Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Tuz, esas itibarı ile etin ya da balığın içindeki suyu (nemi) almak suretiyle koruma işlemini gerçekleştiriyor. Aslında saklama yöntemlerinin hepsi şu ortak prensibe dayanıyor: Eğer balığın dokularında bulunan su oranı azaltılabilirse, o zaman, çok sıcak ortamlarda bile enzimlerin faaliyeti tamamen durur.
Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz. Tuzlama işlemi için kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz.
Balıkları tuzlayıp 1 saat bekletiyoruz. Beklettikten sonra balıkların yüzeyini unla kaplıyoruz. Daha sonra kızgın sıvı yağda balıkları kızartıyoruz. Afiyet olsun.
İlgili 40 soru bulundu
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Genellikle avlanmanın yasak olduğu bahar ve yaz ayları için hazırlanır. Temiz suyla yıkanan balıkların suyu iyice süzüldükten sonra geniş bir leğende tuzlanarak her gün karıştırmak suretiyle üç gün bekletilir.
Fırında balık pişirme yöntemlerinden birisi de balığı tuzla kaplayarak pişirmektir. Bu şekilde balıklar hem daha yumuşak ve lezzetli olur, hem besin değerlerini kaybetmez, hem de yağda pişirilen balıklar gibi mideyi yormaz.
Balığı yıkayın ve temizleyin, içerisine sarımsak, limon, defne yaprağı, biberiye ve kekik ekleyerek fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine kalan tuzu ekleyerek balığı iyice kaplayın. 180 derece fırında yaklaşık 50-60 dakika pişirilir. Ardından bıçak ve çekiç yardımı ile tuzu kırarak servis edilir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.”
Daha sonra tezgahlara çıkarılarak satışa sunuluyor. Yaz ayı geldiğinde tuzlanmış hamsi afiyetle tüketiliyor."
Uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık etine lakerda deniliyor. Torik ve palamut balıklarından yapılan lakerda, yapıldıktan 2 ile 3 hafta içinde yenilecek duruma geliyor. Evde de gayet kolay yapılabilen bir lezzet olan lakerdayı yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Buzdolabı poşetine ya da saklama kabına almadan önce mutlaka tuzlu sudan geçirmelisiniz. Tuzlu su balıkların daha diri kalmasını sağlar. Derin dondurucudaki hamsinin ömrü en çok 3 ay olmaktadır.
Buna göre kendiliğinden ölmüş ve ölüm sebebi bilinemeyen balıklar yenmez. Ancak ölü olarak elde edilmiş olmakla birlikte hastalık gibi yenmesine engel durum teşkil etmeyen, mesela deniz tarafından kıyıya atılmak gibi bir sebeple öldüğü belirlenen balıklar tüketilebilir.
➢Tatlı su balıkları da tuzlu suya atıldığında su kaybederler ve susuzluktan ölürler.
😉 Bu tarifimizi mutlaka deneyin hem yapması pratik hem de lezzetine bayılacaksınız. Malzemeler : 10 kg.'lık Granyoz Levrek Balığı 8 kg.
Elle dolduruluyor, üzerine yağ konuyor, kapatılıyor. Serin yerde muhafaza etmek gerekiyor. Şoklama değil ama bir buzdolabı serinliğinde en az 2 yıl rahatlıkla durabilir.
İçine de hafif tuz serpin. Hazırlanan kaya tuzunu balığı tamamen örtecek şekilde kaplayın. Balığı yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika kadar pişirin.
Bu şekilde tüketilen balığın yüzde 20 oranında tuz içerdiğine işaret eden Küçüköner, ''Diğer ülkelerde de benzer tuzlama uygulamaları göze çarpmaktadır. Ancak bu ülkelerde kullanılan tuz oranı yüzde 8 civarındadır. Balığın yüzde 8 oranında tuzlanarak tüketilmesinin bile kanser açısından risk oluşturduğu bilinmektedir.
Dışkılar konusunda da eğer japon gibi fazla sindirmeden dışkılayan bir balığınız varsa şahsen elma salyangozunun bu dışkıları yediğini gördüm... Vatoz cama yapışır ve genelde camları temizler. Çöpçüler ise yerlerdeki pislikleri temizler her ikisinden de beslerseniz daha iyi olur.
Bugün size en ideal fırında pişirme yönteminden biri olan tuzda balık yöntemini anlatacağız. Kısa anlatımla çırpılmış yumurta akıyla karıştırılan tuzla pişirme yöntemi olarak adlandırabileceğimiz tuzda balık, Küba lideri Fidel Castro'nun da çok sevdiği bir yemektir.
Daha sonra hafif tuzla birlikte yoğrulup bekletilir. Halk arasında 'hamsi paslanır' diye söylenir. Bu durum hamsinin paslanması değil yağını atmasıdır. Yani hamsi kanının kırmızı şeklinde pas almasıdır.
Genel bilinen şekliyle balık önce tuzlanır ve bir gün boyunca kendi suyunda bekletilir, sonra suyu süzdürülür ve yeniden kat kat tuzlanarak sandığa dizilir. İkinci yöntemde ise tuzlanıp beklemeye bırakılan balıklar ertesi gün çıkarılır ve yaklaşık bir saat boyunca güneşe serilir.
Yine pişirme işleminden sonra geniş bir tencerenin içine su, sirke ya da limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım mutfakta oluşan sinmiş balık kokusunu alarak hoş bir koku yayılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri