Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
7. Sirkeli Suda Bekletmek
Balıklarınızı buzluktan çıkardıktan sonra daha lezzetli hale gelmeleri için bir süre sirkeli suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Böylece balıklarınız daha gergin ve parlak görünecektir.
Parçalanmış balık da göze hiç hoş görünmez. Bu bakımdan hamsi de olsa balıkları temizleyip, iyice soğuk suyla yıkayıp ve süzdükten sonra poşetleyip kaldırmak en iyisidir. Torbaların ağzı da iyice kapatılmalıdır. Zira balık derin dondurucuda bile olsa koku yayar.
Başını gövdeden ayırdığınız balığın içini temizlemek için baş parmağınızı kullanabilirsiniz. Baş parmağınızı kuyruğa doğru aşağı kaydırarak tüm organları dışarı atabilirsiniz. Eliniz ile temizlemek zor geldiğinde çay kaşığını kullanabilir, kaşığın ucu ile pratik şekilde temizleyebilirsiniz.
Ayıklama işleminden sonra tüm balıkları bir süre tuzlu suda bekleterek temizlenmesini sağlayın, akan suyun altında durulayın. Tuzlu suda bir süre beklettiğinizde üzerinde kalan kalıntılardan temizlenecek olan balıklar için son aşamada akan suyun altında durulama işlemi yapmayı da unutmayın.
İlgili 25 soru bulundu
Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Yapılışı Hamsinin filetosu çıkarılır. Fileto hamsi üzerine tuz ve sirke eklenerek 6 saat bekletilir. Bu karışımın suyu süzülerek üzerine sarımsak maydanoz ve zeytinyağı dökülerek servis edilir.
Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.
Cinsi ne olursa olsun satın alınan balığın öncelikle çok iyi temizlenip yıkanması şart. kızartma yapmadan önce yıkanan balıkları kurulamakta fayda vardır. Bu suretle una ve yumurtaya daha iyi bulanmış olur.
Ayrıca hamsiyi fazla pişirmek protein kaybına sebep olacağı için az pişirmek, hafif sulu bırakmak doğru olacaktır. Hamsiyi pişirirken tavsiye edilen en sağlıklı yöntemler buğulama, ızgara, yahni ya da fırınlamadır.
Balık sıcaklığını bakteriyel ve enzimatik değişimlerinin yavaşladığı 0-2 0 C' ye düşürür. 2. Buzun erimesi, balığın soğuk ve temiz suda yıkanmasını, kan, bakteri ve mukozdan temizlenmesini sağlar.
-Balığın kanını akıtmak için balığın kuyruğunu omurga ile birleştiği kısmın iki parmak üstünden bıçakla kesip atın. -Kuyruk kısmı aşağı gelecek şekilde balığı misina ya da bir ip yardımıyla uygun bir yere asın. -Kanın yavaş yavaş damladığını göreceksiniz. Kanın akması durduktan sonra balığı temizleyebilirsiniz.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Sirkeli su ile yıkanmanın faydaları şunlardır:
Cildin oldukça derin bir şekilde temizlenmesini sağlar. Cilt problemlerine iyi gelir. Cildinizin ölü derilerden arınmasını sağlar. Cildinizin ferahlamasını sağlar.
Sirkeli suda bekletmek, annelerimizden, anneannelerimizden gördüğümüz, pek yakından bildiğimiz, en sık kullandığımız yöntemlerden biri. Yaklaşık 3 su bardağı oda sıcaklığında suya 1 su bardağı kadar sirke ilave ediyor, bu karışıma sebze ve meyveleri koyup maksimum 20-25 dakika bekletiyorsunuz.
Tuzlu Balık - Van
Genellikle avlanmanın yasak olduğu bahar ve yaz ayları için hazırlanır. Temiz suyla yıkanan balıkların suyu iyice süzüldükten sonra geniş bir leğende tuzlanarak her gün karıştırmak suretiyle üç gün bekletilir.
Balıkları yıkadıktan sonra tatlı suda çok bekletmeyin, lezzeti kaçacaktır.
Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Orta Büyüklükte ve Pulsuz Balıklar
Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir. Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez.
Özellikle sıcak havalarda-ortamlarda çok bekletmeden temizleyin ve tuzlu ve soğuk suda yıkayın. Veya soğuk suda yıkadıktan sonra buzlu ve tuzlu suya batırıp 1-2 dk bekletip süzgüye alın. Bir süzgü içerisine alıp buzdolabında suyunun süzülmesini sağlayın.
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
Genellikle pişi, çiğ börek ya da sigara böreği gibi kahvaltılarda tüketilen yiyeceklerin ağır olmasını istemiyorsanız mutlaka sirke ekleyerek hafif olmasını aynı zaman da hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Sirke yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük kısımlarını ayıklayın ve bol su ile yıkayın. Meyveleri dilimledikten sonra temiz içme suyunu hazırlayın. Sterilize edilmiş cam kavanozların içerisine meyve, nohut, bulgur ve balı ilave edin. Malzemelerin içerisine su ekledikten sonra plastik bir kaşıkla karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri