok kişinin daha sakin ve kaygıdan uzak şekilde zaman geçirmesine yardım ediyor.
Kaktüs ışık, sıcak, sulama, toprak gibi birçok faktörün gözetilerek uygun ortamın sağlanmasıyla oldukça hızlı bir şekilde büyür. Kaktüsün büyümesi ve çiçek açması için bütün şartlar doğal ortamına en yakın halde olmalıdır.
Kaktüs gibi dikenli bitkilerin evde anlaşmazlıkları ve çatışmaları davet ettiğine inanılır. Feng Shui'ye göre bu tür bitkiler özellikle oturma odası, yatak odası ve ana girişe yerleştirilmemelidir. Romantik ilişkiler de bu bitkiler yüzünden zarar görür.
Kaktüslerin çiçek açması için sulama önemlidir. Kaktüsler aşırı sulama sevmezler, fakat çok kuru da bırakılmamalı. Toprağı tamamen kuruduğunda tüm saksıya nüfuz edecek şekilde sulama yapılmalı. Doğru sulama ile kurumuş bir kaktüsü canlandırabilir ve hatta çiçek açmasını bile sağlayabilirsiniz.
Kaktüsler de susuz kalabilir ve bu durumu belirli belirtilerle gösterirler. Kaktüsün susuz kaldığını anlamak için dikkat edilmesi gereken ilk belirti, bitkinin rengindeki değişikliktir. Kaktüsler genellikle canlı yeşil bir renge sahipken, susuz kaldıklarında renkleri solmaya ve hatta kahverengiye dönmeye başlar.
Kaktüs Saksı Tercihi
Kullandığınız saksının mutlaka drenaj deliklerine sahip olması gerekmektedir. Sudan çok fazla hoşnut olmayan bir bitki türü olduğu için fazla suyun bu delikler aracılığı ile dışarı çıkması ve kök kısımlarında çürüklerin meydana gelmemesi son derece önemlidir.
Evinizin kuzey cephesinde kaktüs yetiştirmeyi denemeyin, en çok güneş alan yerler kaktüsler için ideal ortamlardır. Kaktüslerinizi mümkün oldukça pencereye yakın yerlere koyun, hatta pencere pervazlarında ve balkonunuzda en çok güneş alan yerleri kaktüslerinize ayırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri