Balık parazitleri çeşitli yollarla insanlara bulaşmakta ve ölümlere dahi neden oldukları bildirilmiştir. Uygun pişirme ve dondurma yöntemleri insanlara patojenik parazitlerin geçmesini önler. Paraziter enfeksiyonların yaygınlığı risklere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Ülkemizde balık yetiştirici son yıllarda oldukça hızlı gelişmektedir. Havuz ve kafeslerde yoğun olarak bulundurulan balıklarda parazitlerin neden olduğu hastalıklar da yaygınlaşmakta ve önemli kayıplara neden olmaktadır.
Balığın diline yapışıp dilin yerine geçiyor, diyorlar. Belki başkaları daha sık karşılaşmıştır, ama ben bir kere gördüm" dedi. Balıkçılardan Yasin Özüdoğru da, söz konusu parazitle birçok defa karşılaştığını ve çeşitli yöntemlerle paraziti çıkarıp, balığı da yediğini, hiçbir zararını görmediğini söyledi.
Balıklarda çok sık rastlanan ve tehlikeli olan Aeromonas punctata'nın insanlarda patojenik etki gösterdiği ortaya çıkarılmıştır. Yine tropikal balıklardan izole edilen Mycobacterium ise insanlarda deri lezyonlarına yol açmaktadır. Botulism hastalığı insan ve hayvanlarda çok rastlanan ve tehlikeli olan bir hastalıktır.
Parazit solucanlarının bağırsaklarda yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayatta kalmak ve üremek için vücutta kalmaları gerekirken, sadece insandan insana bulaşabilir. Genellikle bireyde kaşıntıya ve bazı rahatsızlıklara yol açar. Zarar verici bir durum söz konusu değilken, tedavisi kolay ve hızlı yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Kancalı Kurtlar Kediden İnsana Geçebilir Mi? Kedilere bulaşmış olan kancalı kurtlar deri yoluyla insanlara da geçer. Kedinizde olan kancalı kurtlar ya da bağırsak parazitleri vücutlarından dışkı yoluyla bulundukları ortama bulaştırırlar. Bu sebeple de insana bulaşması yüksektir.
Kedi ve köpeklerde bağırsaklarda yaşayan (özellikle yavru kedi ve köpeklerde) Askarit'lerden Toxocara canis ve Toxocara cati (alt türler), insanlara geçerse, yani parazitin yumurtası yanlışlıkla yutulursa, "larva migrans" denilen durum insanlarda şekillenebilir.
Bayat yemlerin kullanılması, yetersiz bitkisel besin alımı, yem çeşitliliğinin az olması, yüksek protein içeren yemlerin sık kullanılması, sürekli kuru yemlerle beslenme ve kabızlık, iç paraziti tetiklemektedir. Etçil veya protein ağırlıklı beslenen türlerde dahi bitkisel besin takviyesi yapılması gerekmektedir.
Balıklarda görülen bakteriyel zoonozlar insanlara kontamine balık dokularının ve kontamine suyun derideki yırtık ve yaralara teması sonucu Page 2 2 DERİ ya da kontamine balık ürünleri ve kontamine suyun tüketilmesi yani SİNDRİM yolu ile bulaşır.
Çiğ Balıktan Parazit Enfeksiyonları
İnsanlardaki paraziter enfeksiyonlar birçok tropikal ülkede önemli bir sağlık problemidir. Birçoğu, çiğ balık da dahil olmak üzere, enfekte içme suyu ya da yanlış pişmiş yiyecekler tarafından bulaşmaktadır.
Levrek, çipura, palamut, karagöz gibi hem yüzey hem de dip balıklarının dillerine, boyları 2 milimetre civarındayken yapışan ve yapıştığı dildeki kanı emerek beslenen parazit türleri, görenleri şaşırtıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
İnsan bağırsağında olgunlaşan parazit, yumurtalarını bağırsağa bırakır. Dışkı ile yumurtalar dışarı atılır. Suda açılan yumurtalardan çıkan larvalar, sudaki kabuklu organizmalara geçer. Bunları tüketen balıkların kaslarında ve karaciğerinde, 1-2 santimetre uzunluğunda yassı kurt şeklinde oluşur.
Balık tenyasında iki ara konak vardır; Parazitin yumurtaları böceklerde ilk gelişimini, bu böceklerle beslenen tatlı su balıklarında ise esas gelişimini tamamlar. Balıkların tam pişmeden yenmesi ile de insan, köpek, ayı, domuz, yunus gibi memeli hayvanların bağırsağında palazlanma imkânı bulur.
Bağırsak parazit enfeksiyonu ağızdan dışkı yoluyla yayılır. Bu, kirli su, yiyecek veya tuvalet kolları gibi yüzeyler yoluyla enfeksiyonu içerir. Bu parazitler ayrıca çocuk bezlerini değiştirmek veya diğer anal veya dışkı teması gibi kişiden kişiye temas yoluyla da yayılabilir.
Parazit Nasıl Bulaşır? Parazitin türüne bağlı olarak bulaşma şekli de farklılık gösterir. Özellikle kirli su, besinler, ortak kullanımlı tuvaletlerin yüzeylerinden kişiye parazit bulaşabilir. Enfekte olan kişiden bir başka kişiye parazit bulaşma olasılığı vardır.
Deriden özellikle patilerden kedinin vücuduna giren parazit kan damarları yolu ile akciğerlere ulaşır. Buradan öksürük ile tekrar ağıza gelen parazit yutularak sindirim sistemine giriş yapar. Bir diğer bulaşma yolu ise parazit ile kontamine olmuş küçük kemirgen veya haşerelerin yenmesi ile olur.
Bende bitkilere faydası olur düşüncesiyle bir aralar ekliyordum. 100 litre akvaryum suyuna ekleyeceğiniz bir maden sodası asidi kaçmasa bile akvaryuma CO2 açısından bir zarar veremez, o nedenle endişe etmeyin.
Fazla oksijen balıkların kan dolasımını olumsuz yönde etkileyerek ölümlerine yol açar. Özellikle yavru balıklar fazla oksijenden daha çabuk etkilenirler.. Sudaki fazla oksijeni balıkların yüzgeçlerinde camlarda ve bitkiler üzerindeki hava kabarcıkları ile teşhis edebilirsin..
Fazla ışıktan da balıkların rengi solabilir. Aynı balıklardan bendede var ancak gromi yerine neon var ışığı çok fazla açık tuttuğunuzda gözle görülür bir şekilde renkleri soluyor.Gece yatarken ışığını kapalı bırakın sabah kalktığınızda eski renklerini ve canlılıklarını kazanıcaklardır.
Dışkının ishale yakın ve değişken kıvamı, mide bulantısı, kusma, bebe ve küçük çocuklarda gelişim gerilemesi, karın ağrısı, makat bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler parazitlerin varlığına işarettir.
Vücut Sıvılarıyla Temas: Kan, tükürük, idrar gibi enfekte vücut sıvılarıyla temas, parazitlerin bulaşmasına neden olabilir. Özellikle hijyen kurallarına uyulmaması durumunda bu tür bulaşmalar daha yaygın olabilir. Hayvanlarla Temas: Parazitler, hayvanlardan insanlara bulaşabilir.
Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir
Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, bağırsakta tıkanma, deride döküntüler, astım, büyümede gecikme ve ayrıca ağır organ hasarları bile yaşanabilir.
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
Bağırsak parazitleri erken tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, bağırsakta tıkanma, deride döküntüler, astım, büyümede gecikme ve ayrıca ağır organ hasarları bile yaşanabilir.
sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir. Kediden insana geçen parazit belirtileri, parazite göre farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri